Woeste boerenzoon ontploft op tv tegen minister: ‘Godverd*mme!’

Stikstofminister Christianne van der Wal kreeg gisteren in het tv-programma College Tour een felle veeg uit de pan van de boze boerenzoon Sam. “U verpest het godverd*mme voor alle boeren!”

Christianne van der Wal en boerenzoon Sam © NPO

De boze boerenzoon Sam, die later het koeienbedrijf van zijn vader wil overnemen, zat zich gisteren behoorlijk op te winden in het publiek van College Tour. Hij greep direct zijn kans toen hij de mogelijkheid kreeg om een vraag te stellen aan hoofdgast Christianne van der Wal, de minister voor Natuur en Stikstof.

‘Godverd*mme!’

Sam is behoorlijk fel: “Mijn vraag is: Van der Wal, u verkloot de hele agrarische sector zo. Wanneer gaat u nou opstappen? U bent het godverd*mme voor alle boeren aan het verpesten en u bent een hele sector Nederland uit aan het helpen. Ja, daar ben ik een beetje kwaad om.”

Christianne rustig: “Ja, dat zie ik aan je, en volgens mij is dat een understatement, of niet?”

‘Verzonnen probleem’

Sam hekelt het beleid van Christianne. “Ja, bij ons thuis hebben ze er op zich niet zo heel veel last van, maar medecollega’s en medeleeftijdgenoten van mij die wel in probleemgebieden zitten, willen later ook het bedrijf overnemen. Die zitten nu zó in de onzekerheid en dat komt eigenlijk allemaal door u.”

Volgens Sam is het stikstofprobleem een door de overheid ‘verzonnen’ probleem. Christianne is het daar niet mee eens. “Wat denk je als ik zou opstappen? Wat zou er dan gebeuren? Dan komt er een nieuwe minister voor Natuur en Stikstof. Wat zou die dan gaan doen?”

‘Agree to disagree’

Christianne stoort zich in het algemeen een beetje aan de manier waarop we het in dit land oneens zijn met elkaar. “Zo heel slecht hebben we het ondanks al die zorgen niet. Hoe kan het dan dat we allemaal in dit land zo’n kort lontje hebben en zo heftig reageren op elkaar?”

De mensen moeten even een beetje dimmen met z’n allen, vindt ze. “Als we nou allemaal een beetje achterover leunen en zeggen: ‘We agree to disagree’, dan zou het volgens mij veel aangenamer worden.”

Niet normaal

De harde benadering van Christianne in de uitzending van College Tour zorgt voor verbazing. Zo zegt journalist Ton F. van Dijk: “Ik zou nu nog niet op deze wijze (vloekend op televisie) tegen een minister durven spreken. Emoties zijn begrijpelijk maar dit vind ik niet normaal.”

GeenStijl-sterjournalist Bart Nijman: “Die jongen meent het en zij acteert het. Dit gaat niet om woordjes. Dit gaat om iemand die een paar carrièreschoenen vult versus iemand die zijn levenswijze daardoor bedreigd ziet. Team Godverd*mme hier.”

Ton: “Natuurlijk meent hij het, maar er is een ondergrens in hoe je elkaar aanspreekt.”

Fragment

Een fragment van de boze boerenknul:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u dit taalgebruik tegen een minister te ver gaan?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen