Op1 bevestigt Maurice de Hond te hebben geboycot

Geplaatst op wo 03 jun 2020 om 13:30

De komst van Maurice de Hond naar Op1 is inderdaad enige tijd tegenhouden. Hij werd niet deskundig genoeg geacht. Dat zegt presentator Tijs van den Brink in EO Visie. De Hond luidde begin april de noodklok over de effectiviteit van de zeer desastreuze coronamaatregelen, maar werd weggehoond. Inmiddels zijn er twee kampen: die van De Hond en die van het RIVM, merkt ook Tijs. “De strijd tussen De Hond en het RIVM is verreweg de spannendste wedstrijd op dit moment“, zegt hij.

Op1 heeft de komst van De Hond twee weken lang tegenhouden, zo heeft hij zelf onthuld. Van den Brink bevestigt dat nu: “Maurice de Hond heeft zich weliswaar vanaf het begin van de coronacrisis ingevreten in allerlei onderzoeken over de verspreiding van het virus, maar is sociaal geograaf en geen viroloog. Aanvankelijk zagen we bij het tv-programma Op1 dan ook weinig aanleiding hem uit te nodigen.”

Uiteindelijk ging Op1 alsnog overstag. “Toen we dat op zeker moment (18 april) toch deden – omdat sommige elementen in De Honds verhaal ons steeds aannemelijker voorkwamen – was hoon ons deel. Hoe we het in ons hoofd haalden hem uit te nodigen, schreef zowel het AD als de Volkskrant.”

Inmiddels zijn we anderhalve maand verder. “Vorige week zei de Duitse viroloog Christiaan Drosten (adviseur van Angela Merkel) dat het goed ventileren van ruimtes (opvatting De Hond) belangrijker is dan handen wassen (opvatting RIVM). En onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam stelden eveneens dat goede ventilatie cruciaal is voor coronabestrijding.

Op dit punt weet ook Tijs niet meer wie er nou gelijk heeft: Maurice de Hond of het RIVM. “Als het niet zo serieus was, zou je het een leuke, spannende, vermakelijke wedstrijd kunnen noemen: die tussen Maurice de Hond en het RIVM over de vraag hoe het coronavirus wordt overgedragen.

De Hond reageert als volgt op de column van Tijs: “Jammer alleen dat ⁦⁦Op1⁩ bij hun uitnodigingsbeleid en verslaggeving zo eenzijdig is. Zoals je Ajax- en Feyenoord tv hebt zijn zij RIVM-tv.

De column van Tijs van den Brink kunt u hier lezen.

Foto: NPO
99 Reacties op “Op1 bevestigt Maurice de Hond te hebben geboycot”


 1. Bep

  Ik luister sowieso niet naar de Hond.Irritante drammer.Na de Deventer moordzaak heeft hij afgedaan, het is de manier waarop…….Dat wekt ergernis bij mij.Ik weet niet of meer mensen dat hebben?

 2. Curryworst

  Het RIVM adviseert de overheid en de NPO is de spreekbuis van diezelfde overheid. De NPO wordt tenslotte betaald door de overheid (via de belastingen).
  Dat verklaart alles.

 3. PIPPA

  En terecht. Het is nog allemaal kopie/plak

 4. dynamische dennis

  “We zagen weinig aanleiding hem uit te nodigen” want geen viroloog. Wat een kortzichtigheid.

 5. Keta Minek

  En terecht Maurice blijf bij peilingen, je YouTube kanaal is ook al verwijderd.

 6. Wortel

  Het geinige aan Maurice De Hond is ook dat hij alles met zo’n zekerheid verkondigd, terwijl hij veel dingen helemaal niet zeker weet of zelfs volledig verkeerd blijkt te hebben.

  Hilarisch was toen De Hond verkondigde dag en nacht bewaking rond het graf van de weduwe Wittenberg had neergezet omdat in het graf het moordwapen zou zitten. Bleek uiteindelijk enkel een stuk metaal te zijn, maar dat maakt De Hond niet terughoudender.

  Zelfde voor elke peiling waar hij er na de verkiezingen volledig naast blijkt te zitten, maar toch daarna weer vrolijk bloedserieus zijn peilingen als de waarheid brengt.

 7. Lima

  De Hond heeft tienduizenden euro’s schadevergoeding moeten betalen omdat hij een onschuldige man maar bleef beschuldigen in de Deventer moordzaak. Nogal logisch dat je zo’n vent niet serieus neemt als hij weer meent de waarheid in pacht te hebben.

 8. JDJ

  Het is geen wedstrijd; het gaat om de vrijheid van ons allemaal .https://www.youtube.com/watch?v=UQ8fCkGiOVE&t=1688s

 9. q8

  nou Maurice dat heeft je geld gekost,
  ze weten t allemaal zo goed die z,g BNers,
  ze hadden t beter aan boeren en buitenlui kunnen vragen,
  t is een kwestie van teveel mensen op deze aardkloot,
  maar er mag niet over gesproken worden,
  dus..?? kinderbijslag voor max 2 kids
  en weer terug naar 2,5 miljard, “50”er jaren
  voor NL 9,5 miljoen
  t is allemaal zo simpel,
  de natuur regelt t zelf,
  mooi toch,?
  erg blij mee.

  ,

 10. Boerenverstand

  De NPO heeft als een van de kernwaarden het stimuleren van maatschappelijk debat. Maar bij Op1 denken ze daar dus anders over. Daar nodigen ze alleen mensen uit die ze zelf geloven. Slecht. Wel dapper dat Tijs vd Brink het toegeeft, en nu zelf ook twijfelt. Overigens zijn veel maatregelen in dit land ook niet door het RIVM geadviseerd, maar door het kabinet bedacht. Zo hebben de virologen van het RIVM toch ook al een paar keer aangegeven zich niet zo’n zorg te maken over volle stranden en winkelstraten.

 11. Niet klikken!

  Manipulaties achter de schermen.

 12. Dries Roel Vink

  En hoe zit het dan met al die alleswetende bn-ers? Die werden en worden om de haverklap uitgenodigd om allerlei onzin over het volk uit te storten …
  De linkse doctrine van de NPO … zucht …

 13. teuntje

  Wat was Giovanca weer slecht moeilijk kijken en stomme vragen steeds op briefje kijken wanneer stapt die domme muts eens op

 14. Waldemar

  Gelukkig hanteert Op1 strenge normen. Een orthopedagoog die haar geld verdiende met zingen mag dus ook geen journalistiek programma presenteren. O nee, wacht… Tijs, help!

 15. Lachgas

  Testcase wordt o.a. de Dam. Breekt er een uitbraak uit; RIVM,
  Gebeurt er nauwelijks iets; de Hond.
  En waarom zou het slecht zijn via anderen of andere vakgebieden naar iets te kijken. Hadden we het aan de volgelingen van de platte aarde overgelaten, was de aarde nog steeds plat!

 16. Denk Na

  Het is toch allemaal weer duidelijk hoe de MSM rolt. En als Maurice weer eens mag komen opdraven wordt hij onderbroken in zijn betoog door de presentator of door een andere deskundige, net als hij de spijker op de kop wil slaan.

 17. Richard

  We leven in een wereld met een groot aantal malloten die geloven dat de aarde plat is, vaccinaties dodelijk zijn en dit virus door 5G komt. Ik kan een conservatieve houding jegens experts toejuichen want geef mensen een greintje kans om tegen de wind in te pissen, en ze zullen het nemen om lekker alternatief en anders te kunnen zijn.

  Wat achteraf, inmiddels en met de kennis van nu allemaal klopt slaat als een tang op een varken. Achteraf gezien heb ik 25 miljoen euro want ik kan het winnende lot van de oudejaarsloterij van 2019 achteraf ook wel voorspellen.

 18. StefanV

  Maurice de Hond is een man van 72. Die kan gerust van z’n ouwe dag gaan genieten, als -ie wil. Maar dat doet hij niet. In plaats daarvan is volop als opiniepeiler en sociaal geograaf actief. Hij verdiept zich grondig in de materie en komt met goed onderbouwde verhalen. Alleen dat al is bewonderenswaardig.

  Daar komt nog bij dat steeds nadrukkelijker blijkt dat hij gelijk heeft. Of beter gezegd: de vele wetenschappelijke studies en onderzoeken die De Hond aanhaalt, hebben het bij het rechte eind. Geheid zal De Hond niet feilloos zijn, maar dat is het RIVM ook niet. En dat is de deskundige instantie die voor dit soort werk wordt betaald.

  Mensen doen er goed aan om hun (eventuele) hekel aan Maurice de Hond opzij te schuiven en te luisteren naar wat de man zoal vertelt. Nogmaals: hij kletst niet uit z’n nek, maar baseert zich op allerhande internationale onderzoeken. De stukken die hij daarover schrijft, zijn ruimschoots met bronvermeldingen onderbouwd.

 19. ikweethetbeter

  Ik blijf het RIVM onduidelijk vinden en Maurice geloofwaardiger !!!!!!!!!

 20. Arie

  Het geeft gewoon aan dat de redactie van Op1 (en andere talkshowredacties) onvoldoende kennis in huis hebben. Ongetwijfeld zijn het allemaal algemeen journalisten zonder specialistische kennis (om het even op welk kennisgebied.

  Bij een dergelijke calamiteit (Covid-19) mag je toch verwachten dat een talkshowredactie een tijdelijke onderzoeksredactie opzet en zonodig tijdelijk specifieke kennis van buitenaf aantrekt.

  Nu is het, inderdaad, wat doet de overheid en zoekt daar deskundigen bij (een viroloog is dus opzich wel een logische keuze) die het overheidsstandpunt onderschijven met een kleine mits en een maar zodat het niet uitsluitend napapagaaien van het overheidsstandpunt is.

  Op1 of andere talkshows hadden Maurice de Hond ook eerder uit kunnen nodigen maar dan was de talkshow wel teruggevallen op het beproefde recept: 2 (verdedigers van het overheidsbeleid) tegen 1 (tegengesteld, of meer gebalanceerd standpunt [Maurice de Hond]).

 21. mama nouskouri

  Voor een ieder die een wedstrijd ziet:

  RIVM en Maurice hebben beide gelijk.

  Neem de moeite om de informatie van RIVM tot je te nemen en je zult zien dat RIVM exact hetzelfde zegt. Deze informatie was tevens al bekend gemaakt voordat Maurice verscheen in de talkshows. Maar dat niemand dit kijkt, betekent niet dat de informatie niet gecommuniceerd is.

  Echter,

  Maurice = trekt conclusies op basis van statistiek
  RIVM = neemt beslissingen op basis van wetenschap

  Dat het RIVM daarin iets voorzichtiger is? Dat lijkt mij volkomen logisch. Zij hebben een verantwoordelijkheid, waar Maurice deze verantwoordelijkheid niet heeft.

  En als het kabinet een andere visie erop nahoudt, dat mondkapjes functioneel zijn in het openbaar vervoer, reken dat het RIVM niet aan. Zij beweren inderdaad het tegenovergestelde.

  RIVM maakt zich echt niet druk om de demonstratie en de drukke stranden.

 22. nico

  Een hele goede beslissing want deze man is tenenkrommend die alles denkt te weten .

 23. Captain Caveman

  Mondkapjes op in de trein. Anders direct een boete van €500. Dit geld moet de steeds leger wordende schatkist enigzins vullen!

 24. Sapperdeflap zeg!

  @Dries Roel Vink, hoezo ‘linkse doctrine’ gelet op het regelmatig opdraven van deskundigen van de Telegraaf en politici van CDA en VVD? Zet eens een andere bril op…

 25. De Heer

  @ Bep, hetzelfde maar ik vind die polls ook altijd maar onzin. Amper een onderzoek te noemen. Hoeveel mannen gaan vreemd? Ach ze verzinnen wat, 30% ofzo, dan kijkt niemand raar op. Met de verkiezing van Trump bleek hoe nep die polls zijn. Ze dachten wat voorspelbaars te verzinnen met het aantal % en het bleek dus toen dat het niet serieus te nemen is.

 26. Peul Vrucht

  Het is jammer dat de Hond de mist is ingegaan met de deventer moordzaak. Neemt niet weg het goede onderzoek tav covid19.
  Maar het zou best kunnen dat ie toch wel gelijk had met de deventer moordzaak. Want zou er stembusfraude in nederland zijn (‘kan niet’?), dan komt het saboteren van de deventer moordzaak uitkomst goed van pas, want het straalt mooi op de de Hond peilingen af. (Deep state sabotage oid).

  Want geen hond die goed nadenkt gelooft de stembus uitslagen die leidden tot de kabinetten Rutjes.

 27. Solidarikots

  Binnenkort een tweede en derde kanaal ab2 en ab 3.
  En Abtl4, abtl5, sbab6, verabnika, netab, nickablodeon, mtvab, discoverab, abtional geograb.

 28. StefanV

  @ PeulVrucht: het is maar zeer de vraag in hoeverre De Hond met de Deventer Moordzaak de mist is ingegaan. Ja, zijn overtuiging dat ergens een mes lag begraven, bleek niet te kloppen. Maar zijn opvatting – door velen gedeeld – dat Louwes ten onrechte werd veroordeeld voor deze moord is nog steeds actueel. Er komt nog een herzieningsverzoek aan, waar de gerenommeerde advocaat Knoops mee bezig is. Verder is zo klaar als een klontje dat de recherche grote steken heeft laten vallen in het onderzoek naar mogelijke andere daders. Dat is door deskundigen bevestigd; er zijn hele boeken en wetenschappelijke artikelen over geschreven.

 29. Nana Mouskouri

  En een telefoonmast waarop de telefoon van de betreffende onschuldige persoon heeft aangeseind.

  Dat ziet deze zelfde statisticus over het hoofd.

 30. Sip

  Opt1 nodigt ook steeds de ergerlijke Ab Osterhaus uit. Ik schakel direct weg als ik deze man zie.

 31. Hilbr.

  De epidemioloog die de coronacrisis in Zweden in goede banen moest leiden, slaat mea culpa; er vielen namelijk al 4.500 doden. “Als we opnieuw zouden geconfronteerd worden met deze ziekte, dan zou onze strategie ergens liggen tussen wat Zweden deed en wat de rest van de wereld heeft gedaan”, aldus de epidemioloog Anders Tegnell.

  Benieuwd wat Maurice en Jort hiervan zeggen.

 32. Denk Na

  Gelukkig, Ab1 Osterhaus vanavond weer aan tafel, met een wijntje. Nu gaan we echt weer vernieuwend’s uit zijn wijnmond horen…oh wacht.

 33. Boerenverstand

  @Hilbr.: en hij geeft ook aan dat andere landen teveel maatregelen tegelijk genomen hebben. Dat is door wetenschappers in Nederland eerder ook al gezegd: de oproep tot thuis werken, het stoppen van massa-evenementen, het mijden van het OV en de hygiënemaatregelen (geen handen schudden e.d.) waren effectief in Nederland. Nederland had veel zieken en doden minder kunnen hebben als het massa-evenement carnaval verboden had geworden. De andere maatregelen, waaronder de anderhalve meter buiten, hebben geen toegevoegde waarde gehad en niet bijgedragen aan de daling van de besmettingen is statistisch al aangetoond.
  Daarnaast geeft de Zweed aan dat veel zwaarder en sneller ingezet had moeten worden op bescherming van de ouderen. Ook dat advies gaat direct voor Nederland op: als Bruins en Rutte de verzorgings- en verpleeghuizen niet vergeten waren bij de beschermingsmiddelen, had dat ook in Nederland duizenden doden gescheeld.
  Het is geen toeval dat de aantallen doden in Nederland en Zweden per miljoen inwoners vergelijkbaar zijn.

 34. Solidarikots

  Waarschijnlijk is de ene ab iemand van een eeneiige vijfling. En zijn er nog 4. Dat we gewoon niet door hebben dat er elke dag een andere aanschuift. Want anders kan het gewoon niet verklaard worden dat je er elke dag gaat zitten.

 35. Boerenverstand

  @Hilbr.: wat Jort ervan vindt is ook duidelijk: de Zweedse economie kromp met 0,3% over het eerste kwartaal, de Nederlandse met 1,7%. Met een vergelijkbaar aantal doden per miljoen inwoners. De Nederlandse aanpak is dus slechter geweest dan de Zweedse. In beide landen had het veel beter gekund dan de regeringen gedaan hebben. Maar België heeft nog meer doden en meer economische schade, dus het kan altijd slechter.

 36. Hilbr.

  @Boerenverstand

  Ik was benieuwd naar de reactie van Maurice en Jort. Niet naar de voorspelbare reactie van een Pavlov hondje.

 37. Richard

  @ Boerenverstand: ¿Que? In Zweden ligt het aantal doden per capita veel hoger dan Nederland, en het vliegt in Zweden nog steeds omhoog. Vandaag 74 nieuwe doden tegenover tien van ons ondanks dat zij zeven miljoen mensen minder hebben.

  Hun aanpak is beter als je van dode mensen houdt, ja.

 38. Boerenverstand

  @Hilbr.: misschien moet je geen domme vragen stellen waarop je het antwoord al weet, aan mensen die niet op deze website reageren. Stuur dan een e-mail aan Jort of Maurice. Maurice heeft een heel toegankelijke website, en staat open voor reacties.

 39. Henrik

  @Boerenverstand

  Alleen jammer dat Anders Tegnell (zeg maar de Zweedse Jaap van Dissel) nu zelf vindt dat hij het niet streng genoeg heeft aangepakt. Zweden heeft meer coronadoden dan Denemarken, Noorwegen en Finland samen. Veel landen zullen Zweedse bezoekers weren en hun volk niet naar Zweden laten gaan. We zullen zien welke weerslag dat heeft op de Zweedse economie.

 40. Henrik

  Oeps, ik ben het woord ‘voorlopig’ vergeten in de zin over het verhinderen van personenverkeer van en naar Zweden.

 41. Boerenverstand

  @Richard: in de Nederlandse cijfers worden moedwillig ca. 3000 doden in verzorgings- en verpleeghuizen en mensen die thuis aan corona dood gegaan zijn niet opgenomen. De Nederlandse cijfers zijn dus hoger dan in Zweden.

 42. Robert Dane

  Boerenverstand is zo’n Jensen-adeрt. Die geven het toch nooit toe als ze fout zitten en verzinnen vervolgens allerlei onzin over de ander. Verloren zaak om met dit soort minderwаardige lafbekken te discussiëren.

 43. HBaz

  Op de Dam in Amsterdam was de ventilatie ook goed. Dat kun je Femke Halsema niet verwijten.

 44. Boerenverstand

  @Henrik: Tegnell is van begin af aan kritisch geweest over de aanpak, maar de Zweden steunden deze koers massaal, ook omdat deze aanpak langer vol te houden zou zijn. Daarnaast is Tegnell ook kritisch over landen die te veel maatregelen genomen hebben.

  Vooralsnog staat Nederland bij veel andere landen in hetzelfde lijstje als Zweden. Ook op de lijst van vliegvelden in risicovolle gebieden staan de Nederlandse benoemd. De Nederlandse economie heeft daar meer hinder van dan de Zweedse, die niet zo zwaar leunt op de transferfunctie van het vliegveld en toerisme.

 45. Boerenverstand

  @Robert Dane: lul niet. Ik kijk en luister nooit naar Jensen. Ik kijk gewoon zelf naar de cijfers en lees de rapporten van allerlei medische onderzoekers wereldwijd.

 46. Robert Dane

  Precies wat ik zei. Gewoon ontkennen. Typische Jensen-adеptetruc.

 47. Richard

  Boerenverstand, ik ben dan heel benieuwd wat jij leest want ook Zweden onderschatte net als Nederland in april al het aantal doden: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2054&artikel=7459739

  Ik kan jouw redenering echt niet volgen. Per capita heeft Nederland vandaag vijf nieuwe gevallen. Per capita heeft Zweden vandaag 217 nieuwe gevallen, 43,5 keer hoger dan Nederland. Hoe kan je nou weer zeggen dat Zweden het beter doet?

 48. Richard

  Boerenverstand, ik ben dan heel benieuwd wat jij leest want ook Zweden onderschatte net als Nederland in april al het aantal doden. Google “Public health agency underestimated daily number of corona deaths” (links worden tegengehouden op deze website).

  Ik kan jouw redenering echt niet volgen. Per capita heeft Nederland vandaag vijf nieuwe gevallen. Per capita heeft Zweden vandaag 217 nieuwe gevallen, 43,5 keer hoger dan Nederland. Hoe kan je nou weer zeggen dat Zweden het beter doet?

 49. Nana Mouskouri

  @Boerenverstand: Maurice de hond reageert helemaal niet. Ik heb een zeer kritische vraag gesteld. En wat denk je? Geen antwoord. Enkel als je in zijn logica meedenkt krijg je antwoord.

  Maurice begint zijn terrein te verleggen naar virologische wetenschap en net daar heeft hij geen verstand van. Anders had hij mijn vraag met 2 vingers in de neus beantwoord.

 50. Boerenverstand

  @Richard: dat artikel van de Zweedse radio is uit april. Dat de cijfers een paar dagen later verwerkt worden, is ook in Nederland zo. De cijfers die het RIVM omvatten alleen de mensen die in een ziekenhuis overleden zijn, en die positief getest zijn. Dus geen ‘verdachte gevallen’, en geen mensen die op een andere locatie dan een ziekenhuis overleden zijn. Daarmee zijn de totalen in Nederland lager. In veel andere landen tellen deze cijfers wel mee. Als ik een vergelijking maak, heb ik het over het totale aantal coronadoden per miljoen inwoners. Daar scoort Nederland gewoon slecht, zeker als je nog corrigeert voor onze (jonge) bevolkingsopbouw. Zweden doet het ook niet goed. De laatste weken zelfs veel slechter dan Nederland als het gaat om het aantal nieuwe doden. Maar in de totalen tot op heden scoort Nederland toch nog slechter.
  De toename aan ziektegevallen zegt veel minder, omdat Nederland een extreem sober testbeleid gevoerd heeft. Daar is internationaal ook nogal wat kritiek op (en in de Tweede Kamer ook), want het wijkt af van de WHO-richtlijn.
  Qua economie doet Zweden het veel beter. Dat is ook duidelijk. Ook flippen er in Nederland de laatste tijd veel meer mensen: steeds meer agressie. In het totaalpakket doet Zweden het dus beter.
  Maar beide landen hadden het nog veel verstandiger kunnen doen, waarbij in Nederland het tekort aan beschermingsmateriaal voor de zorg en het tekort aan testmateriaal beschamend is. En verder had de regering veel meer naar het RIVM moeten luisteren, en de scholen niet moeten sluiten.

 51. Boerenverstand

  @Nana: Maurice de Hond doet dat niet alleen, maar heeft steun van andere onderzoekers. Dat hij niet reageert is slecht.

 52. Boerenverstand

  @Nana: heb je gereageerd op:
  https://smartexit.nu

 53. A. Tempelman

  RIVM baseert zich op wetenschap, De Hond zet statistiek in. Grappige observatie.

  De RIVM maakt modellen gebaseerd op statistiek, voor zover ze data hebben. Dus ze doen hetzelfde als De Hond. RIVM gebruikt echter data (ervaringscijfers) van andere ziekten. Daar komt ook die 1,5 meter vandaan. Waarschijnlijkheid.

  Maurice kijkt veel nauwkeuriger naar events in de geschiedenis van Corona en waarschuwde dus maanden geleden al voor superspread events. Geen grote demonstraties in de buitenlucht; wel spreekkoren en kerkdiensten binnen.

  Straks weten we dat de helft van alle RIVM-conclusies voorbarig waren.

 54. Ron

  Maurice heeft op zich degelijk onderzoek gedaan maar wel vanuit een overtuiging. Daardoor zie ik graag ook bevestigen vanuit andere bronnen. Niet alles lijkt 100% te kloppen maar zijn stukken over de superspreading en het belang van goede ventilatie is nu ook door de mainstream media overgenomen. Hij is dan wel een drammer maar ik heb veel gehad aan wat hij gedeeld heeft en gebruik dat ook om anderen te adviseren. Maar ik adviseer voor binnen voorlopig 1.5 meter én ventilatie ipv óf.

 55. Ad nagtegasl

  Ik zal blij zijn als bij op1 echte journaliste zitten die mensen geen woorden i nu mond leggen die positief zijn die luisteren dat zou een zegen zijn die hun voorkeuren thuislaten en die een kwalitatief goed programma neer zetten op de spreekbuis te zijn van de overheid het is maar ider

 56. Nana Mouskouri

  @a. Tempelman Ik begrijp heel goed wat je bedoelt, en ik snap ook dat het ook voor een deel statistiek betreft.

  De boodschap is dat RIVM en Maurice elkaar niet tegenspreken. Waar die fakebubble vandaan komt weet ik niet.

  Verschil is dat Maurice geen verantwoordelijkheid hoeft af te leggen en het RIVM wel.

 57. Nana Mouskouri

  @boerenverstand

  Nee heb ik niet ingevuld. Ik ben van mening dat RIVM en Maurice eenzelfde boodschap verkondigen

 58. Boerenverstand

  @Ron: die 1,5m is iets te veel (maar te veel kan geen kwaad natuurlijk). De WHO adviseert op basis van heel veel onderzoek naar SARS 1,0m. Het virus nu is SARS-CoV-2. Verder ben ik het met je eens: binnen zowel afstand houden als goed ventileren, en liever niet met te veel mensen binnen.

 59. Boerenverstand

  @Nana: dat ben ik met je eens. Het RIVM publiceert ook netjes heel veel publicaties. Het RIVM geeft aan dat er geen bewijs is voor aerogene verspreiding van SARS-CoV-2. Het RIVM heeft ook aan dat de 1,5m gebaseerd is op een beleidsaanname van de regering. Het RIVM is ook niet bang voor grotere mensenmassa’s in een winkelstraat of op een strand. Het RIVM was niet voor sluiting van de scholen, en heeft steeds aangegeven dat kinderen geen verspreiders zijn. Het gaat niet om Maurice versus RIVM, maar om Maurice versus Rutte.

 60. Nana Mouskouri

  @Boerenverstand: Ik kan het niet beter beschrijven.

 61. Nana Mouskouri

  Voor wie het interessant vindt: Vanavond weer AB1

 62. Tweet

  Enerzijds netjes dat Thijs dit toegeeft,anderzijds:wat een blamage voor Op1!! En daar zou de deskundige heer Pauw in REDACTIE zitten? Valt me vies tegen van hem, deze kortzichtigheid. Maurice stelt al MAANDEN zaken die nu steeds meer door virologen worden gesteld (maar ze noemen niet zijn naam als eerbetoon!) Denk aan ‘aerosolen, niet zingen en schreeuwen belang van ventilatie en hoge luchtvochtigheid en natuurlijk het punt vd superspreads’… als men tijdig naar hem had geluisterd had men in verpleeghuizen maatregelen kunnen treffen die vele doden hadden voorkomen…het is werkelijk ten hemel schreiend wat er (niet) is gebeurd.

 63. Dirk

  @Boerenverstand

  Het RIVM heeft volgens mij een sterk beïnvloedende rol als het gaat om adviseren, een regering neemt deze adviezen doorgaans over met wat mitsen en maren naar de omstandigheden van een land.

 64. Nana Mouskouri

  Goedzo tweet. Ga lekker door.

  Enig idee hoe jij er begin maart bij zat? Stuurde jij toen filmpjes uit Italië rond?
  Heb je überhaupt alles gevolgd? Of klets je zo maar iedereen na.
  Ik gok dat je je niet hebt verdiept en dat je iedereen nakletst.

  Lees je in en dan kom je tot de conclusie dat RIVM niets anders zegt dan Maurice de Hond.

 65. Nana Mouskouri

  @Dirk:
  RIVM ziet geen meerwaarde mondkapjes in ov. Wie stelt het wel in?

  Juist: Kabinet Rutte

  Waarom? U vraagt (bevolking) wij geven

  RIVM wilde scholen niet sluiten. Wie stelt het wel in?

  Juist: Kabinet Rutte

  Waarom? U vraagt (bevolking) wij geven.

  En dan het RIVM hierop veroordelen.

  Ziet nu niemand deze gang van zaken?

 66. Dirk

  @Tweet

  Ik denk niet dat je helemaal begrijpt hoe het gaat in een verpleeghuis.

  Dacht je nu werkelijk toen ze iemand gingen testen in Brabant nadat artsen iets aan het ontdekken waren en het lab ingeschakeld werd?!

  Daar waar het uitbrak, heeft het bestuur na spoedoverleg met artsen e.d., de deuren zelf al gesloten, daar is geen Overheid bij aan te pas gekomen.

  Dat noemen ze protocollen.

 67. Dirk

  Herstel:

  “Dacht je nu werkelijk toen ze iemand gingen testen in Brabant nadat artsen iets aan het ontdekken waren en het lab niet ingeschakeld werd?”

 68. Dirk

  @Nana Mouskouri

  Mondkapjes in OV weet ik niet vanaf het begin meer, maar de omstandigheden zoals ik het me nog kan herinneren, waren dat mensen nog niet goed konden weten hoe je met mondkapjes om moet gaan, er heel veeltype mondkapjes zijn, maar eigenlijk alleen een aantal chirurgische geschikt zijn.
  Het kon daardoor toch slechter aflopen, nu wennen en proeven mensen het een beetje en kan er wel op overgegaan worden.

  In de Zorg weten we dat het niet helpt, maar als mensen zich er goed bij voelen het wel te willen, dan krijgen ze de juiste mondkapjes en deze mensen weten ook hoe ze een mondkapje moeten gebruiken.

  Scholen sluiten is denk ik wel een goed besluit geweest, het ging toch heftig tekeer in Brabant, dat heeft veel mensen die het gezien hebben en verslag hierover gedaan hebben tot schokkend is ervaren.

  Maar ik begrijp je laatste zin, het RIVM hiervoor veroordelen is een beetje krom, ze moeten toch gezamenlijk tot een keuze pakket gekomen zijn.

  Dank voor je opsomming van het verhaal, ik val ook zomaar in.

 69. Boerenverstand

  @Dirk: niet het RIVM adviseert de regering, maar het OMT. In het OMT hebben de ziekenhuizen een veel te zware stem, en de verpleeghuizen helemaal niet.

 70. Nana Mouskouri

  @dirk: Idem, bedankt voor je fijne reactie. Ik merk bij jou ook zeker een visie op basis van reeel terugkijken op de start van deze crisis.

 71. A. Tempelman

  Mondkapjes maken een verschil.

  Goede mondkapjes met een deskundige hehandeling (logisch als je met besmette patienten werkt) beschermen beter dan een zakdoek voor je mond, maar zelfds die zakdoek reduceert het risico.

 72. Boerenverstand

  Zie voor de samenstelling van het OMT onderstaande link. De adviezen van het OMT staan er ook weergegeven. Let er vooral op dat tussen het eerste OMT eind januari en het tweede eind februari een maand verstreken is waarin er geen bijeenkomsten waren. Ondertussen was in Oostenrijk en Noord-Italië de ellende al compleet losgebarsten, maar in Nederland gebeurde niets. Let ook op het advies van eind februari, waarin geadviseerd wordt het gebruik van mondkapjes terug te dringen.
  https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/omt

 73. Boerenverstand

  @A. Tempelman: dat is dus die schijnveiligheid waar het RIVM steeds voor waarschuwt. Die zakdoek is te grof geweven (en die sjaal of sok ook), en houdt dus geen virussen tegen.

 74. Dirk

  @Boerenverstand

  Om er dan nog een schepje bovenop te doen, het OMT adviseert het BAO, welke dan weer VWS adviseert.

  LCI doet de verslaglegging van het OMT welke vervolgens het schriftelijke advies aan de BAO levert, hierin staan dan de adviezen van de deskundigen, welke dan pas in handen komen bij het Ministerie VWS, zoönosen er ook nog bij, maar dat is een detail.

 75. Dirk

  @Tempelman

  Op een afdeling waar een virus heerst, hebben mensen een kap op met zeg maar een kunststof plexiglasplaatje die voor de ogen, neus en mond zit, dat mensen een mondkapje toch willen heeft soms meer te maken met het wasemen tegen het plexiglas van het ademen.
  Je hebt hele simpele en helemaal die gesloten zijn.

  Voor mensen op straat of OV volstaat natuurlijk een mondkapje die bescherming geeft naar anderen toe.
  Maar toen was men bang dat mensen het niet op de juiste manier zouden gaan gebruiken en het tot een ernstige inslag op gezondheid kon gaan betekenen.

 76. Boerenverstand

  @Dirk: juist, dat staat ook in een link naar de RIVM-website die nog door de moderatie tegengehouden wordt.
  Maar alle adviezen ten spijt: uiteindelijk beslist het kabinet, of eigenlijk zelfs het corona-kernteam van het kabinet. Dus Rutte, Bruins (later De Jonge) en Grapperhaus.

 77. Dirk

  @Boerenverstand

  Mee eens, het is schijnveiligheid, hoewel het juiste type chirurgisch mondkapje toch iets van zo’n 10% winst kan geven, maar als mensen er niet goed mee omgaan, kun je het beter laten, het is namelijk nogal een behoorlijk proces als je het echt goed wilt doen… handen wassen, dan pas mondkapje opdoen… niet meer aanraken daarna.
  Ik zou me zo voor kunnen stellen dat dat niet te doen is als je onderweg gaat ergens naartoe, in de operatiekamer lukt dat wel en is er altijd iemand aanwezig met steriele handen om het mondkapje even iets te corrigeren.

 78. Nana Mouskouri

  @dirk wederom duidelijk. Fijn om eens de visie vanaf de werkvloer te zien. Ikzelf zit meer in de biochemische hoek.

 79. Dirk

  @Nana Mouskouri

  Je bent wel wat aangegaan met zoiets oneindig ;)

  Mooi vak.

 80. Boerenverstand

  @Richard 18:42 : ik heb nog even het artikel erbij gezocht over wat er in Zweden misgegaan is. Weliswaar al twee weken oud, maar nog wel treffend. Bijna de helft van de doden viel daar in de verzorgings- en verpleeghuizen. Die doden zijn onderdeel van de cijfers die Zweden aan de WHO en John Hopkins universiteit doorgeeft.
  https://www.bbc.com/news/world-europe-52704836

  In Nederland worden de cijfers in verpleeg- en verzorgingshuizen niet geregistreerd door het RIVM, en dus ook niet internationaal doorgegeven. Op basis van de cijfers van het CBS over oversterfte kunnen we wel een schatting maken. En dan gaat het om minimaal 3000 coronadoden die ontbreken in de RIVM-cijfers.
  Onderstaand artikel lijkt sprekend op dat over Zweden.
  https://www.parool.nl/nederland/de-nederlandse-oversterfte-is-ongekend-gevolg-van-beleid~b2e8f7df/
  Met minimaal 9000 coronadoden (de oversterfte tot op heden) incl. de verzorgings- en verpleeghuizen, heeft Nederland het toch echt slechter gedaan dan Zweden. Zelfs als je alleen naar de slachtoffers kijkt, en niet naar de economie en sociale problemen

 81. Brave new World !

  De tijd is gekomen. The Brave New World van Aldous Huxley: De tijd van de kritiekloze, veelal hersenloze, meute met hun spreekbuis de NPO en andere meelopers. Een NPO medewerker, journalist lijkt rechtsreeks door de minister te zijn aangesteld met de belofte dat je alleen mag verkondigen wat deze je voorschrijft.
  Leve de vrije pers !

 82. Hatsevlats

  Ik volg deze leugenachtige door de staat gefinancierde televisie niet die alleen maar op uit is de bevolking bang te maken en leugens van de lieg fabriek die zich regering noemt rond te liegen Mensen wordt wakker

 83. Dirk

  @Boerenverstand

  Bedankt voor je link, ik had deze interessante link ook al een keer gelezen, zeer beknopt diverse zaken over een complex onderwerp geweldig uiteengezet en ook nog eens duidelijk… complotgekkies zouden dit zeker is moeten lezen btw 👍

 84. Dirk

  @Boerenverstand

  Ja, uiteindelijk beslist het kabinet met mitsen en maren omdat de situatie in elk land net iets anders in elkaar zit, zoals ik al zei er adviserende rollen zijn waar een samengesteld pakket uit voortkomt, er moet ook nog iets zijn als een Centraal Infectiepreventie/bestrijding, deze heeft o.a. ook de taak om het politiek aan te kunnen laten sluiten… complex dus allemaal.

 85. Dirk

  @Boerenverstand

  Ik ben geen voorstander van oversterfte nu al te berekenen, zoals je al gezegd hebt die alleen maar schattingen voorlopig kunnen zijn, oversterfte kan pas op het eind van het jaar berekend worden, seizoenen lopen zelden synchroon.

 86. Dirk

  Zweden is een ander verhaal, deze neemt verdachtmakingen ook mee in de cijfers als zijnde “besmet”, dit geeft een vertekent beeld t.o.v. Nederland welke dit niet doet.

 87. Geertje

  Kijken wie over 2 weken gelijk heeft want er hebben toch 5000 mensen bij elkaar gestaan en die zijn waarschijnlijk NIET In quarantaine zijn gegaan ( zelf de burgemeester niet liep rond zonder mondkapje)

 88. Dirk

  @Geertje

  Ik hoop echt dat er niemand tussen heeft gestaan op de Dam die besmet was, maar overal demonstraties gaan houden en de regels aan de laars lappen, kun je niet meer gaan verwachten dat we geluk blijven houden.

 89. Katrien

  Ze moesten Ab osterhaus boycotte .die meerlap

 90. Tweet

  @nana: ik heb me goed ingelezen en volg dit al maanden.rivm heeft al die tijd diverse analyses van mdH genegeerd of ontkend. Komt er nu eindelijk voetje voor voetje op terug (ventilatie, superspread). Snap niet hoe jij tot mijn veroordeling komt…

 91. Tweet

  Mijn bericht wordt gemodereerd…heb geen enkel slecht woord gebruikt terwijl hier wel aan de lopende band kwetsende tekst zomaar worden geplaatst. Maar ja ik leverde kritiek op REDACTIE MC en daar word ik kennelijk voor gestraft….
  Triest

 92. Nana Mouskouri

  @tweet omdat RIVM helemaal nergens op terugkomt en deze zaken al voor MDh heeft gecommuniceerd.

  Er heerst een mdh-bubble die gewoonweg niet klopt.

  Elke referentie aan de bronvisie van Maurice (die dus niet bestaat) is dus een visie die door de lezer is overgenomen. Vandaar mijn conclusie.

 93. Nana Mouskouri

  Aanvullend: de mening van RIVM en Maurice zijn gelijk.

  Verschil is echter, ja aerosolen bestaan en zweven in de lucht (natuurkunde) en de vraag is of deze aerosolen levend virus kan bevatten en hoe sterk de concentratie is mocht het antwoord hierop ja zijn.

  RIVM geeft aan: dit lijkt geen rol te spelen, Maurice geeft aan: aerosolen zijn gevaarlijk.

  Dit onderzoek loopt momenteel.

 94. Nana Mouskouri

  Laatste aanvulling: is deze mdh-hetze tegen RIVM allemaal waard? Of zit er toch meer achter bij dhr de hond. In mijn opinie: Maurice heeft andere belangen.

 95. Dirk

  @Nana Mouskouri

  Dat is het em, iedereen heeft zijn eigen agenda, waarbij ik het RIVM heel wat meer vertrouw als het om onze gezondheid gaat, er wordt namelijk nogal wat toezicht gehouden op dit soort organisaties en dan kan bijvoorbeeld een RIVM niet met zomaar iets naar buiten komen.

 96. OssyBear

  De Hond heeft gelijk we worden door het RIVM in de maling genomen.
  Even alle papieren boven water graag RIVM na nieuws vandaag weer.

 97. Dirk

  @OssyBear

  Ok, als je het artikel gelezen had welke Tijs van den Brink op zijn blog heeft, dan worden de woorden, “min of meer” gebruikt… “het RIVM en De Hond elkaars opvatting min of meer afwijzen.”

  Hiermee ontkracht Tijs van den Brink zijn stelling dat ze dat bij elkaar doen, want het is niet zo en dat kan ook niet anders, want het RIVM heeft helemaal niets met MdH te maken!

  Maar zo komen wel de praatjes in de wereld.

 98. mama nouskouri

  Daar is er weer 1 :-)

  Welk nieuws: Eerste gevallen al in januari? Is dit nieuws voor je?
  Welk nieuws: Maar 1750 mensen die je kunnen besmetten: 0,00972% van heel Nederland, maakt 1 op de 10288 is actief ziek.

  En Maurice? Lees ff terug.

 99. Dirk

  @ moderators

  Kan mijn post doorgang krijgen, we zijn al ruim een uur verder.

  Alvast bedankt!

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.