Jesse Klaver speelt weer Sinterklaas bij Op1

Kennelijk is na Zwarte Piet ook Sinterklaas in de ban gedaan bij de publieke omroep, want sinds kort hebben ze er eentje met zwarte krullen en een scheermes: Jesse Klaver. Na zijn fel bekritiseerde optreden in Op1 vorige week, waarin hij niet alleen meer geld eiste voor zorgmedewerkers maar ook voor agenten en onderwijzers (“Jij krijgt meer salaris! Jij krijgt meer salaris! Jij ook!!!”), zat hij gisteren wéér aan de Op1-tafel, ditmaal om zijn plan voor een crisisinkomen te lanceren.

In aanloop naar de verkiezingen, ontpopt Jesse zich tot een soort Oprah Winfrey die met cadeautjes strooit. Hij kwam er vorige week echter niet helemaal lekker uit bij Op1, toen de presentatoren hem op een gegeven moment vroegen waar hij al zijn plannen in vredesnaam van wil betalen. Daar had hij geen pasklaar antwoord op.

Jesse werd er een dag later in de Tweede Kamer mee geplaagd door minister-president Mark Rutte. “Bij Op1 kwam de heer Klaver er niet heel goed uit“, merkte hij op.

De GroenLinks-leider zat gisteren wéér aan tafel bij Op1. Dit keer pleit hij voor een genereus steunpakket, zónder partner- en vermogenstoets. Hij wil dat werkloze zzp’ers en flexwerkers tot juli 2021 een crisisinkomen van 1.050 euro per maand krijgen, ook al hebben ze een rijke partner.

De schatkist moet gewoon open, vindt Jesse. “Als je een veelverdienende partner hebt, kun je zeggen: ‘Als je partner een inkomen hebt, heb jij het niet nodig.’ We leven niet meer in een kostwinnerssamenleving, waarin een iemand het inkomen verdient. Dat verdien je samen.

Waar betálen we dat van?

De plannen van Jesse leidden wederom tot die ene onvermijdelijke vraag. “Waar betálen we dat van?“, vroeg presentator Charles Groenhuijsen.

Jesse: “Dat is een heel goede vraag. Het gaat over heel veel geld.”

Charles: “En dat tot 1 juli!

Jesse: “Ja, het plan van ons kost ongeveer 5 miljard euro, maar ik zou het ook doen als het het dubbele zou zijn. Dit voorjaar hebben we 50 miljard met elkaar uitgegeven en daar is drie uurtjes over gedebatteerd in de Tweede Kamer. We hebben 7 miljard gestoken in KLM en met welk argument? Dat het van strategisch belang is voor Nederland. Ik zou zeggen: het is ook van strategisch belang van Nederland om ervoor te zorgen dat menen en gezinnen niet wegzakken in armoede.”

‘Dat is niet waar’

Econoom Martin Visser vindt het ‘in het eerste gehoor natuurlijk heel sympathiek’ klinken, maar wijst er op dat de coronasteun voor zzp’ers al verlengd wordt tot 1 juli, zij het met een vermogenstoets. “Er zit wel enige logica in om mensen op een gegeven moment na een aantal maanden ook op de financiële manier te laten zien van: jongens, er komt ook een moment voor je eigen verantwoordelijkheid.”

Dan tegen Jesse: “Je moet nu niet net doen alsof mensen geen inkomen krijgen. Er is een riante steunregeling, we hebben een heel goede sociale voorziening in Nederland, dus de gedachte dat we mensen zonder inkomen laten… Dat is niet waar.”

Lees ook:
Jesse Klaver boos in Op1: ‘Ik irriteer me hieraan!’ (19 augustus)
Mark Rutte vond Op1-optreden Jesse Klaver zwak (20 augustus)

Foto: NPO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Martien Meiland klaagt voortdurend over de fans die hem miljonair hebben gemaakt. Wat vindt u daarvan?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen