Johan Derksen walgt van vrouwenprotest bij Talpa: ‘Heel laf!’

Johan Derksen vindt de Talpa-vrouwen die gisteren een protestadvertentie in het AD hebben geplaatst ‘heel laf’. “Als je een grote meid wil zijn, dan zet je gewoon je naam eronder!”, briest hij.

VI Vandaag © SBS 6

John de Mol heeft enorm veel kritiek gekregen op de vrouwonvriendelijke uitspraken die hij donderdag heeft gedaan in de veelbesproken Voice-special van het Tim Hofman-programma BOOS. De mediamiljardair gaf aan dat vrouwen die slachtoffer zijn van seksueel grensoverschrijdend gedrag eens een keertje wat eerder aan de bel moeten trekken.

John onder vuur

De Talpa-baas maakte zich volgens critici schuldig aan victim shaming. Hij zei over de slachtoffers van The Voice: “Als het ze ooit nog eens overkomt hebben ze hopelijk geleerd om onmiddellijk aan de bel te trekken, ook omdat de boosdoeners dan eerder aangepakt kunnen worden, waardoor ze het niet langer kunnen blijven doen bij anderen.”

Hier draaide John het probleem om: het zijn niet de vrouwen die het probleem zijn, maar de mannen die hun gulp niet dicht kunnen houden. Het leverde een protestadvertentie in het AD op, gericht aan John, afkomstig van ‘de vrouwen uit je bedrijf’. Johan Derksen was de enige die John verdedigde. Uiteindelijk kwam John gisteren met een mea culpa.

‘Laffe vrouwen!’

Waar John in gesprek is gegaan met die vrouwen uit zijn bedrijf en erkent dat hij een blinde vlek had, noemt Johan zijn vrouwelijke Talpa-collega’s ‘laf’. “Heel laf! Heel laf! Anoniem!”

Presentator Wilfred Genee: “Ja, maar Johan, laf? Jij hebt van de week zelf verteld dat hier een angstcultuur heerst binnen het bedrijf. Als John hier binnenkomt, is iedereen doodsbang.’

Johan: “Zeker, maar dat ligt meer aan de werknemers dan aan John, want mij heeft hij nog nooit gebeten hoor.”

Wilfred: “Ja, maar wij zijn toch anders? Wij zijn de ‘sterren’ zoals dat zo mooi heet.”

Paar dames

Johan walgt van die protesterende dames. “Ja, maar Wilfred, dat zijn dan een paar dames die dat doen, mede doordat al die columnisten roepen dat hij zo kil was enzo. Ja, die man moest ook even bekomen van de schrik. En hij is ook een beetje een kille kikker.”

“En die gaan dan met het AD bellen en daar zit een mevrouw die denkt: hé, dat is mooi voor ons, want wij zijn net bezig om die De Mol in een hoek te douwen, zo’n advertentie eroverheen, daar scoren we mee! Je denkt toch niet dat wat dames van het kantoor daar in Laren 20.000 euro opgehoest hebben?”

Angstcultuur

Wilfred begrijpt wel dat die Talpa-vrouwen anoniem reageerden. “Er is een angstcultuur waardoor je niet zomaar een angstcultuur komt ombuigen, toch?”

Johan: “Dan moet je zo’n advertentie niet anoniem erin zetten. Als je een grote meid wil zijn, dan zet je gewoon je naam eronder.”

Wilfred: “Ik vind het zo vreemd dat jij onze situatie steeds vergelijkt met mensen die op de werkvloer zitten hier, zoals beginnende redacteuren.”

Johan: “Ik loop hier ook gewoon rond en ik heb nog nooit gezien dat iemand John de Mol een draai om de oren gaf ofzo. Hij kan wel eens even een kritische opmerking maken en bemoeit zich overal mee, maar dat recht heeft hij, want hij moet ook de rekening betalen.”

Zeikerds

Wilfred vindt het gek dat John zijn fout wél erkent, maar Johan dat niet doet. “John zelf heeft nu ook aangegeven dat hij geschrokken is en jij zegt net tegen mij in de wandelgangen dat hij dat niet moet doen, want dat zijn allemaal zeikerds al die mensen die eroverheen zijn gevallen.”

Johan: “Nou, die dames, kijk… Die dames die slachtoffer zijn, staan erbuiten, maar al die dames die nu meehuilen met de wolven in het bos dat John zo kil was… Wat John wilde zeggen – en hij koos waarschijnlijk niet de goede woorden, maar de goede luisteraar begreep best wat hij bedoelde – is dat hij een situatie wil creëren bij Talpa waarbij het voor dames heel makkelijk wordt om gewoon een klacht in te dienen.”

Wilfred: “Eigenlijk wil je zeggen dat John geen enkele blaam treft?”

Het enige wat John fout heeft gedaan is Jeroen Rietbergen niet ontslaan, vindt Johan. “Dat is zijn enige fout. Voor de rest had hij de regie niet.”

Kritiek

De uitspraken van Johan leiden tot kritiek. “Bij VI Vandaag is operatie hulptroepen John de Mol ingezet”, zegt oud-NPO 1-baas Ton F. van Dijk. “Eigenlijk zie je nog een keer wat het probleem is bij Talpa. De mannen van VI Vandaag zijn nog precies hetzelfde. Alleen de context is veranderd en dat maakt het moeilijk om naar te kijken.”

Journalist Kim van Keken: “Ik zit met open mond te kijken. Het is echt bizar. De mannen kennen John. Ze hebben alleen maar positieve ervaringen met John. Jezus. Dit is echt een grote witwasoperatie.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Johan Derksen stelt dat de angstcultuur bij Talpa aan de werknemers ligt. Losgezongen van de werkelijkheid?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen