Martien Meiland bang in huis na islamrel: ‘Deur goed op slot’

Martien Meiland is toch een beetje bang in huis na de mediarel die zijn metgezel Erica heeft veroorzaakt. Haar uitspraken over de islam zijn namelijk niet bij iedereen in goede aarde gevallen.

Martien Meiland © SBS 6

Het nieuwe boek van Erica Meiland is controversieel vanwege haar uitspraken over de islam. Ze omschrijft vrouwen met boerka’s daarin als ‘pinguïns’. “Rot op joh, met je boerka”, klinkt het. Ze is bovendien, net als Martien en dochter Maxime, tegen meer islam in Nederland. Het heeft Maxime al doodsverwensingen opgeleverd.

De knip erop

Martien is nu toch wat angstig, zei hij gisterenavond in Shownieuws. “Ik moet wel eerlijk bekennen… Ik heb zo’n veiligheidsstrip bij mijn voordeur en die doe ik eigenlijk nooit op slot, maar ik heb hem vannacht toch op slot gedaan. Ja, gek is dat, want zij kwam vanochtend koffie drinken en toen zei ze tegen mij: ‘Waarom heb jij die knip erop?’ Ik zei: ‘Ja, ik vond het toch een beetje…’ Gek, hè?”

Hij is niet boos over Erica’s uitspraken. “Dat is gewoon haar mening. Over geloof raak je nooit uitgepraat. De een denkt er zo over en de ander denkt er zo over. Ik vond het een heel goede uitleg overigens gisteren bij Eva Jinek. Als mensen bedreigingen gaan doen op Twitter… Ja, dan zou je nooit meer wat kunnen zeggen. Dat vinden wij poppenkast. Nee hoor, zij heeft gewoon het recht om te zeggen waar zij voor staat en zo is het.”

Erica niet bang

Erica is niet bang. “Ik ben een racist, zeggen ze. Volgens mij zijn moslims geen ras, dus dat klopt sowieso niet, maar dat schreven ook veel mensen, dat ik een racist was. Ja, dat heb je natuurlijk. Nee, ik ben niet bang.”

Ze neemt haar uitspraken over de islam niet terug. “We moeten wel gewoon kunnen zeggen wat we willen. Als je je een beetje scherp uitlaat over iets, dan rollen ze over je heen. Nou ja god, iedereen mag zeggen wat ie wil en wij ook, dus prima. Zolang het bij woorden blijft, dan is het goed.”

‘Sterk van Erica’

De collega’s van Shownieuws steunen Erica. Zo zegt deskundige Bart Ettekoven: “Ik vind het wel sterk dat ze gewoon staat voor de woorden die ze zegt. De manier waarop ze het heeft gedaan roept natuurlijk heftige reacties op. Het is best pittig en dan krijg je ook pittige reacties terug. Maar als je echt mensen gaat bedreigen…”

Het is een dappere vrouw, vindt Bart. “Erica kreeg bij Eva Jinek flink de wind van voren van Chantal én Eva, maar ik moet zeggen… Ze trekt haar keutel dan ook niet in. Ze zegt gewoon waar ze voor staat en dit is wat ze vindt.”

Lale Gül reageert

Lale Gül, de schrijfster die de islam heeft verlaten, begrijpt niets van de ophef. “Ik schrik niet van haar uitspraken. Ze had het erover dat ze boerka’s op pinguïns vindt lijken en dat ze hoofddoeken vrouwenonderdrukking vindt. Ik spreek nu ook seculiere Turken uit Istanbul en die vinden dat hetzelfde”, zegt ze bij Omroep WNL.

Die zeggen zelfs veel hardere dingen dan dat, aldus Lale. “Dus voor mij zijn dat helemaal geen heftige uitspraken. Ik heb vorige week op Joop.nl gelezen: ‘Die fucking christenen, laat ze maar doodvallen.’ Niemand spreekt dan over diegene als een racist of een christofoob ofzo en nu heeft iedereen het ineens alleen maar hierover.”

Lees alles

De Meiland-rel begon op woensdag, toen Erica’s uitspraken over de islam naar buiten kwamen. Ze kreeg vervolgens veel kritiek op sociale media, waarna Maxime voor haar in de bres sprong.

Op vrijdagavond waren Erica en Martien te gast bij Eva Jinek, waar Erica keihard werd aangevallen door gastvrouw Eva en medegast Chantal Janzen. Door alle commotie zijn zelfs de dochtertjes van Maxime dood gewenst.

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Gaan de Meilandjes te ver met hun islamkritiek?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen