Derk Sauer geconfronteerd op televisie: ‘Heul jij met oligarchen?’

Derk Sauer heeft gisteren in de talkshow Khalid & Sophie gereageerd op de kritiek dat hij hypocriet zou zijn. “Ehh, de, de, de, ik, ik, ik schuur helemaal niet aan tegen de KGB of (…) dat soort mensen.”

Derk Sauer © NPO

De familie van Derk Sauer krijgt veel media-aandacht nu ze Rusland uit zijn getrokken omdat daar plotseling geen vrije pers meer is toegestaan. Hij en zijn zoons spreken op de Nederlandse televisie hun afschuw uit over de Russische inval in Oekraïne, maar critici vinden dat hypocriet omdat ze jarenlang zouden hebben geheuld met foute figuren.

‘Hypocriete Sauers’

RTL Nieuws-correspondent Olaf Koens stelt dat zoon Tom Sauer heeft gewerkt voor Ramzan Kadyrov. “De brute dictator van Tsjetsjenië, die nu met duizenden soldaten Oekraïense burgers aan het afslachten is.”

En ex-Ruslandcorrespondent Pieter Waterdrinker stelt: “De hele incrowd weet het, de hele incrowd zwijgt. Twintig jaar lang gingen de hypocriete Sauers om, deden zaken met, bezochten verjaardagen van, zaten in privéjets met Russische Poetin-oligarchen die nu op sanctielijst staan. En ja, zoonlief nam geld aan van moordenaar Kadyrov.”

Derk reageert

Presentator Khalid Kasem vroeg Derk gisteren naar een deel van de kritiek. “Er is ook wat kritiek. Pieter Waterdrinker zegt bijvoorbeeld: ‘De Sauers hebben flink wat boter op hun hoofd, want die hebben zich altijd aan geschuurd tegen die elite, tegen die oligarchen.’ Wat zeg jij daarop als je dat hoort?”

Derk: “Ja, dat is gewoon kletskoek.”

Khalid: “Kletskoek, want die mensen ken je, maar op een andere manier dan nu wordt gesuggereerd?”

Derk: “Nou, wat ik nu net uitleg is dat die mensen helemaal niets te maken hebben met die oorlog. Ehh, de, de, de, ik, ik, ik schuur helemaal niet aan tegen de KGB of de FSB of geheime diensten of dat soort mensen. Integendeel.”

Oligarchen

Journaliste Suse van Kleef: “Het ging over de oligarchen, toch? Daar had hij het over.”

Derk: “Ja, maar wat ik net uitleg is dat de oligarchen helemaal nul invloed…”

Suse: “Ja, maar als dat zo is dan bevriezen we al hun bezittingen voor niets?”

Derk: “Dat ben ik niet met jou eens. Het feit dat we die sancties doen – kijk, in het westen gaat heel erg de aandacht uit naar de oligarchen – is om economisch Rusland te verlammen. En die mensen zijn wel degelijk natuurlijk leiders van grote ondernemingen. (…) Dat is omdat daardoor hopelijk druk ontstaat op Rusland en Poetin om van koers te veranderen.”

Kadyrov

Khalid vroeg Derk niet naar het verwijt dat zoon Tom heeft gewerkt voor de Tsjetsjeense dictator. En die werkrelatie vindt Telegraaf-journalist Wierd Duk toch wel twijfelachtig, gaf hij vorige week aan in Vandaag Inside.

Wierd: “Het is misschien wel een probleem – maar ik weet niet precies hoe het gegaan is – als zijn zoon voor zo’n Kadirov is gaan werken. Dan werk je dus eigenlijk gewoon voor een criminele organisatie. Dat zou je kunnen zeggen, ja.”

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen