NOS Sport-top en Janke Dekker stappen op, Tom Egbers pauzeert

Er rollen flink wat koppen bij NOS Sport: de voltallige vierkoppige hoofdredactie stapt op en boegbeeld Tom Egbers treedt tijdelijk terug. Zijn vrouw Janke Dekker stopt als baas van Mores.

Tom Egbers © NOS

Twee dagen na de publicatie van het Volkskrant-artikel over de bizarre werkcultuur bij NOS Sport, heeft de voltallige vierkoppige hoofdredactie vanavond bekendgemaakt om alsnog per direct op te stappen. Het gaat om hoofdredacteur Maarten Nooter en adjunct-hoofdredacteuren Pim Marks, Selma Schuurman en Ewoud van Winsen.

NOS Sport-top weg

Eigenlijk was het de bedoeling dat dit viertal ‘gefaseerd’ terug zou treden, maar vanwege de omvang van het NOS-schandaal leidde dat tot verzet uit de maatschappij. Gerard Timmer, de algemeen directeur van de omroep die eerder BNNVARA-baas was tijdens de hoogtijdagen van De Wereld Draait Door, bevestigt het acute vertrek van zijn collega’s.

Gerard laat weten: “Door de gesprekken die we de afgelopen dagen hebben gevoerd over de uitkomsten van de inventarisatie, is het eerder aangekondigde gefaseerde terugtreden in een stroomversnelling geraakt. Er breekt nu een fase aan waarin we gaan kijken wat de sportredactie op de korte termijn en in de toekomst nodig heeft.”

Tom stapt tijdelijk op

Tom Egbers, die de hoofdrol speelt in de Volkskrant-onthullingen, stapt volgens de Volkskrant tijdelijk op. In een mail aan collega’s spreekt de presentator van ‘pas op de plaats’ maken. “Hij schrijft niet op de redactie te zullen verschijnen, vooral omdat zijn aanwezigheid de rust er kan verstoren.”

De Volkskrant-onthullingen noemt hij ‘een dieptreurig relaas over gebeurtenissen en sfeer op onze werkvloer’. Ook biedt hij aan in gesprek te gaan met collega’s. Vanavond is Gert van ’t Hof zijn vervanger bij Studio Sport Eredivisie.

Ook Janke weg

Janke Dekker, de vrouw van Tom, treedt per direct terug als voorzitter van Mores, het meldpunt voor ongewenste omgangsvormen in de media. Haar positie is volstrekt onhoudbaar geworden, vooral omdat ze de Volkskrant-onthullingen bagatelliseert. “Als ik Janke was, zou ik dat niet doen“, adviseerde Humberto Tan haar al.

Nu trekt ze haar conclusies, maar met tegenzin. Haar advocaat Richard Korver tegen RTL Boulevard: “Wat er niet klopt is eigenlijk dat men een buitenechtelijke relatie van zo’n 15 jaar geleden die toen al in de pers is geweest, als het ware recyclet en daar een grensoverschrijdend sausje overheen gooit, alsof meneer Egbers degene is die dat alleen maar deed.”

Gerard blijft

Dat de algemeen directeur van de NOS, Gerard Timmer, wél blijft, zorgt bij sommigen voor vraagtekens:

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen