RTL stopt met verleidings-tv, Villa-makers op non-actief

RTL Nederland schort per direct alle zogenoemde ‘guilty pleasure’-programma’s op, waaronder Temptation Island. Er moet eerst tot op de bodem worden uitgezocht of er geen misstanden plaatsvinden tijdens de opnames. Dat zegt programmadirecteur Peter van der Vorst voor de camera van RTL Nieuws. De Villa is vorige week van de buis gehaald, omdat er aanrandingen in te zien waren. Het werpt de vraag op wat er bij dit soort tv wél allemaal is blijven hangen in de montage.

Van der Vorst heeft medewerkers gisteren laten praten met de betrokken kandidaten. “Ik ben me kapot geschrokken van de gesprekken met de betrokken kandidaten. Dit is schokkend wat daar op locatie is gebeurd. De makers van het programma zijn zwaar over hun ethische grenzen heen gegaan, hebben kandidaten aangezet tot gedrag waarbij zij ook over hun eigen grenzen heen gingen. Dat is onvergeeflijk.”

Blue Circle krijgt een flinke veeg uit de pan van hem. “De makers van het programma, van producent Blue Circle, hebben de kandidaten echt aangezet tot grensoverschrijdend gedrag. Daarbij zijn die makers zelf over hun ethische grenzen heen gegaan. Daarbij is alcohol in het spel geweest en zijn bepaalde opdrachten gegeven waarbij zelfs de kandidaten zeiden: ‘Gaat dit niet te ver?’ Ik kan niet tot in detail daarop in gaan, maar er zijn dingen gebeurd die niet thuishoren in de opnames van zo’n programma.”

Kandidaten zijn aangestuurd om bepaalde dingen te doen. “Ja, daar komt het op neer.”

Onafhankelijk onderzoek

Zelf distantieert Van der Vorst zich hiervan. “Dit is niet de manier waarop ik vind dat wij programma’s horen te maken. Ik ben hier naartoe gehaald om te bouwen aan een nieuw RTL en dit soort praktijken horen daar totaal niet in thuis. Ik wil ook hierbij mijn diepe excuses aanbieden aan alle betrokken kandidaten. We zullen er alles aan doen om ze te helpen waar nodig.”

Na het interne onderzoek komt er nu een extern onderzoek. “We gaan ook een onafhankelijk onderzoek laten instellen door een derde partij waarbij naar het hele productieproces wordt gekeken bij producent Blue Circle. Na alles wat we hebben gehoord vinden we dat we dit door een onafhankelijke partij moeten laten onderzoeken. Dit kan niet.

Non-actief

Bij RTL heeft men toch ook lopen slapen? “Daar heb je helemaal gelijk in. Ook hier hebben mensen grote fouten gemaakt. Er zijn verschillende mensen die zo’n programma bekijken voordat het op de buis komt. Dat is hier meerdere keren totaal verkeerd gegaan. Ik vind dat het ontbreekt aan het juiste ethisch kompas. De mensen die daarvoor hier intern verantwoordelijk voor zijn, zijn op non-actief gezet. Dat gebeurt ook bij de mensen bij Blue Circle.”

Verleidings-tv van de buis

Voorlopig gaat alle guilty pleasure-tv van de buis. “Ik wil gewoon weten hoe die programma’s ook achter de schermen tot stand zijn gekomen, want dit is niet het RTL waar ik voor sta. Dit soort praktijken waarbij mensen op deze manier worden behandeld, is het allerergste wat je kunt doen als maker. Iedereen die hier inhoudelijk bij betrokken is geweest, moet zich kapotschamen voor wat hier is gebeurd.

We schorten al onze Guilty pleasures op, zodat we zeker weten op welke manier ze achter de schermen tot stand zijn gekomen. Het gaat om programma’s als Temptation Island die voor volgend jaar nog in de programmering staan.”

Kost dat niet veel geld? “Dat is dan maar zo. Ik wil het vertrouwen terugwinnen in dit genre.”

Kan RTL zich het permitteren om helemaal geen verleidings-tv meer uit te zenden? “Natuurlijk. Als dit soort dingen gebeuren tijdens het maakproces, dan ben ik de eerste die zal zeggen: ‘Dit doen we niet meer.’”

Peter stapt niet op

Vindt Van der Vorst niet dat hij zelf moet opstappen? “Ik ben een halfjaar geleden binnengekomen. Daar wil ik me niet achter verschuilen, maar ik richt me vooral op de toekomst en de programmering in het nieuwe jaar. Deze programma’s zijn al lang geleden besteld, maakt niet uit, ik ben ervoor verantwoordelijk en daarvoor sta ik hier ook.”

Lees ook: Moet RTL het hele genre verleidings-tv laten vallen? (gisteren)

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen