Op1-Tijs doodmoe van kritiek op uitnodigen De Hond

Tijs van den Brink, dinsdaghost van Op1, begint een beetje moe te worden van betweterige collega-journalisten die Maurice de Hond liever ‘achter zijn Ikea-bureautje’ zien dan aan een talkshowtafel. Dat laat hij weten in een column op de NPO-site. Maurice zat dinsdag in Op1 om in debat te gaan met viroloog Andreas Voss en dat leverde kritiek op van de usual suspects. De kritiek is dat je nooit en te nimmer een niet-wetenschapper en een wetenschapper tegenover elkaar zou mogen zetten.

Door Maurice tegenover Andreas te zetten creëerde Op1 volgens deze critici een ‘false balance’. Bullshit, vindt Tijs. “Wie even terugleest wat het RIVM aanvankelijk zei over Covid-19 (het lijkt niet besmettelijk, het lijkt niet van mens op mens overdraagbaar, de kans dat het zich hier verspreid is klein, we hoeven ons geen zorgen te maken), zal toch een kleine aarzeling voelen om alles wat het RIVM daarna heeft betoogd onmiddellijk te omarmen.

Met andere woorden: we kunnen niet zomaar aannemen wat de wetenschappers ons voorschotelen, aldus Tijs. “Vragen stellen bij wat het RIVM betoogt lijkt me een elementaire journalistieke taak. Maurice de Hond doet dat, op zijn eigen manier.

Maurice heeft ‘overtuigend’ de rol van aerosolen bij de overdracht van het virus op de agenda gezet, vindt hij. “Niet door dat zelf te verzinnen, maar door tal van wetenschappers uit het buitenland te citeren.”

Daardoor is het RIVM zelfs een beetje mee gaan buigen, aldus Tijs. “Ik begrijp werkelijk niet waarom dat scherp houden niet op televisie te zien zou mogen zijn. Wat kan er gebeuren? Waar zijn de recensenten en collega-journalisten nou precies bang voor?

We hebben nota bene beide keren dat De Hond te gast was (18 april en 30 juni) een viroloog/microbioloog naast of tegenover hem gezet, die hem indien nodig onmiddellijk van repliek kon dienen. Hoe voorzichtig en zorgvuldig wil je het hebben?

De column van Tijs kunt u hier lezen. Zie ook de Twitter-discussie:

Foto: NPO

Meer in EO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen