Surinaamse prominenten willen in HLF8 niet over Desi Bouterse praten

Vier BN’ers met een Surinaamse achtergrond wilden gisteren in de Johnny de Mol-talkshow HLF8 liever niet over Desi Bouterse praten. “Het is hier eigenlijk een beetje de olifant in de kamer.”

Natacha Harlequin en Roué Verveer © HLF8

Johnny de Mol ontving gisteren in zijn talkshow HLF8 vier BN’ers met Surinaamse roots om te praten over het bezoek van de nieuwe Surinaamse president Chan Santokhi aan ons land. De relatie tussen Nederland en Suriname is daarmee ‘volledig hersteld’, zo heeft demissionair premier Mark Rutte laten weten.

Olifant in de kamer

Chan Santokhi is de opvolger van Desi Bouterse, de vorige president van Suriname. Johnny tegen zijn gasten Roué Verveer, Natacha Harlequin, Berget Lewis en Willie Wartaal: “Jongens, even de olifant in de kamer. Ik heb begrepen dat jullie het er liever niet over willen hebben: de vorige president. Ik wil graag weten wat daar zo gevoelig aan is.”

Roué nam daarop het woord: “Het is een gevoelig stukje politiek, zo zie ik dat. Ik heb het er altijd over in mijn shows, maar nooit in het openbaar. Als het actueel is heb ik het erover. Toen hij tien jaar aan de macht was, heb ik daar tien jaar lang in mijn shows grappen over gemaakt. Over dingen die zijn gebeurd enzo.”

Gevoelig

Surinaamse BN’ers hebben het daar liever niet over, aldus Roué. ” Het is zo gevoelig dat veel mensen daar niet eens de humor van inzien. Als ik het erover had, dan was het: ik probeer Suriname kapot te maken. Terwijl ik denk: nee, de Amerikanen hebben het ook over Trump gehad, over Obama. En Nederlandse comedians hebben het ook over Rutte.”

“Maar als ik het daarover heb, dan is het: ik probeer Suriname kapot te maken. Zo gevoelig is het. Dat zelfs de humor niet door iedereen wordt begrepen.”

Dictatuur

Johnny: “Dan gaan we er ook niet te veel tijd aan besteden, behalve dat ik wel kan zeggen: de dictatuur heeft verloren van de democratie.”

Natacha: “Nou, weet je, het heeft twee kanten. Ik spreek nu echt vanuit mijn hart: ik kan er niet zonder emotie naar kijken. Mijn ouders zijn bijvoorbeeld overleden en die hebben heel veel verdriet gehad van mensen die daar zijn overleden en hebben daar een bepaald verhaal bij.”

Gevoelig puntje

Ze vervolgt: “Ik was toen veel jonger, ik ben nu zelf advocaat en dan denk ik van: ja, is het nou allemaal wel zo? Dan wil ik een uitspraak erbij, die wil ik dan lezen en dan denk ik: hoe zat het nou ook alweer precies allemaal? Aan de ene kant heb ik de emoties en aan de andere kant kan ik er als advocaat naar kijken. Uitermate ingewikkeld.”

Johnny: “Ja, een gevoelig puntje, dus genoeg ermee. We zijn geen Buitenhof.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

'Een gevoelig puntje, dus genoeg ermee', aldus Johnny de Mol. Gaat het mijden van controverse hem de kop kosten?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Zou u René le Blanc op uw rode loper willen hebben?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen