‘John de Mol paste knikkercontract vlak voor Duitse verkoop aan’

John de Mol heeft het contract met de autistische knikker-ster Jelle Bakker en zijn broer Dion vlak voor de verkoop aan Duitsland aangepast. Dat stelt Dennis Schouten na een gesprek met Dion.

John de Mol © MAX

Dion en Jelle Bakker zitten ermee in hun maag dat de nieuwe SBS 6-show Marble Mania is geïnspireerd op hun YouTube-hit Jelle’s Marble Runs, maar dat ze nu niet meedelen in het succes van de John de Mol-titel. Aanvankelijk zouden beide partijen met elkaar in zee gaan, maar het liep stuk tijdens de contractonderhandelingen.

Contract gewijzigd

Volgens het AD lag er al een overeenkomst, maar werd die op het laatste moment gewijzigd door John de Mol zelf. “Ik begreep dat zij al een voorstel hadden getekend, John de Mol op vakantie ging en dat het contract bij zijn terugkomst op allerlei punten gewijzigd moest worden”, aldus Dennis Jansen, journalist van de krant.

De passage die zou zijn verwijderd is volgens het AD een afspraak over het delen van de winst bij verkoop aan het buitenland. Eerst stelde Talpa nog een percentage van de formatverkoop door, maar later lag dat niet meer op tafel.

Opiniediva Angela de Jong daarover: “Dan moet je je voorstellen: ik verkoop jou mijn huis, wij spreken af vijf ton en ik stuur jou een koopcontract. Ik heb dat al ondertekend, maar dan zeg jij: ‘Nou, nee, ik geef je er toch maar vier.’ Tussen de regels door las je heel goed dat zijn manier van netjes zakendoen misschien iets anders is dan die van de jongens.”

Vlak voor Duitse verkoop

Dennis Schouten, presentator van het online showbizzprogramma RoddelPraat, heeft hier contact over gehad met Dion Bakker. “De knikkershow is gejat van Jelle’s Marble Race van een autistische jongen en zijn broer. Ik heb mijn journalistieke werk gedaan en contact gelegd met de broer van de autistische Jelle”, zegt hij in zijn uitzending.

Wat is het verhaal? “Ze zijn benaderd, dat vonden ze hartstikke leuk en zijn op gesprek geweest. John de Mol was daarbij en toen hebben ze een contract opgesteld. Ze zouden geld krijgen: bij een doorverkoop kregen ze een percentage. Alles was rond, maar toen het contract bijna ondertekend zou worden, werd John al gebeld door Duitsland dat het daadwerkelijk doorverkocht ging worden.”

Genaaid

Daarop heeft John het contract snel laten aanpassen, aldus Dennis. ” John was op vakantie, kwam terug en heeft snel dat stuk eruit gehaald en die jongens wilden niet tekenen, want die voelden zich genaaid. Zij zijn doorgegaan, die jongens hebben nu niks gekregen en ze hebben het verkocht aan Duitsland.”

Zijn co-host Jan Roos vindt dat smakeloos. “Wat een rat. Wacht even… Is dit niet John de Mol die dit programma wil slopen? Die jou eruit heeft laten flikkeren omdat hier niet zo veel ‘smaakvol’ nieuws wordt gebracht en mensen worden gepest? Is dat die John de Mol? Die heeft dus een autistische jongen ongelooflijk lopen naaien?”

Ongelooflijk

Dat kan gewoon niet, vindt Jan. “Wacht even… ‘Bij doorverkoop aan het buitenland krijgen jullie echt een groot bedrag!’ En toen hoorde hij dus dat het verkocht werd en toen zei hij: ‘Haal dat er maar even uit!’ Wat een vuile nakketikker ben je dan, John de Mol! Ongelooflijk joh!”

Paul Römer, een van de tv-bazen van John de Mol, verweerde zich vorige week als volgt in het AD: “Een contractonderhandeling loopt altijd in verschillende fasen. Een contract is pas afgerond als beide partijen hun handtekening eronder hebben gezet. En die fase hebben we helaas nooit bereikt.”

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen