Alexander Pechtold nieuwe baas van de NPO? ‘Zijn naam zingt rond’

Het zou zomaar kunnen dat Alexander Pechtold de nieuwe grote baas van de NPO wordt. De naam van de voormalig D66-leider doet momenteel de ronde. Dat meldt tv-insider Fons van Westerloo.

Alexander Pechtold © Annemieke van der Togt

Shula Rijxman stopt aan het eind van het jaar als bestuursvoorzitter van de NPO. Ze heeft dan vijf jaar aan het roer van de publieke omroep gestaan. Er wordt gezocht naar een juiste opvolger en volgens Fons van Westerloo zou het zomaar Alexander Pechtold kunnen worden, die tot 2018 de leider was van D66.

Alexander als NPO-baas?

Fons van Westerloo, voormalig topman van RTL en SBS, hoort diverse namen voorbijkomen, schrijft hij in De Telegraaf. “Tot mei kon men solliciteren naar de functie van NPO-voorzitter. Dat er nog steeds geen naam bekend is gemaakt, zal betekenen dat de juiste kandidaat nog niet is gevonden. Namen als die van Alexander Pechtold doen de ronde.”

Het zou behoorlijk controversieel zijn als Pechtold inderdaad de troon bestijgt bij de NPO. De publieke omroep vecht al jaren tegen het verwijt wel héél erg in de D66-hoek te zitten. Sterker nog: de huidige NPO-bazin Shula bekende in 2017 nog dat ze op Pechtold zou gaan stemmen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen.

Politieke benoeming

Het is volgens Fons, de vader van NPO 1-zenderbaas Remco van Westerloo, beter om Pechtold voor deze functie te passeren. “Het is een bekwaam bestuurder, maar zo’n benoeming zou haaks staan op een oude toezegging dat de tijd van politieke benoemingen tot het verleden behoren.”

“De grote uitdagingen waarvoor de NPO staat, schreeuwen om iemand uit de praktijk zonder al te stellige politieke voorkeuren”, zo besluit Fons zijn column in De Telegraaf.

BNNVARA

Pechtold heeft al een voet tussen de deur bij de publieke omroep, want BNNVARA heeft hem afgelopen lente nog op een eigen tv-programma getrakteerd. Hij presenteerde zes afleveringen van de revival van De Achterkant van het Gelijk.

Op dit moment is Pechtold al anderhalf jaar lang directeur van het CBR, het instituut dat rijbewijzen vervaardigt. Daar gaf hij vorige week nog een uitgebreid interview over bij de NPO.

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Ziet u Alexander Pechtold als nieuwe NPO-baas zitten?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen