Eva Jinek sloopt Maarten van Rossem, stopt hij met zijn podcast?

Eva Jinek maakt gehakt van Maarten van Rossem en zijn bemoeienis met haar zwangerschap. Het jurylid van De Slimste Mens vraagt zich ondertussen af of hij nog wel door wil met zijn podcast.

Eva Jinek en Maarten van Rossem © RTL, NPO

Maarten van Rossem lag onlangs onder vuur vanwege zijn bemoeienis met de zwangerschap van Eva Jinek. Hij vindt dat haar tweede zwangerschap te laat volgt op de geboorte van haar zoontje Pax. Die uitspraak in zijn podcast is niet door de media uit zijn verband gerukt, maar door Maartens team zélf gepromoot met de kop: ‘JINEK BABY 2 TE LAAT‘.

Absurde boomer

Na felle kritiek van prominenten als Heleen van Royen, Youp van ’t Hek en Frank Dane besloot Maarten om door het stof te gaan en zijn excuses aan te bieden. En nu, een paar weken na dato, laat ook Eva van zich horen. Ze vertelt, zonder zijn naam te noemen, dat ze zich flink gestoord heeft aan de mening van Maarten.

Eva in haar nieuwsbrief: “Ik heb even overwogen om mijn hele verhaal op papier te zetten om die paar gênante meningen recht te zetten. Gewoon, een klein overzichtje van feiten zodat iedereen zou beseffen hoe absurd het is dat een stel boomers zonder enige kennis van zaken zich bemoeien met wat er in mijn baarmoeder gebeurt, en waarom.”

Eva uitgelachen

Die overweging heeft Eva voorgelegd aan haar gynaecoloog. “Nu lacht de dokter mij weer tegemoet: ‘Dat kun je doen…’, zegt ze bedachtzaam. ‘Maar misschien zijn er andere dingen die belangrijker zijn voor jou om te doen. Misschien is dat gewoon niet jouw strijd.'”

Die woorden werkten bevrijdend voor Eva. “Op het moment dat ze dat zegt, voelt het alsof ik een muffe, oude jas uitdoe. Alsof iemand naar me toe is gekomen om te zeggen: kom, laat mij die lekker voor je ophangen! En plotseling is die hele muffe jas weg, en voel ik me 5 kilo lichter. Ik heb andere dingen te doen. Zát andere dingen.”

Ze besluit: “Het effect is uren later exact hetzelfde: bevrijding. Ik beloof mezelf voortaan te vragen: is dit mijn strijd? Is dit het beste wat ik nu met mijn krachten kan doen?”

Stopt Maarten?

Het zou zomaar kunnen dat Eva’s strijd tegen dit soort meningen sowieso niet meer nodig is, want de podcast van Maarten loopt mogelijk op zijn laatste benen. Volgens presentator van de podcast Tom Jessen staan de luistercijfers sinds kort namelijk onder druk. ‘Moeten ze doorgaan met hun podcast?’, luidt de ondertitel van aflevering 374.

Tom: “We zijn in Spotify ook gezakt naar 16 en we hebben gezegd: als we bij 20 of lager komen, dan stoppen we ermee.”

Maarten: “O, is het zo erg? (…) Stel je voor dat ons ter ore zou komen dat er nog maar één luisteraar is die in Centraal-Italië woont, dan zouden we toch denken: het wordt tijd om eens te stoppen?”

Kunst

Volgens de heren zelf liggen de dalende luistercijfers aan het feit dat er tegenwoordig zoveel kunstonderwerpen in hun podcast zitten, maar wellicht speelt de negatieve publiciteit over Maartens bemoeienis met Eva ook een rol. De doorsnee luisteraar van Maarten zit bovendien niet te wachten op een soort juice-podcast.

Het brengt Maarten in elk geval flink aan het twijfelen. “Als iedereen de knop omzet zodra er kunst komt, dan denk je toch: ja, waarom maak je die dingen toch? Om beluisterd te worden of niet?”

Tom: “Ja, onder andere wel.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Heeft Eva Jinek gelijk: is de bemoeienis van Maarten van Rossem absurd?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen