NPO heroverweegt uitknijpen van kijkers

De NPO belooft nogmaals te gaan kijken naar de spelregels van het nieuwe initiatief Jouw Idee Op TV, waarbij kijkers ideeën voor tv-formats kunnen insturen en minimaal één daarvan wordt gerealiseerd op televisie. Dat heeft een woordvoerder laten weten. De spelregels van Jouw Idee Op TV zijn gisteren fel bekritiseerd op social media en GeenStijl. Daarin staat namelijk onder meer dat deelnemers de rechten ‘kosteloos’ over moeten dragen aan de NPO, behoorlijk gierig.

Podcastpersoonlijkheid Elger van der Wel schrok zich een hoedje toen hij de regels las. “Echt schandalig dit. Een formatwedstrijd uitschrijven en eigenaar worden van rechten op alle ingezonden ideeën claimen. Dat kan sowieso al niet, maar helemaal niet als je de publieke omroep bent.

Inzenders moesten er ook nog eens zelf voor instaan dat ze ‘geen inbreuk maken op de rechten van derden’. “Dus in theorie kan de NPO als daar gedoe over komt dat juridische op jou afwentelen.

Ook mediakenner Marianne Zwagerman stond op haar achterste benen. “Oh Shula toch. Was 800 miljoen euro belastinggeld nog niet genoeg? Moeten we dan echt alles inleveren voordat jullie eens tevreden zijn?

Zanger Henk Westbroek cynisch: “U mag ideeën gratis bedenken, op uw kosten opsturen en ze door dat opsturen automatisch cadeau gedaan hebben. U kunt ook geld overmaken op mijn bankrekening. De spelregels zijn dat u het dan aan mij geschonken hebt.

En ook vanuit eigen gelederen kwam er kritiek. NPO-ster Margriet Vroomans: “Dit zou de eer van de NPO en ⁦
Omroep MAX⁩ te na moeten zijn. Ideeën vragen ok, maar inzenders moeten alle rechten wegtekenen en krijgen er niks voor betaald? Dat is wel erg goedkoop.

NPO gaat regels aanpassen

De NPO kwam al snel met een reactie. Eerst werd geroepen dat de winnaar 1.000 euro zou krijgen en de rechten wel overdragen móeten worden om het format te realiseren, maar nu gaat de publieke omroep alsnog overstag.

We kijken momenteel nog eens kritisch naar de spelregels. De voorwaarden zijn niet duidelijk genoeg en we zullen ze aanpassen. De indiener van het winnende idee zal ook meedelen in het succes en daar zullen passende afspraken over worden gemaakt.

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Martien Meiland klaagt voortdurend over de fans die hem miljonair hebben gemaakt. Wat vindt u daarvan?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen