Jesse Klaver boos in Op1: ‘Ik irriteer me hieraan!’

GroenLinks-leider Jesse Klaver zat zich gisteren in de talkshow Op1 op een gegeven moment heel erg op te winden. Hij ergert zich aan de tegengas die hij krijgt nu hij Sinterklaasje wil gaan spelen. Dat was te zien in de uitzending op NPO 1. Jesse wil niet alleen geld erbij voor de zorg, maar ook voor het onderwijs en de politie. Daar gaan vele miljarden mee gemoeid en dat moet ergens van betaald worden. Zo makkelijk is het dus allemaal niet, maar Jesse wil gewoon dat de schatkist opengaat.

Politiek verslaggever Peter Kee, die ook aan tafel zat, noemde de plannen van Jesse niet realistisch. “Waar Jesse Klaver het nu over heeft is 5 procent salaris erbij voor mensen in de zorg, maar dat gaat niet zo één op één van: de winstbelasting verminderen we niet, dús dat geld blijft komen en we kunnen de salarissen opblussen. Dat werkt niet zo. Daarbij is ook nog de vraag wat we met de politiemensen doen, die ook hard gewerkt hebben. Krijgen die er ook geld bij? En het onderwijs.”

Presentatrice Margje Fikse: “Die wil u allemaal extra geld geven?

Jesse: “Allereerst even een misverstand dat het niet uit de winstbelasting betaald kan worden. Natuurlijk kun je het daaruit betalen. Het is gewoon een politieke keuze die je hierin maakt. Vind ik dat het onderwijs erop vooruit moet gaan? Ja, dat vind ik ook. Vind ik dat de politie meer betaald zou moeten krijgen? Ja.

Margje: “Dat alles samen kost natuurlijk wel heel veel geld.”

Vervolgens schoot Jesse lichtelijk uit zijn slof. “Weet u wat pas echt heel veel geld kost? We hebben de afgelopen maanden geprobeerd onze economie enigszins overeind te houden. Ik merk bijna dat ik me eraan irriteer om heel eerlijk te zijn.”

Margje “Waaraan?

Jesse: “Nou, als wordt gezegd dat je die 2 miljard niet een-op-een kunt uitgeven. Dit voorjaar heeft de Tweede Kamer 50 miljard extra in de economie gestopt. Weet u hoe lang erover gedebatteerd is in de Tweede Kamer? Drie uur. Wij waren er ook voor, maar laten we niet doen alsof het geld er niet is. Ik wil ook geld geven aan de politie en de zorg.

Foto: NPO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen