Chantal Janzen en Eva Jinek vallen Erica Meiland keihard aan

Chantal Janzen en Eva Jinek hebben realityster Erica Meiland gisteren keihard aangevallen in de live-uitzending van Jinek. Ze vinden haar uitspraken over gesluierde vrouwen schandalig.

Chantal Janzen, Erica Meiland en Eva Jinek © RTL

Erica Meiland is een fel tegenstander van de islam en gesluierde vrouwen. Zo omschrijft ze vrouwen met een boerka als ‘pinguïns‘. “Er is echt geen meisje dat in de zomer op de fiets wil met een hoofddoek om. Je wil gewoon de wind in je haren voelen. Dát is vrijheid. Ik ben ook voor een boerkaverbod. Rot op joh, met je boerka”, zegt ze in haar boek.

Woeste reacties

Die uitspraken lokken veel boze reacties uit op sociale media als Twitter. “Maar als ik die mensen dan aanklik, dan zie je heel veel van die Arabische tekens. Dat zijn dus mensen die islamiet zijn. Ik sta erachter wat ik zeg, maar er zit natuurlijk veel meer achter. Waar het mij om gaat is dat ik het zo jammer vind voor die vrouwen”, zegt Erica bij Jinek.

De islam is vrouwenonderdrukking, vindt Erica. “Dan zeggen ze wel: ‘Ik kies er zelf voor, ik wil het zelf doen’, maar ik geloof dat niet. Als je van kinds af aan de vrijheid hebt om je eigen keuzes te maken en je te kleden zoals je wil en respect krijgt en gelijk bent aan je broertje, dan ga je niet uit vrije wil je helemaal bedekken. Dat doe je niet.”

Eva en Chantal kritisch

Het is belachelijk dat vrouwen zich moeten bedekken omdat mannen anders opgewonden raken, vindt Erica. “Begrijp je de reacties die het opwekt? Dat mensen ook beledigd zijn?”, vraagt Eva Jinek daarop. Ja, antwoordt Erica: “Maar ik bedoel het niet beledigend. Ik geef alleen mijn mening.”

Medegast Chantal Janzen is ook kritisch. “Ik vind jou heel aardig, maar ik schrok hier wel van. Jij zegt: ‘Ik weet dat er geen een meisje is die het prettig vindt om een hoofddoek te dragen.’ Dan denk ik: lieve Erica, dat kan je niet zeggen, want je kan dat niet bepalen… Er zijn heel veel moslimvrouwen die dat wél fijn vinden.”

Felle discussie

Erica vindt Chantal onnozel. “Ja, die vinden dat wel fijn, maar dat probeer ik juist uit te leggen: door hoe je opgroeit, door de cultuur, door het constante hameren op dat ene, van: wees rein, wees volgzaam, blabla. Natuurlijk: als ik daar was geboren had ik dat ook geloofd op een gegeven moment en had ik ook gedacht dat ik me netjes moest afdekken.”

We moeten onze waarden verdedigen, vindt Erica. “Ik vind sowieso dat er niet meer islam naar Nederland moet komen. Hier kun je vrij zijn, hier mag je je eigen keuzes maken. Neem die vrijheid! Maar ja, binnen islamitische families is dat natuurlijk ook moeilijk, want je wordt verstoten. Kijk naar Lale Gül met dat boek: het is een doffe ellende.”

Over één kam

Chantal: “Ja, maar je kunt niet voor hen denken en je kan ze niet over een kam scheren.”

Martien Meiland verdedigt Erica: “Nee, dat kan natuurlijk ook niet, maar je moet het eens omdraaien! Kijk, die mannen worden dan seksueel opgewonden en daarom moeten die vrouwen zo helemaal zo gesluierd. Als die vrouwen nou zeggen: ‘Ik kan er niet tegen hoor, ik word seksueel opgewonden van jullie.’ Denk je dat die mannen het dan gaan doen?”

Erica: “Het beste zou zijn dat vrouwen vrij zijn en dat mannen – bij wie het probleem ligt – hun blik nergens op kunnen werpen. Dan kunnen vrouwen vrij zijn. Dan kunnen ze werken, naar school, doen wat ze willen, fietsen met hun haar in de wind en make-up gebruiken. Het probleem ligt bij de mannen.”

Te ongenuanceerd

Chantal: “Er zijn ook heel veel vrouwen die niet willen fietsen met hun haar in de wind. Die willen die hoofddoek om omdat ze zich daar fijn bij voelen.”

Erica: “En waarom voelen ze zich dan fijn? Daar moet je eens over nadenken.”

Chantal: “Hoe ik het in het boek heb gelezen vind ik het te ongenuanceerd, maar dat is jouw mening en dat mag.”

Eva: “Het principe dat je niet kan weten wat iemand wil, wat Chantal zegt… Wij kunnen toch niet weten waarom iemand iets wil? (…) Kun je je voorstellen dat als je zegt: ‘Ik wil minder islam in Nederland’, dat mensen dan ook beledigd zijn? Dat mensen zich niet welkom voelen?”

Erica: “Ja, maar ik heb niets tegen islamieten. Als ze gewoon hier komen omdat ze ons nodig hebben en uit een rotsituatie komen, blij zijn dat ze hier zijn en de taal leren, als ze gaan integreren, dan heb ik er echt geen moeite mee. Helemaal niet.”

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen