John de Mol slaat terug naar boze knikkerbroers, deelt stukken met AD

John de Mol is het goed zat dat hij wordt neergezet als een graaiende wolf die een autistische jongen heeft benadeeld. Hij heeft Paul Römer op het AD afgestuurd met bewijsstukken.

John de Mol en Jelle Bakker © MAX, RTL

Marble Mania, de nieuwe knikkershow van John de Mol, is geïnspireerd op het enorme succes van de YouTube-show Jelle’s Marble Runs van de autistische Jelle Bakker en zijn broer Dion. Ze waren aanvankelijk betrokken bij de SBS 6-show, maar de onderhandelingen liepen stuk. Toen ging John er alleen mee vandoor. ‘Moreel verwerpelijk’, vindt het AD.

‘Geen formatdiefstal’

Paul Römer geeft vandaag een groot interview aan het AD. Hij geeft de krant inzage in stukken ‘waaruit blijkt dat De Mol wel degelijk bereid was om samen te werken’, schrijft het dagblad. “Geloof me, John heeft een zwak voor deze jongens”, zegt de televisiebobo in de krant.

Om te beginnen wil Paul duidelijk maken dat er niets gestolen is. “Knikkerbanen zijn er in velerlei vormen en gedaanten over de hele wereld. Die van Jelle en Dion zijn niet de enige. Niemand heeft recht op het principe van een knikkerbaan. Op een idee zit geen auteursrecht.”

Miljoenen

Door naar de stukken: John vond het leuk om de jongens erbij te betrekken. Er werd hen in de zomer van 2020 onder meer een percentage beloofd als het format aan het buitenland zou worden verkocht. “Als het programma een wereldsucces is, kan dat in de miljoenen lopen. Echt een grote deal. Bovendien zouden er voorschotten worden betaald.”

De jongen zeiden nee, waarna Talpa drie weken later een tweede voorstel deed, aldus Talpa. Toen lag er ineens geen percentage van de formatverkoop meer op tafel, maar bedragen per knikkerbaan die de broers hebben ontworpen.

‘John morrelde aan contract’

AD-journalist Dennis Jansen werpt tegen: “Ik begreep dat zij al een voorstel hadden getekend, John de Mol op vakantie ging en dat het contract bij zijn terugkomst op allerlei punten gewijzigd moest worden.”

Paul: “Een contractonderhandeling loopt altijd in verschillende fasen. Een contract is pas afgerond als beide partijen hun handtekening eronder hebben gezet. En die fase hebben we helaas nooit bereikt.”

AD-interview

Het grote AD-interview met Paul Römer over de knikker-rel kunt u lezen via Blendle of op de AD-site.

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen