Op1 bevestigt Maurice de Hond te hebben geboycot

De komst van Maurice de Hond naar Op1 is inderdaad enige tijd tegenhouden. Hij werd niet deskundig genoeg geacht. Dat zegt presentator Tijs van den Brink in EO Visie. De Hond luidde begin april de noodklok over de effectiviteit van de zeer desastreuze coronamaatregelen, maar werd weggehoond. Inmiddels zijn er twee kampen: die van De Hond en die van het RIVM, merkt ook Tijs. “De strijd tussen De Hond en het RIVM is verreweg de spannendste wedstrijd op dit moment“, zegt hij.

Op1 heeft de komst van De Hond twee weken lang tegenhouden, zo heeft hij zelf onthuld. Van den Brink bevestigt dat nu: “Maurice de Hond heeft zich weliswaar vanaf het begin van de coronacrisis ingevreten in allerlei onderzoeken over de verspreiding van het virus, maar is sociaal geograaf en geen viroloog. Aanvankelijk zagen we bij het tv-programma Op1 dan ook weinig aanleiding hem uit te nodigen.”

Uiteindelijk ging Op1 alsnog overstag. “Toen we dat op zeker moment (18 april) toch deden – omdat sommige elementen in De Honds verhaal ons steeds aannemelijker voorkwamen – was hoon ons deel. Hoe we het in ons hoofd haalden hem uit te nodigen, schreef zowel het AD als de Volkskrant.”

Inmiddels zijn we anderhalve maand verder. “Vorige week zei de Duitse viroloog Christiaan Drosten (adviseur van Angela Merkel) dat het goed ventileren van ruimtes (opvatting De Hond) belangrijker is dan handen wassen (opvatting RIVM). En onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam stelden eveneens dat goede ventilatie cruciaal is voor coronabestrijding.

Op dit punt weet ook Tijs niet meer wie er nou gelijk heeft: Maurice de Hond of het RIVM. “Als het niet zo serieus was, zou je het een leuke, spannende, vermakelijke wedstrijd kunnen noemen: die tussen Maurice de Hond en het RIVM over de vraag hoe het coronavirus wordt overgedragen.

De Hond reageert als volgt op de column van Tijs: “Jammer alleen dat ⁦⁦Op1⁩ bij hun uitnodigingsbeleid en verslaggeving zo eenzijdig is. Zoals je Ajax- en Feyenoord tv hebt zijn zij RIVM-tv.

De column van Tijs van den Brink kunt u hier lezen.

Foto: NPO

Meer in EO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen