RTL en SBS raken ál het voetbal kwijt: ‘Dit is erg droevig nieuws’

RTL en SBS krijgen een ongelooflijk harde klap te verwerken. De zenders verliezen na vele jaren het Champions League- én het Europa League-voetbal. “Het gaat 99,9 procent zeker naar Ziggo.”

Chris Woerts © SBS 6

De marktaandelen van RTL 7 en SBS 6 krijgen nu nog een flinke push van al het Europese voetbal dat er te zien is, maar dat gaat niet lang meer duren. Over anderhalf jaar verhuist ál het voetbal namelijk naar een andere partij en het lijkt erop dat het om Ziggo Sport gaat. Daar zitten ze met lege handen sinds het vertrek van de Formule 1.

Voetbalrechten kwijt

Sportmarketeer Chris Woerts, die namens Talpa de onderhandelingen doet, maakte het nieuws gisterenavond bekend in Vandaag Inside. “We raken onze voetbalrechten kwijt. We weten het sinds gisterenochtend 9.30 uur. Toen werden we gebeld door de UEFA.”

Hij vervolgt: “We hebben de biedingen moeten doen afgelopen woensdag en normaal nemen ze daar dan ruim de tijd voor. Meestal komt er nog een tweede biedingsronde en dan moet je weer een paar dagen wachten, maar nu was het dus donderdag om 9.30 uur al.”

‘Bad news’

Chris is er behoorlijk van geschrokken. “Ik zei: ‘Jongens, kom op, kunnen we de champagne ontkurken of is er slecht nieuws?’ Hij zegt: ‘Joh, bad news.’ Hij zegt: ‘Jullie hebben het niet, RTL heeft het ook niet, ESPN ook niet.’ Dus toen gingen we rekenen. Ik dacht: kolere, wat gebeurt er nu?”

Hij vervolgt: “Dat betekent dat iemand een bod heeft gedaan op álles. Dus én Champions League én Europa League én Conference League. Het open net, decoderpakketten, dus het hele dinsdag-, woensdag- én donderdagvoetbal gaat naar één partij toe. Dat denken we. We weten het niet.”

Ziggo Sport

René van der Gijp: “Hoe groot is de kans dan dat het Ziggo is? 99 procent?”

Chris: “99,9 procent.”

Wilfred Genee: “Dus die hebben álles gekocht?”

Chris: “Ze nemen de telefoon niet op. Dan weet je het al.”

Hélène Hendriks: “Het is wel klote. Ja, sorry dat ik het even zo zeg.”

Chris: “Maar voor Hélène gaat de deur absoluut open bij Ziggo. Dat is geen enkel probleem.”

25 miljoen euro

Hoeveel is er op het voetbal geboden, denkt Chris? “Ik denk dat dit ruim boven de 25 miljoen is voor het hele pakket. Dat is serieus geld.”

Ziggo heeft ook wel wat geld liggen, legt hij uit. “Ze hadden nog 30 miljoen geboden voor de Formule 1 en daar is Viaplay toen overheen gegaan. Ze hebben een oorlogskas en gedacht: we kunnen maar één keer de vlucht naar voren maken, er is heel weinig premium content beschikbaar en voetbal is premium content.”

Twee kwartjes

Ze móesten wel bij Ziggo, aldus Chris. “Ze dachten: er kijkt niemand meer naar Ziggo Sport, dus we moeten een alternatief hebben. (…) Iedereen is heel teleurgesteld. RTL wilde de rechten ook verlengen.”

Ziggo heeft als tv-aanbieder ook meer mogelijkheden dan RTL of SBS, die het moeten terugverdienen met reclames. “Break even haal je net niet. Meestal verlies je een beetje op voetbal. En de kabelaars gooien twee kwartjes op de prijs en dan verdienen ze het terug.”

Hij besluit: “Het is denk ik wel heel goed van Ziggo. Ik moet ze feliciteren. Het is een geweldige coupe geweest voor ze en ze hebben het goed gedaan. Het is een knock-out-bod geweest.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Maakt het u uit waar het voetbal precies te zien is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat de carrière van Thijs Römer voorbij is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen