Jesse Klaver wil niet met Telegraaf praten: ‘Wees een vent!’

Jesse Klaver wil al jaren geen interview geven aan De Telegraaf. Daarom wilde de krant hem dit jaar ook geen gasthoofdredacteur maken. Dat zei hoofdredacteur Paul Jansen gisteren in Jinek.

Jesse Klaver en Paul Jansen © Jinek

Vijf lijstrekkers waren afgelopen weekend gasthoofdredacteur van De Telegraaf; ieder mochten zij hun eigen voorpagina maken. “Normaal hebben jullie zes lijsttrekkers op basis van de peilingen, ditmaal maar vijf. De nummer zes op de lijst was Jesse Klaver, waarom zat hij er niet bij?”, vroeg presentatrice Eva Jinek.

Jesse niet welkom

Hoofdredacteur Paul Jansen gaf daarop aan dat Jesse Klaver niet welkom is. “We zijn ooit in 2006 begonnen met drie, toen zijn we naar vijf gegaan en de laatste keer hadden we er zes. De SP was er twee keer bij, maar die is in de peilingen toch wel teruggezakt en GroenLinks was wat groter.”

Toch is GroenLinks niet uitgenodigd om een verkiezingskrant te maken. Waarom niet? “Wij willen al heel graag, jarenlang een interview met Jesse Klaver en wij verwijten hem niet dat hij niet wil. Dat is zijn keuze. Hij denkt misschien: ik heb niks te winnen en alles te verliezen. Daar kan ik me ook wel wat bij voorstellen.”

AD steunt Telegraaf

Prima, maar dan wordt Jesse ook geen gasthoofdredacteur, aldus Paul. “Vanuit ons was het dan wel gek om iemand die al jaren geen interview aan je wil geven wel een paar pagina’s te geven en te zeggen: ‘Joh, maak er maar een ludieke krant van.’ Vandaar dat we hebben gezegd dat we net als in 2010 naar vijf kranten gaan. We hopen dat dat ook geslaagd is.”

AD-baas Hans Nijenhuis begrijpt dat besluit van De Telegraaf. “Dat vind ik jammer. Misschien heeft Klaver een hekel aan De Telegraaf, de redactie of Wouter de Winther. Ik weet niet wat er speelt, maar De Telegraaf heeft een heleboel lezers en die lezers willen misschien wel weten wat GroenLinks wil of wat Jesse Klaver antwoordt op kritische vragen van De Telegraaf.”

‘Wees een vent!’

Hans vindt dat Jesse ballen moet tonen. “Als je een vent bent en leider van Nederland wil worden, dan moet je ook om kunnen gaan met mensen die jou misschien persoonlijk helemaal niet liggen, zoals kennelijk Wouter de Winther.”

Paul: “Weet je hoe het gewoon werkt? Zij doen heel goed onderzoek over waar hun kansen liggen. Ik denk dat uit dat onderzoek is gebleken dat de potentiële GroenLinks-kiezer amper De Telegraaf leest. Nogmaals: dat staat hem vrij. Het is dan alleen wel logisch dat we hem geen gasthoofdredacteur maken.”

Jesse gefileerd

Overigens is Jesse vandaag vol-le-dig gefileerd op NPO Radio 1. Marcel van Roosmalen las daar een genadeloze column voor:

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen