John de Mol verbijstert CDA-minister: ‘Dit maakt je boos!’

Karien van Gennip, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, was verbijsterd toen ze het interview van John de Mol in de Voice-documentaire van Tim Hofman zag. “Het maakte me boos.”

Karien van Gennip en John de Mol © Beau

John de Mol reageerde op een verbijsterende wijze op de onthullingen over het misbruik bij The Voice. Hij leek de schuld van het misbruik bijna bij de slachtoffers te leggen. Die hadden zich maar moeten melden bij een van zijn Talpa-loketjes, luidde het verwijt. Na massale kritiek kwam John met een enorme mea culpa.

Karien in shock

De wijze waarop John reageerde was ongelooflijk, vindt CDA-minister Karien van Gennip. Op de vraag hoe ze naar het interview keek, antwoordde ze gisteren in de talkshow van Beau van Erven Dorens: “Een beetje in shock, want als je als werkgever geen incident binnenkrijgt dan weet je dat er iets niet klopt.”

Ze vindt het goed dat John tot inkeer is gekomen. “Het is bewonderenswaardig dat hij bij zichzelf te rade is gegaan en heeft gezegd: ‘Dit moet anders’. Dat is ook het voorbeeld hoe we dit moeten gaan aanpakken.”

Te rade gaan

Veel meer leidinggevenden moeten net als John bij zichzelf te rade gaan, aldus Karien. “Je moet dit soort mensen, de leidinggevenden in Nederland van bedrijven en organisaties, zo ver krijgen dat ze bij zichzelf te rade gaan.

“Dat ze denken van: hé, wat gebeurde er nou net? Wat heb ik gedaan dat niet oké was? Wat heb ik gedaan waar ik misschien een grens over ging? Of (wijzend naar foto van John, red.): waarvan ik eigenlijk niet begreep wat er aan de hand was?”

‘Dit maakt je boos’

Want die aanvankelijke reactie van John kon écht niet, aldus Karien. “Dit maakt je als vrouw boos”, zegt ze.

“Het is natuurlijk de bedoeling dat we die boosheid omzetten in die verandering, zodat het de volgende keer niet weer gebeurt en zodat uiteindelijk dit soort mensen (wijzend op John, red.) – en er zijn er een heleboel zoals hij in Nederland – juist ambassadeur worden van de verandering. Dat wil je voor elkaar krijgen.”

Winst

Beau vindt het ook goed dat John zijn blik op deze zaak heeft veranderd. “Hij is hier inmiddels op teruggekomen, laten we wel wezen, dus dat is in elk geval al winst.”

Robbert Dijkgraaf, de nieuwe minister van Onderwijs: “Het is natuurlijk een probleem van de leidinggevende dat je een atmosfeer hebt gecreëerd waarin mensen dat niet durven te doen. De schuld ligt niet bij de slachtoffers en dat is een kanteling die volgens mij John de Mol zelf heeft doorgemaakt en die we volgens mij als maatschappij nu moeten doormaken.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Denkt u dat John de Mols opvattingen inderdaad in twee dagen zijn gedraaid of was dat voor de bühne?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen