Noa Vahle en andere ‘nepobaby’s’ zien kritiek toenemen: ‘Oneerlijk’

Noa Vahle en andere zogenoemde ‘nepobaby’s’ krijgen steeds meer last van mensen die waarde hechten aan kansengelijkheid. Na Shownieuws besteedt nu ook het AD er ruim aandacht aan.

Noa Vahle © SBS 6

Nepobaby’s, kinderen van bekende sterren die óók de showbizz in gaan, worden geplaagd door een stevige discussie over hun bevoorrechte positie. Het is over komen waaien uit de Verenigde Staten, waar New York Magazine er een zeer veelbesproken cover aan wijdde. Is nepotisme anno 2023 eigenlijk nog wel maatschappelijk aanvaardbaar?

Bliksemcarrière

Het AD heeft er vandaag een groot artikel over, waarin tal van deskundigen aan het woord komen. De centrale vraag is of de kruiwagens die de Molletjes, Roelvinkjes, Krabbé’s, Brandsteders en Borsato’s gebruiken nog wel wenselijk is. Het afgelopen jaar was met name de bliksemcarrière van Noa Vahle, de dochter van Linda de Mol, opvallend.

Vooral tieners en twintigers zouden dit niet meer vinden kunnen, stelt cultuursocioloog Samira van Bohemen in het artikel. “Ze storen zich aan de sociale ongelijkheid en die sterren staan daar symbool voor.”

Die nepobaby’s hebben immers áltijd een streepje voor. “Mensen denken opportunistisch: je vader is goed, dan zal jij dat ook wel zijn.”

Groot probleem

Mark Deuze, hoogleraar Mediastudies bij de UvA, spreekt zelfs van een ‘extreem groot probleem’. “Want daardoor is de mediawereld zo ontzettend homogeen. Iedereen roept dat het diverser moet, maar uiteindelijk kiezen ze steeds weer voor mensen die lijken op degenen die al binnen zijn.”

De concrete voorbeelden die het AD noemt zijn naast Noa Vahle onder anderen André Hazes jr., Dave Roelvink, Rick Brandsteder, Tatum Dagelet en Beau Schneider.

Kansengelijkheid

Shownieuws had afgelopen zondag al een item over nepobaby’s. Daar werden André Hazes jr., Luuk van der Boom en Sem van Dijk als voorbeelden genoemd. De naam van Noa Vahle, het nichtje van de baas, kwam niet voorbij.

Wel had Iris van Lunenburg een pittige mening over nepobaby’s als Noa. “Ik denk wel dat de discussie waar het nu om gaat, en al een tijdje bezig is, gaat over kansengelijkheid en kansenongelijkheid. (…) Hartstikke logisch als je iets ziet van je ouders waarvan je denkt: dat had ik eigenlijk ook wel willen doen, maar een beetje erkennen is natuurlijk wel leuk.”

Sneer aan Rick

Story-baas Guido den Aantrekker: “Je moet wel echt talent hebben. Niks ten nadele van Rick Brandsteder, hij is natuurlijk een hartstikke leuke presentator, maar Ron was hét tv-gezicht van de TROS vroeger. Je ziet dat Rick dan wel waarschijnlijk de kansen heeft gekregen om dit te gaan doen, maar zo groot worden als z’n vader is best lastig.”

Collega Frits Huffnagel wijst erop dat sommige nepobaby’s wel echt talentvol zijn: “Martijn Krabbé had nooit zo’n mooie carrière gemaakt als hij niet gewoon ongelooflijk talentvol is.”

Profiteurs

Overigens is dat niet het bezwaar van critici. Nepobaby’s kunnen weliswaar talentvol zijn, maar het punt is dat even talentvolle of misschien wel talentvollere mensen vanwege die nepotismeprofiteurs minder kansrijk zijn.

“Open die deur ook voor starters die niet in zo’n bevoordeelde positie zitten”, roept Mark Deuze op.

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Is de kritiek op nepobaby's als Noa Vahle terecht?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen