Eva Jinek onder vuur na uitnodigen zoon Derk Sauer: ‘Bloedgeld!’

Olaf Koens kan het niet geloven dat de zoon van Derk Sauer afgelopen vrijdag in de talkshow van Eva Jinek zat om zijn afschuw uit te spreken over de Oekraïne-oorlog. “Hij werkte voor een dictator.”

Tom Sauer, Eva Jinek, Olaf Koens en Derk Sauer © RTL

Derk Sauer begon dertig jaar geleden met het opbouwen van een media-imperium van Rusland, maar is nu net als zijn zoons Tom en Pjotr gevlucht naar Nederland. Hier is de Sauer-familie continu in beeld om over de Russische agressie te praten. Zo zat Tom Sauer afgelopen vrijdag in de talkshow van Eva Jinek.

Olaf Koens kritisch

Nadat Eva live geschakeld had met RTL Nieuws-correspondent Olaf Koens, stond er een interview met Tom op het menu. Verbijsterend, vindt Olaf. Hij twittert vandaag: “Vorige week bij Jinek. Tot mijn verbazing in de studio Tom Sauer, die mocht vertellen hoe erg het is voor alle Oekraïeners.”

Een hypocriet optreden, meent Olaf. “Misschien zou hij eerst al het geld dat hij van Ramzan Kadyrov (ja, die ja) kreeg aan Giro 555 moeten overmaken voor hij bij een praatprogramma gaat zitten.”

Brute dictator

Wie is Ramzan Kadyrov? “Ramzan Kadyrov is de brute dictator van Tsjetsjenië, die nu met duizenden soldaten Oekraïense burgers aan het afslachten is. Tom Sauer (hier rechts) (zie foto beneden, red.) werkte voor Kadyrov als tolk met – jawel – Ruud Gullit in Tsjetsjenië in 2011.”

Hij vervolgt: “Ik heb een aardige indicatie hoeveel bloedgeld Sauer, Gullit en anderen hieruit hebben weten te slepen. Benieuwd of ze het afkopen, of dat ze ook met een slecht geweten prima slapen.”

Schijnheilig

Ex-Ruslandcorrespondent Pieter Waterdrinker reageert: “De hele incrowd weet het, de hele incrowd zwijgt. Twintig jaar lang gingen de hypocriete Sauers om, deden zaken met, bezochten verjaardagen van, zaten in privéjets met Russische Poetin-oligarchen die nu op sanctielijst staan. En ja, zoonlief nam geld aan van moordenaar Kadyrov.”

Arjen Erkel, de oud-Artsen Zonder Grens-medewerker die in 2002 beroemd werd toen hij werd ontvoerd in Dagestan, zegt: “Een van de meest schijnheilige families. Doen al jaren zaken met bijna iedereen die nu op de sanctielijst staan. Zakken goed gevuld door goed ondernemerschap dat wel. Nu de krokodillentranen.”

Eva onder vuur

Olafs tweet leidt ook tot kritiek op Jinek. Zo zegt journaliste Zamire Willems: “Stuitend. Is er dan werkelijk geen enkele redactie meer, die journalistiek te werk gaat en gasten natrekt? Je kunt niet alles weten, maar je mag van journalistiek geschoolde redactieleden verwachten, dat ze verder kijken dan ‘de zoon van’ (waar ook veel over te zeggen is).”

En de bekende twitteraar Mies cynisch: “De familie Sauer. De weldoeners. Gevierde talkshowgasten.”

Draadje

Het Twitter-draadje van Olaf:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u dat Eva Jinek eerst haar redactie eens aan het werk moet zetten om de Sauertjes na te trekken?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen