Geert Wilders annuleert Nieuwsuur: ‘Bang voor Mariëlle Tweebeeke’

Geert Wilders heeft zijn optreden bij Nieuwsuur twee dagen van tevoren afgezegd. De officiële reden is dat hij te druk is, maar critici fluisteren dat hij de confrontatie met Mariëlle Tweebeeke niet aandurfde.

Geert Wilders © WNL

Niet Eva Jinek of Op1, maar het Nieuwsuur-duo Mariëlle Tweebeeke en Jeroen Wollaars wordt door de lijsttrekkers het meest gevreesd in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen. Ze zijn de hoogste tv-horde die politici moeten nemen in deze campagne, schreef tv-recensent Arjen Fortuin zelfs. Geert Wilders ontloopt die horde nu.

Enorme teleurstelling

De PVV-leider zou eigenlijk op donderdagavond aanschuiven in Nieuwsuur, maar Geert heeft gisterenavond – twee dagen van tevoren – afgezegd. Daardoor kan het programma ongelooflijk veel voorbereidingstijd de prullenbak in gooien. “Dit is een enorme teleurstelling”, zegt hoofdredacteur Joost Oranje in de Volkskrant.

Geert zegt af omdat hij zich moet voorbereiden op het debat met Mark Rutte bij Pauw, later die avond. De afspraak stond echter al sinds afgelopen september. “Het was een unieke kans om te zien hoe Wilders, die zich niet vaak een-op-een laat interviewen, zich staande zou houden in een gesprek met een topinterviewer als Mariëlle.”

Bang voor Mariëlle

Zowel vanuit linkse als rechtse hoek wordt nu gefluisterd dat Geert siddert voor Mariëlle. ‘Geert Wilders durft niet naar Nieuwsuur’, kopt de linkse opiniesite Joop.nl. “Wilders is mogelijk geïnspireerd door de Britse premier Boris Johnson. Die durfde tijdens de verkiezingscampagne in 2019 ook niet langs te komen bij BBC-interviewer Andrew Neil, die bekendstaat om zijn kritische vragen.”

Ook de rechtse opiniesite GeenStijl vraagt zich af of Geert misschien een beetje geschrokken is van de kritische Nieuwsuur-interviews van de afgelopen dagen. “Je zou haast denken dat de Mozart van Venlo na het zien van de beelden van het rokende hoopje as dat ooit Jesse Klaver was, niet meer durft.”

Gecalculeerde afweging

Journalist Ton F. van Dijk, voormalig zenderbaas van NPO 1, denkt in tegenstelling tot veel anderen helemaal niet dat Wilders bang is. “De mensen die denken dat Wilders ‘bang’ is voor Nieuwsuur hebben het – denk ik – mis. Hij maakt ‘gewoon’ een gecalculeerde afweging of hij er iets mee te winnen heeft.”

Hij vervolgt: “Tuurlijk, netjes is het zeker niet. Het ging mij om het frame dat hij bang zou zijn. Dat geloof ik dus niet. Hij maakt een kosten baten analyse.”

Moet Pauw zich niet solidair tonen met Nieuwsuur? “Ja, eigenlijk zou de NPO 1 lijn moeten trekken. Alleen: daar profiteert hij waarschijnlijk electoraal ook van. Dus weinig keus dan gelaten accepteren.”

Azarkan

Twee weken geleden zegde ook Farid Azarkan al een optreden bij Nieuwsuur af. Precies op de dag dat hij te gast zou zijn, belandde hij in een halve burn-out. Een dag later had hij gelukkig weer genoeg kracht om op te draven bij De 5 Uur Show, de Nieuwsuur van SBS 6.

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen