Yvonne Coldeweijer krijgt steun na kroketzaak: ‘Ze leukt de boel op’

Yvonne Coldeweijer krijgt regelmatig kritiek op haar werkwijze als juicekoningin, maar er is ook steun. Telegraaf-columniste Kitty Herweijer vindt haar top: “Ze heeft het leven toch wel opgeleukt.”

Yvonne Coldeweijer en Kitty Herweijer © RTL, Telegraaf

Eén ding is zeker: Yvonne Coldeweijer heeft het landschap van de Nederlandse showmedia enórm opgeschud. Ze heeft een achterban van ruim 700 duizend volgers opgebouwd, maar er is ook kritiek, vaak van mensen die toch al weinig op hebben met roddel en achterklap. Telegraaf-columniste Kitty Herweijer steekt haar nu een hart onder de riem.

‘Yvonne is fenomeen’

Kitty heeft zich kostelijk vermaakt met de zaak over ‘gecremeerde kroket’ Rachel Hazes. Nog nooit heeft een bijnaam van een BN’er voor zoveel hilariteit gezorgd; het heeft werkelijk álle headlines gehaald, zelfs bij serieuze media als NRC. En De Telegraaf kopte: ‘Coldeweijer moet video verwijderen, mag Hazes geen kroket noemen’.

Alleen zo’n kop verdedigt al het bestaansrecht van Yvonne’s juicekanaal, vindt Kitty. “Valt best wat kritiek te hebben op Coldeweijer de laatste tijd, maar na deze kop toch concluderen dat ze het leven over het algemeen opgeleukt heeft. Ze is een fenomeen”, twittert ze.

Oopsie-daisy

Het is volgens Angela de Jong onbegrijpelijk dat Yvonne is gestraft. “Ik vind ‘gecremeerde kroket’ in de trant van ‘oopsie-daisy’ en ‘potverdriedubbeltjes’ en alle ‘bommen en granaten’. Toch? Ja, ik vind k*nkerh**r of weet ik veel wat erger. Ik gebruik het niet, maar dat krijg je op social media regelmatig naar je hoofd”, zegt ze in AD Mediapodcast.

En zelfs dát went, aldus Angela. “De eerste keer denk je: zo dat is heftig. Bij de tweede, derde, vierde en vijfde keer: dingen slijten. Gecremeerde kroket zou ik hartelijk om lachen, maar goed: de rechter heeft gesproken, het mag niet meer. Ik vind het belachelijk.”

Wel heel streng

Rob Goossens, de tv-kenner van RTL Boulevard, sprak al eerder zijn steun voor Yvonne uit. Hij vindt het kroketverbod bizar. “Kijk, je noemt iemand niet een dief of iets dergelijks. Dat zijn gewoon smakeloze aanduidingen. Ik krijg dan wel het gevoel dat ze wat strenger zijn voor de juicekanalen dan voor iemand anders die voor de rechter verschijnt.”

Collega Luuk Ikink vindt dat Yvonne ook wel onevenredig hard wordt aangepakt, zegt hij in de showrubriek. “Dit is natuurlijk wel wat roddelbladen ook al ontzettend lang doen, hè? Niet altijd natuurlijk, maar daar wordt ook wel eens gebruikgemaakt van anonieme tipgevers.”

Wat zegt Evert?

De rechter vindt dat Yvonne’s juicekanaal geen maatschappelijk belang heeft. “Maar daar gaat de rechter eigenlijk niet over. Het is journalistiek en je hebt vrijheid van pers en vrijheid van meningsuiting in Nederland en hij is behoorlijk aan het randje gaan zitten daarvan hoor, volgens mij, van wat wel en niet mag”, zegt Privé-baas Evert Santegoeds.

Everts eigen roddelblad Privé zou dan natuurlijk ook geen maatschappelijk belang hebben. “Maar daar denken heel veel mensen anders over die daar een abonnement hebben en willen weten wat er met de mensen aan de hand is die ze van televisie kennen, politici en van het Koninklijk Huis”, besluit hij in zijn podcast Strikt Privé.

Verbaasde advocaat

Lotte Oranje, advocaat bij Kennedy Van der Laan, reageert in Het Parool verbaasd over het kroketvonnis. “Natuurlijk zijn er grenzen aan de uitingsvrijheid, maar er kunnen nu eenmaal dingen worden gezegd door cabaretiers, of bijvoorbeeld aan tafel bij Vandaag Inside, die ten koste gaan van iemand. Het is riskant om dat te gaan verbieden.”

Uiteindelijk heeft Rachel zichzelf in de voet geschoten, denkt Volkskrant-columnist Max Pam. “Probeer iets te verbieden en het komt terug als een draak met vele koppen. Het vervelende van die gecremeerde kroket zit hem er bovendien in dat die als belediging ergens ontzettend raak is.”

Trending topic

‘Gecremeerde kroket’ was trending topic op Twitter:

https://twitter.com/schellevis/status/1617878944388362249?s=12&t=W9IAieRQRON8SN32QAIFrA

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Kitty Herweijer vindt dat Yvonne Coldeweijer de showmedia in elk geval opleukt. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen