Ongelooflijk gênant: Talpa-vrouwen staan op tegen John de Mol

De dag begint opnieuw ruk voor John de Mol. Zijn interview in BOOS is zó slecht gevallen dat zelfs de dames in zijn eigen bedrijf nu tegen hem opstaan. Waar? In het door hem geboycotte AD.

John de Mol © BOOS, AD

John de Mol verraste gisteren met een groot interview in de veelbesproken Voice-special van het Tim Hofman-programma BOOS. Hierin deed de Talpa-miljardair aan ongegeneerd victim shaming. Al die vrouwen die bij tv-producties slachtoffer worden van grensoverschrijdend gedrag moeten zich eens wat eerder melden, vindt hij.

John spreekt vrouwen aan

Er zijn genoeg ‘loketten’ om je beklag te doen, aldus John. “Het is een breder probleem dat vrouwen niet snel melding maken van dit soort zaken dan alleen bij The Voice”, klaagt de mediamiljardair. “Vrouwen hebben kennelijk een soort schaamte. Ik weet niet wat het is.”

Ah, vrouwen die grensoverschrijdend gedrag niet direct melden zijn nu ineens het probleem. Dat kan er ook nog wel bij. “Het is denk ik algemeen bekend dat in een veel bredere context vrouwen blijken heel veel moeite te hebben aangiftes te doen van grensoverschrijdend gedrag en zelfs van aanrandingen.”

‘Trek je mond open!’

Wat wil hij tegen de slachtoffers van het Voice-misbruik zeggen? “Ja, wat moet je zeggen? Nou ja, mea culpa hebben we net al genoemd. Ik hoop dat het bij die mensen geen grote impact heeft op de rest van hun leven, dat ze het een plek kunnen geven en dat ze (…) als het ze ooit nog eens overkomt, ze hopelijk geleerd hebben onmiddellijk aan de bel te trekken, onmiddellijk te melden, ook omdat de boosdoeners dan eerder aangepakt kunnen worden, waardoor ze het niet langer kunnen blijven doen bij anderen.”

“Ik hoop dat iedereen hier van leert: trek je mond open, wacht niet, wees niet bang, wees niet angstig. Je moet je mond opentrekken, want alleen dan kunnen we je helpen. (…) Ik vind dat wij voldoende loketten hebben om misstanden te melden.”

Bataljon viezeriken

Meer loketten zijn er volgens John niet echt nodig. “Kijk, waar we denk ik aan moeten gaan werken is denk ik niet eens zo zeer de handvaten die er zijn misschien te veranderen, maar eerder te gaan praten met vrouwen en zeggen: ‘Wat moet er gebeuren om jullie zo ver te krijgen dat als het gebeurt, je direct aan de bel trekt?’”

Ongelooflijk: onder het bewind van John loopt er een heel bataljon aan viezeriken rond in de studio en áls er dan eens een dame haar beklag doet bij Talpa, dan is het resultaat dat het roofdier in kwestie – Jeroen Rietbergen – gewoon mag blijven zitten. En John maar verbaasd zijn dat er niemand naar zijn misbruikloketje komt.

Opstand bij Talpa

De vrouwen bij Talpa zijn woest. Ze hebben vandaag een grote advertentie in het door John gehate AD geplaatst: “Beste John, het ligt niet aan de vrouwen. Groet, de vrouwen uit je bedrijf.”

Dat de vrouwen niet met naam en toenaam genoemd willen worden, zegt natuurlijk weer van alles over de angstcultuur bij Talpa, waar het AD eerder deze week over schreef. “Dit is een statement van verdrietige vrouwen die bij Talpa werken, die met stijgende verbazing en het schaamrood op de kaken hebben aangehoord wat de reactie was van John de Mol op de vragen van Tim Hofman.”

Teleurgesteld

De anonieme Talpa-dames: “We vinden het heel goed dat hij daar is gaan zitten, maar zijn ook teleurgesteld dat hij vrouwen oproept om zich vooral te melden bij de juiste loketten. Dat zegt veel over een cultuurverandering die nodig is binnen het bedrijf, maar ook in de mediawereld en maatschappij. En vast en zeker bij meer grote bedrijven waar dit soort denkfouten nog steeds worden gemaakt door mannen met macht.”

“Het gedrag van vrouwen is niet het probleem. En ook niet de oplossing. Dit statement is natuurlijk ook voor alle andere slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer (niet alleen bij Talpa), om die een hart onder de riem te steken.”

AD-protest

De advertentie in het AD:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u ook dat John de Mol aan victim blaming doet?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen