John de Mol: ‘Als dit klopt, dan heb ik me vergist in Marco Borsato’

John de Mol kan bijna niet geloven dat Marco Borsato daadwerkelijk aan jonge kinderen heeft gezeten. Wél pakt hij zijn ex-zwager Jeroen Rietbergen keihard aan. “Ik wilde hem slaan.”

John de Mol © BOOS

Tim Hofman had aan het eind van zijn veelbesproken Voice-special van BOOS een verrassing in petto: John de Mol schoof bij hem aan voor een uitgebreid interview over de misstanden bij het programma. Ze spraken over het wangedrag van zijn oud-zwager Jeroen Rietbergen, maar ook over dat van Marco Borsato.

John in de war

John reageert geschokt op de beelden van Tim. “Tja, wat is je reactie? Ik moet je zeggen dat ik behoorlijk in de war ben van wat ik net allemaal heb gezien. Als je me zeg maar 1 procent had laten zien vanavond van wat er was, dan was het al veel te veel en al schokkend geweest, maar het is veel meer dan dat. Ik ben daar wel een beetje in de war van, ja.”

De mediamiljardair benadrukt met klem dat hij in al zijn jaren bij The Voice maar één melding over Jeroen heeft ontvangen, namelijk begin 2019, en dat hij hem daar toen op heeft aangesproken. “Eigenlijk begint deze film voor mij pas in april 2019. Voor die tijd, The Voice loopt vanaf 2010, is mij nooit bekend geweest dat er iets in deze vorm gebeurd zou zijn.”

Wangedrag

Wat gebeurde er in april 2019? “Toen kwam Linda de Jong, de creative director – de hoogste in rang bij een productie – samen met mijn zakelijk directeur Rick Brug op mijn kantoor met het verhaal over Jeroen Rietbergen. De dame in kwestie heeft zich gemeld bij de kandidatenbegeleiding die wij hebben bij The Voice.”

John kon zijn oren niet geloven. “Ik was even sprakeloos. Daarna werd ik echt rázend. Wat ik toen heb gedaan is direct Jeroen Rietbergen gebeld. Hij zat in de studio met iets. Ik zei: ‘Jij laat nu alles uit je handen vallen, je stapt nu in je auto en je komt nu naar mijn kantoor.’ ‘Ja maar.’ Ik zeg: ‘Nu!’ Na tien minuten was hij er.”

Plat op z’n bek

En toen? “Ik heb hem toen echt een halfuur lang [verbaal] alle hoeken van de kamer laten zien. Ik heb mezelf twee keer moeten inhouden om hem niet gewoon plat op z’n bek te slaan. Ik was ziedend. Nee, dat heb ik niet gedaan.”

“Ik heb hem toen verteld dat als hij dit nog één keer zou doen, maar ook maar een letter zou appen naar een vrouw binnen The Voice, of het nou een deelneemster of medewerker was, dan zou hij de tijd niet eens krijgen om de app af te maken, want dan zou ik hem echt met kop en kont beetpakken en eruit gooien, inclusief alle consequenties naar buiten toe.”

Waarom niet ontslagen?

Waarom heeft hij Jeroen niet ontslagen? “Als je met iemand te maken krijgt die inmiddels al elf jaar voor je werkt en als bandleider al elf jaar lang topkwaliteit geleverd heeft en waar ik elf jaar lang nog nooit één klacht over heb gekregen en de eerste keer dat dat gebeurt, het over seksueel grensoverschrijdend appverkeer gaat, dan vind ik dat je daar mee volstaat om hem op dat moment te waarschuwen, van: ‘Nog één keer en dan lig je eruit.’ Ik vind dat iedereen een tweede kans verdient.”

John was tot en met december 2019 verantwoordelijk voor The Voice. “Ik heb wel gevraagd om hem heel scherp in de gaten te houden. Daarom heb ik enigszins een beetje vertrouwen in het feit (…) dat ik hoop te kunnen stellen dat het klopt dat hij daarna niks meer gedaan heeft.”

Tim: “Dat is niet zo.” John: “Dat weet ik niet.” Tim: “Wij wel.” John: “Oké, nou, ik niet.”

Ziek in je hoofd?

Het gaat in de BOOS-docu natuurlijk over nog meer mannen, namelijk ook Ali B en een regisseur van The Voice. Wat zou John tegen hen willen zeggen? “Ben je ziek in je hoofd? Ben je verder oké? Hoe haal je het in je hersens om dit te doen?”

Over Marco Borsato is hij milder. “Ik moet je zeggen dat als ze blijken te kloppen, ik me in de mens Marco Borsato kennelijk ongelooflijk heb vergist, omdat ik als ik héél eerlijk ben nog steeds een beetje moeite heb om te geloven dat Marco aan kinderen zou zitten. Ik kan het me gewoon niet voorstellen. Dat gaat zó ver.”

Tim: “Liegen die kinderen dan?”

John: “Dat weet ik niet. Dat zal moeten blijken. Daar komen onderzoeken naar en ik hoop dat het duidelijk wordt.”

Barbecues

Wat weet John van eventueel wangedrag op de Voice-barbecues van Marco? “Ik hoor alleen maar van de mensen die ik erover sprak hoe leuk het was. Dat ze hebben opgetreden met z’n allen en muziek hebben gemaakt met z’n allen. Dat is wat ik al die jaren gehoord heb. Nooit iets anders.”

Bij The Voice Kids kán er bijna niets gebeurd zijn, aldus John. “Daar hebben we een extra laag beveiliging hebben ingebouwd. De wet bij The Voice Kids is: een kind is nooit alleen met iemand van de productie of de techniek. Dat betekent volgens mij dat de ruimte om dingen te doen er bijna niet is.”

Lees alles over BOOS

Alle artikelen over deze BOOS-uitzending:

BOOS

De aflevering van BOOS:

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen