Mark Rutte vond Op1-optreden Jesse Klaver zwak

Minister-president Mark Rutte vond het optreden van Jesse Klaver dinsdag in Op1 vrij zwak. Dat heeft hij hem laten weten in de Tweede Kamer, zo is te zien op beelden in de media. Jesse riep in Op1 dat hij structureel meer salaris wil voor de zorgmedewerkers. Een vrij dure grap: 1 procent erbij kost zo’n 600 miljoen euro en dat zou de zorgverzekering een stuk duurder maken. Maar dat is niet het enige: ook in het onderwijs en bij de politie moeten de salarissen omhoog, riep hij.

Aan de Op1-tafel werd Jesse neergezet als een soort Sinterklaas zonder realiteitszin – al die salarissen moeten ook ergens van betaald worden – en daar is Rutte het wel mee eens.

Naast de eenmalige bonus van het zorgpersoneel, kun je niet zomaar alle salarissen verhogen, zegt Rutte. “Met het hoofdpunt van de heer Klaver, namelijk: het is goed dat de salarissen in de zorg gestegen zijn en dat die ook de komende tijd blijven zeggen, daar ben ik het volkomen mee eens.”

Maar: “Dan komt er een punt, zeg ik tegen de heer Klaver, die wij als politici onder ogen moeten zien. Hij werd er gisteren mee geconfronteerd in Op1, waar hij een optreden had. Daar kwam hij toen, vond ik, niet heel goed uit.”

Op1

Jesse kwam er ‘niet heel goed uit’ bij Op1, vindt Rutte dus. Waarom vindt hij dat? “Daar werd hem ook gevraagd: ‘Maar dat betekent toch dat daarna ook de salarissen bij de politie en in het onderwijs en verder breder in de overheid omhoog zullen moeten?’ Toen zei hij: ‘Ja, dat moet ook allemaal.’ Maar dat kan niet! Dat gaat gewoon niet!

Niet omdat ik dat niet wil – ik zou het dolgraag willen en ook daar zullen we proberen de lonen te laten stijgen de komende jaren, zodat het zich redelijk blijft ontwikkelen – maar we kunnen niet én én doen, namelijk overal die salarissen laten stijgen en vervolgens ook nog deze economische crisis op een fatsoenlijke manier te bestrijden.”

Een meerderheid van het EenVandaag-opiniepanel vindt dat zorgmedewerkers wél structureel extra beloond moeten worden. Een meerderheid van datzelfde opiniepanel wil daar niet zelf aan meebetalen.

Het is dus een leeg sentiment. Je wil wel dat ze meer gaan verdienen, maar je gaat er zeker niets voor inleveren“, concludeerde Eva Jinek gisteren in haar talkshow.

Lees ook: Jesse Klaver boos in Op1: ‘Ik irriteer me hieraan!’ (gisteren)

Foto: NPO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Vindt u ook dat Giel Beelen over het hoogtepunt van zijn roem heen is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen