Maarten van Rossem hekelt Tina Nijkamp: ‘Klopt geen kloot van’

Maarten van Rossem vindt het nergens op slaan dat Tina Nijkamp de link legt tussen de kijkcijfers van De Slimste Mens en het kennisniveau van de kandidaten. “Daar geloof ik echt geen kloot van.”

Tina Nijkamp en Maarten van Rossem © NPO

Er is de afgelopen week veel te doen over het teleurstellende kennisniveau van sommige kandidaten in het huidige seizoen van De Slimste Mens. Tv-professor Tina Nijkamp merkte vorige week op dat de kijkcijfers wat stagneerden en vroeg zich af: “Zouden de kijkers er genoeg van beginnen te krijgen dat de kandidaten echt weinig weten?”

Geen kloot

Jurylid Maarten van Rossem vindt dat echt onzinnig, zegt hij in zijn eigen Maarten-podcast. “Ja, of dat ook gebaseerd is op serieus onderzoek, daar geloof ik geen kloot van, eerlijk gezegd. Want als je het ziet, dan zie je ten eerste dat er door de kijkcijfers een soort lichte golfbeweging door de week heen in zit.”

Hij vervolgt: “We zijn natuurlijk de vrijdag kwijtgeraakt, misschien speelt dat ook een rol. Daar waren we ook niet echt tevreden over, over die ontwikkelingen. Wat je ziet over de jaren heen is dat er toch een vrij constante groei in zit.”

Boven 3 miljoen

De Slimste-scores zijn sinds de verhuizing naar NPO 1 alleen nog maar hoger geworden, aldus Maarten. “Je hebt altijd twee verschillende soorten van kijkcijfers, namelijk een gemiddeld kijkcijfer en een topkijkcijfer. Dat is sinds een jaar of wat ingevoerd. De top zit voor de helft op de weekdagen vaak boven de 3 miljoen.”

De verhuizing heeft het programma dus goed gedaan, aldus Maarten. “Dat is volgens mij toch wel de invloed van Nederland 1.”

Domme kandidaten

Niet alleen Tina, maar ook AD-diva Angela de Jong heeft het kennisniveau van de Slimste-kandidaten aangestipt. Ze heeft er een pittige column over geschreven. Maarten: “Kijk, die ‘domme kandidaten’… Als je het even terugleest van vorige jaren dan weet je dat elk jaar het thema is: wat zijn die kandidaten stom, er zijn geen intelligente BN’ers meer!”

Hij besluit: “Dat wordt vooral ook geschreven door mensen die zichzelf wél als intelligente BN’ers zien of die zelf wel eens hebben deelgenomen en het redelijk hebben gedaan. Dus de ‘ongekend domme kandidaat’ is een vaste thematiek.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Denkt u dat domme kandidaten invloed hebben op de kijkcijfers van De Slimste Mens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen