RTL stopt met verleidings-tv, Villa-makers op non-actief

Geplaatst op di 26 nov 2019 om 17:40

RTL Nederland schort per direct alle zogenoemde ‘guilty pleasure’-programma’s op, waaronder Temptation Island. Er moet eerst tot op de bodem worden uitgezocht of er geen misstanden plaatsvinden tijdens de opnames. Dat zegt programmadirecteur Peter van der Vorst voor de camera van RTL Nieuws. De Villa is vorige week van de buis gehaald, omdat er aanrandingen in te zien waren. Het werpt de vraag op wat er bij dit soort tv wél allemaal is blijven hangen in de montage.

Van der Vorst heeft medewerkers gisteren laten praten met de betrokken kandidaten. “Ik ben me kapot geschrokken van de gesprekken met de betrokken kandidaten. Dit is schokkend wat daar op locatie is gebeurd. De makers van het programma zijn zwaar over hun ethische grenzen heen gegaan, hebben kandidaten aangezet tot gedrag waarbij zij ook over hun eigen grenzen heen gingen. Dat is onvergeeflijk.”

Blue Circle krijgt een flinke veeg uit de pan van hem. “De makers van het programma, van producent Blue Circle, hebben de kandidaten echt aangezet tot grensoverschrijdend gedrag. Daarbij zijn die makers zelf over hun ethische grenzen heen gegaan. Daarbij is alcohol in het spel geweest en zijn bepaalde opdrachten gegeven waarbij zelfs de kandidaten zeiden: ‘Gaat dit niet te ver?’ Ik kan niet tot in detail daarop in gaan, maar er zijn dingen gebeurd die niet thuishoren in de opnames van zo’n programma.”

Kandidaten zijn aangestuurd om bepaalde dingen te doen. “Ja, daar komt het op neer.”

Onafhankelijk onderzoek

Zelf distantieert Van der Vorst zich hiervan. “Dit is niet de manier waarop ik vind dat wij programma’s horen te maken. Ik ben hier naartoe gehaald om te bouwen aan een nieuw RTL en dit soort praktijken horen daar totaal niet in thuis. Ik wil ook hierbij mijn diepe excuses aanbieden aan alle betrokken kandidaten. We zullen er alles aan doen om ze te helpen waar nodig.”

Na het interne onderzoek komt er nu een extern onderzoek. “We gaan ook een onafhankelijk onderzoek laten instellen door een derde partij waarbij naar het hele productieproces wordt gekeken bij producent Blue Circle. Na alles wat we hebben gehoord vinden we dat we dit door een onafhankelijke partij moeten laten onderzoeken. Dit kan niet.

Non-actief

Bij RTL heeft men toch ook lopen slapen? “Daar heb je helemaal gelijk in. Ook hier hebben mensen grote fouten gemaakt. Er zijn verschillende mensen die zo’n programma bekijken voordat het op de buis komt. Dat is hier meerdere keren totaal verkeerd gegaan. Ik vind dat het ontbreekt aan het juiste ethisch kompas. De mensen die daarvoor hier intern verantwoordelijk voor zijn, zijn op non-actief gezet. Dat gebeurt ook bij de mensen bij Blue Circle.”

Verleidings-tv van de buis

Voorlopig gaat alle guilty pleasure-tv van de buis. “Ik wil gewoon weten hoe die programma’s ook achter de schermen tot stand zijn gekomen, want dit is niet het RTL waar ik voor sta. Dit soort praktijken waarbij mensen op deze manier worden behandeld, is het allerergste wat je kunt doen als maker. Iedereen die hier inhoudelijk bij betrokken is geweest, moet zich kapotschamen voor wat hier is gebeurd.

We schorten al onze Guilty pleasures op, zodat we zeker weten op welke manier ze achter de schermen tot stand zijn gekomen. Het gaat om programma’s als Temptation Island die voor volgend jaar nog in de programmering staan.”

Kost dat niet veel geld? “Dat is dan maar zo. Ik wil het vertrouwen terugwinnen in dit genre.”

Kan RTL zich het permitteren om helemaal geen verleidings-tv meer uit te zenden? “Natuurlijk. Als dit soort dingen gebeuren tijdens het maakproces, dan ben ik de eerste die zal zeggen: ‘Dit doen we niet meer.’”

Peter stapt niet op

Vindt Van der Vorst niet dat hij zelf moet opstappen? “Ik ben een halfjaar geleden binnengekomen. Daar wil ik me niet achter verschuilen, maar ik richt me vooral op de toekomst en de programmering in het nieuwe jaar. Deze programma’s zijn al lang geleden besteld, maakt niet uit, ik ben ervoor verantwoordelijk en daarvoor sta ik hier ook.”

Lees ook: Moet RTL het hele genre verleidings-tv laten vallen? (gisteren)

Foto: RTL
83 Reacties op “RTL stopt met verleidings-tv, Villa-makers op non-actief”


 1. Henk

  Gigantisch nieuws.

 2. thom

  Zozo, heftige maar dappere beslissing! En ik denk dat ik wel weet wie er op non actief gesteld is bij RTL5….

 3. Riekie

  Nu de vraag der vragen: Haalt Peter 2020?

 4. Kelly

  De vertrutting en de zelfcensuur zet door!
  Straks mogen alleen nog door de overheid goedgekeurde programma’s uitgezonden worden die aan politieke- en zedigheidswaarden voldoen.
  Doei vvm.

 5. Chris

  Beste Peter vd Vorst, het zijn natuurlijk niet alleen de makers die hier een grens overschrijden. Het zijn natuurlijk vooral ook de zenders die dergelijke programma’s bestellen. RTL weet precies wat ze vragen van producenten en makers en hoe dit type programma’s gemaakt worden. Deze boter op het hoofd reactie is dan ook tenenkrommend. Een stukje meer zelfreflectie kan geen kwaad.

 6. Ron

  Pff, wat een hypocriet geneuzel. Als Peter het zich zo aantrekt stapt hij op, ook hij heeft hier fouten begaan die onvergetelijk zijn. Door producties als Temptation Island op 1 hoop te gooien met De Villa en een Ex On The Beach gaat echt wat te ver in deze. Totaal ander soortig reality show. Mag niet eens in de schaduw staan qua invulling bij de eerder genoemde shows. Appels met peren dus.

 7. Lies

  @Riekie: dat zal hij wel halen, maar niet in zijn huidige functie.

 8. Eric

  Alleen door druk van buitenaf gaan ze nu door de bocht. Wederom niet snel. Typisch RTL.

 9. Mink Vaillant

  Ik heb alle vertrouwen in Peter van der Vorst. Ben daarom benieuwd of hij het lang volhoudt op deze plek.

 10. Pennenlikker

  Ik moet iedere keer een beetje lachen om dat wijf in die roze rok op de foto.

  Vraag mij af wat er in haar hoofd omgaat zo de gehele dag…..

 11. peacock and whitemen

  Dit kost rtl denk ik veel geld.
  Veel van dit soort programma’s worden samen met de belgische zender vier gemaakt.
  Ik neem aan dat zij deze series nog gewoon uit blijven zenden.
  Ik denk dat rtl in dat geval nog steeds voor de helft op zal draaien voor hun productiekosten.

 12. Jasper

  Zo gaat dat nou eenmaal. Je ziet het ook bij Talpa. Narcisten, verslaafden, depressieve mensen etcetera zijn daar allemaal welkom. Alcohol erin, elkaar gek maken en je hebt TV.

 13. LLRV

  Peter wist het niet. Zeg je dat in het Duits wordt je minimaal een week geschorst. Wat producenten en hun crews niet alles doen dat wil hij niet weten en dat mag de kijker al helemaal niet weten. Mondje dicht, omerta, quit claim, basta! Kijkcijfers zijn hét middel om dat alles te vergoelijken. Een soort medicijn zelfs voor de slachtoffers. Roem, bekendheid, geld. Tot hier: alles fantastisch. Maar oh oh het gaat mis. Dan ga je vals: wal-ge-lijk roepen te Hilversum. Neem je afstand, “schuldige” straffen en de verantwoording bij anderen zoeken en natuurlijk vinden. Zelf ben je onschuldig en schoon als een nieuwgeboren kindje, onze Peter.

  Tip: als je dat met ietsje te veel glamour en overdreven Americaans wilt zien en over meetoo ipv verleidings-tv dan raad ik “The Morning Show” aan.
  Trefwoord aldaar: Quality journalism!

  Sure!

 14. Greet

  Goeie beslissing Peter!!

 15. Pennenlikker

  Haha na een kleine google search kwam ik erachter dat ze zichzelf “Maya Papaya” noemt en dat ze liever geen problemen krijgt met het zoeken naar een “ normale baan” na haar deelname…….. Dan ben je wel eens dom, tegen beter weten in iets doen waar je later “wel eens” gedonder mee kan krijgen… Hebben die mensen echt 0 zelfcontrole ofzo? Wat een impulsieve holbewoners!!!

 16. Robbin

  Dan kan RTL 5 wel op zwart want die zender bestaat alleen maar uit dat pulp

 17. Petr

  Ze moeten Barry Schneider van RTL aan de hoogste boom knopen, die laffe natte
  heeft die jongen waarschijnlijk persoonlijk in zijn oor lopen fluisteren dat hij dit moest doen en heeft daarna in de regie room meerdere orgasmes gehad bij het zien van de beelden.

 18. Nijl

  Zo oud als tv itself. In ver verleden gewerkt met camaramannen van programma Ursul de Geer “t is Hier Fantastisch”. Gingen ook met flessen rum op pad om mensen vol te gooien voor mooi plaatje…Maar wel klasse actie van Peter dit. Beter klaat dan nooit

 19. Insider2

  Big Brother zou ook op RTL 5 uitgezonden worden vanaf januari maar blijkt nu ook afbesteld te zijn bij EndeMol Shine hoorde ik zojuist.
  Persoonlijk snap ik dat dan weer niet want dat heeft totaal niets te maken met de shows waar het nu over gaat.

 20. Ed

  Petr, hahaha…. Barrytjuuuh!

 21. Mani

  Leuk boekje over reality tv achter de schermen

  https://www.bol.com/nl/p/niet-te-filmen/1001004011729715/

 22. Rick

  Maar klopt het dus dat Barry op non actief is gezet? Hij doet deze shows toch ?

 23. Mick

  RTL Nederland gaat nog eens failliet met deze Peter: 2019 is hoe dan ook een rampjaar voor RTL. De kijkcijfers zakken op prime time, Linda de Mol naar Talpa, GTST ingestort, de late avond is nog altijd slecht, problemen met het gebouw en het schrappen van programma’s.

 24. Mick

  Al zal het nooit zover komen.

 25. Ron

  @Insider2: welnee, het is overigens nog niet eens duidelijk dat Big Brother er gaat komen. Wel mee eens dat het totaal niet te vergelijken is met het type Real Life Soap wat nu tijdelijk stil gezet wordt bij RTL dus dat zou als Big Brother terug komt via RTL niet uit mogen maken. Ander format.

 26. Peter Wingender

  Tijd voor Argos om hier in te duiken of een docu en een reconstructie. Wie kent er ex kandidaten van verleidingsprogramma’s? Kom maar op!

 27. Kees

  Allemaal leuk en aardig. Je kan wel alleen maar truttige televisie willen maken, maar het programma Temptation Island was zeker voor Videoland zeer populair bij de jeugd.. Met alleen maar politiek correcte programma’s kan RTL voor de jeugd zoiezo wel opdoeken..

 28. Sjoerd

  Jullie moesten eens weten wat (dit soort) kandidaten allemaal over hebben om op tv te komen.

  En daar maken mensen achter de schermen weer misbruik van.

 29. RTL sekte

  Er is er maar 1 verantwoordelijk voor en dat is Peter zelf.

 30. Ron

  @RTL sekte: zo is dat. Hand in eigen boezem steken nu. Hij is eindverantwoordelijk. Punt.

 31. Tvkijker

  Hoor ik hier nu Talpa roepen??
  Dit kan mooi op Veronica….waar Temptation ooit gestart is ;-p

 32. Ron

  Brekend: Edwin Evers naar Radio 2!

 33. Jasper

  @Ron

  “Ron
  Wed 06 Nov 2019 om 11:20
  Hij gaat naar de middag van Veronica vanaf januari 2020, Giel uit de ochtend en Wilfred met VI er voor in de plaats.”

 34. Ron

  @Jasper: je haalt weer een quote aan van een van de andere ‘Ronnen’ hier.

 35. freek

  Wat een onzin, alle programma’s worden gestuurd. En als er te weinig gebeurd of niet spannend is. Zijn het de zenders en dus ook types als Peter van der Vorst die aansturen dat het spannender moet. Totaal hypocriet. Reken maar dat ze gewoon Temptation Island gaan uitzenden/op Videoland zetten. Wordt op dit moment opgenomen.

 36. BRAAK

  Ik schreef een paar dagen geleden dat ik die van der Vorst niet moet en nu komt de hypocriete aap uit de mouw. Hij haalt programma’s van de buis waar hij zelf zijn handtekening heeft gezet. Ook op Blue Cirkel had ik kritiek. Wat is die van der Vorst een luis in de pels van de omroepen. Deze viespeuk moet ontslagen worden en verplicht straten gaan vegen!!!!!!!!!!

 37. Henk

  Volgens Peter R. in Boulevard heeft RTL opdracht gegeven voor meer “spanning” en heeft Blue Circle dit niet uit zichzelf gedaan

 38. ome h

  Nu maar hopen dat deze rotzooi niet terugkomt bij Talpa ….

 39. Bart

  Enige leuke tv de rest is bagger

 40. Moud

  @Henk, anders wordt PrdV afgebrand als hij z’n mond opentrekt, zeker als het iets betreft, wat niet “zijn vakgebied” is. Wie zegt dat dit waar is? Zullen we het onderzoek van die derde partij even afwachten.? Dank u

 41. Donald Dumb

  Gelukkig. Walgelijke domme tokkie TV met totaal geen toegevoegde waarde…

 42. Mart

  @TVkijker

  1. RTL laat dit format nooit gaan, alleen ze doen onderzoek ernaar
  2. Het past totaal niet meer in het huidige profiel van Veronica

 43. potmeter

  Ik heb al zoveel keer gezegt motto RTL is altijd geweest en nog steeds,
  Liegen,Bedriegen en Manupileren de kijkers interiseert hen geen ene moer.

 44. Remco

  IEDEREEN OPGELET, OPSPORINGVERZOCHT OP HET EERSTE NED

 45. Mart

  Remco. Ik zie het je altijd zo typen, maar is het niet het ‘eerst net’, in plaats van ‘ned’?

 46. MC bezoeker 48

  Daadkrachtig besluit. Alleen moet Peter denk ik wel gaan oppassen dat dit niet te vaak breeduit in de media komt. Dan ontstaat straks het beeld van een paniekerig en chaotische organisatie.

 47. Thom

  @mc bezoeker 48: dat was ‘t bij rtl sowieso voor de komst van Peter, die is nu letterlijk aan het puinruimen, periode tussen Erland en Peter in was het schip meer dan stuurloos en zijn er hele impulsieve beslissingen genomen waaronder dus Het Spijt Me nieuwe stijl… Moet flinke bezemwagen doorheen…

 48. Eric

  Het lijkt wel of steeds meer programma’s voortijdig sneuvelen bij RTL en de kliko ingaan.
  Welke programma’s volgen nog meer binnenkort?

 49. Ad

  RTL is nog slechts de Voice en ER.

 50. Kijk

  Later deze week gaat Tim ‘the Hoff’ erover heen en dan weten ‘we’ meer. Dronken voeren, aanranding stimuleren etc. Kandidaten dachten dat ze zouden worden geïnterviewd voor Buitenhof.

 51. Remco

  OPVALLEND VEEL BLANKE DADERS BIJ OPSPORING VERZOCHT!

 52. Solomon

  Het zal niet veel gaan uitmaken omdat dit niet hét probleem is van RTL !..
  Zendergroep TV-Luxembourg heeft gewoon last van een flinke terugval in het totale aantal kijkers sinds het begin van dit seizoen door de sterke opkomst van de Nederlandse zendergroep Talpa-TV !.. Dit zal voorlopig zo blijven tenzij RTL-Bertelsmann toch nog akkoord wil gaan met een verregaande samenwerking in Nederland op basis van programma’s maar ook presentatoren met het Nederlandse Talpa Network !..

 53. Bram

  @Solomon, haha, jij bent niet helemaal goed!

 54. Remco

  IEDEREEN OPGELET! NU OPGELICHT OP NED 1

 55. Janus

  Peter ruimt de zooi op waar matthias scholten en erland galjaard verantwoordelijk voor zijn geweest. En alle lezers van dit platform zitten al jaren te smullen van dit soort programmas, met name de hoger opgeleiden onder ons (volgens onderzoek nrc).

 56. Bears’den

  ANGELA bij PAUW. vanavond..

 57. Kijker

  Welkom bij de commerciële TV! Walgelijk! Gelukkig is er de PO!

 58. Zomaar een persoon

  @Remco – Ja, Rosanna Kluivert en haar hondjes. Is geen zuivere koffie.

 59. Dirk

  Dappere beslissing van v/d Vorst om hier niet verantwoordelijk voor te willen zijn. Als kijkers dit soort pulp willen zien, moeten ze dat maar ergens anders doen. Maar niet op zijn RTL. Al zal dit soort pulp nooit verdwijnen uiteraard. Daarvoor zijn er te veel sensatieg**le truzen op deze wereld.

  Die hersenloze tokkies die meedoen, moeten tegen zichzelf in bescherming worden genomen. En die domme trienen, merendeels hoogopgeleid ook nog, die onder het mom van ‘guilty pleasure’ naar dit soort uitbuiting van simpele zielen kijkt: schaam je. Schaam je diep. Je bent medeschuldig aan verkrachting. Besef dat.

 60. Britt Scholte Lover

  Ze moeten helemaal stoppen met Blue Circle! Late night ook al om zeep geholpen en Beau ook, weg ermee!

 61. Caramba

  Te waarderen move. Maar het hangt er natuurlijk vooral vanaf welke wat men daar voor in de plaats gaat voorschotelen.

 62. In.John.We.Trust

  Gelijk oppakken John de Mol!

 63. In.John.We.Trust

  Flirty Island vanaf januari op SBS!

 64. Peanut

  Kan iemand REMCO even afvoeren en onder observatie laten plaatsen?

 65. anonymous

  Stoppen met al die baggerprogramma’s.

 66. Wessel

  Hulde voor Peter vd Vorst. Zeer goede klasse beslissing.

 67. Wessel

  @Solomon
  Tue 26 Nov 2019 om 21:35

  De opkomst van Talpa TV? Dat gaat nou niet echt heel best daar.
  Oké als je daar werkt snap ik je geloof.

 68. Emile Edwards

  Doet Peter van der Vorst nou net als Rutte? Hij wist er gewoon vanaf. Barry Schneider is nu gewoon het zondebok. Barry heeft zeker schuld, maar Peter wist hier zeker vanaf. Waarom wordt het onderzoek ook niet gericht op RTL zelf, ipv alleen op het productieproces en Blue Circle? Als Barry namens RTL specifieke opdrachten heeft gegeven, dan is Blue Circle weinig te verwijten, mits zij hebben gewezen op de onethische gronden. Peter gaat het niet redden. Duurt te lang. RTL doet het als zendergroep wel beter dan Talpa, maar de grote titels nemen in kracht af. Het feit dat RTL Nederland nu onder curatele staat van RTL Group met een nieuwe CFO, gaat Peter niet helpen. Sales staat onder druk en de groei van Videoland neemt af. Waar is Bert Habets als je m echt nodig hebt?

 69. 🐦 Meneer De Uil

  Nou.. Juffrouw Mier zou zeggen: Tut-tut-tut bij de woorden: Dat is onvergeeflijk… Want dat wist men niet van te voren?

  Huuuueeee (roept Bor de Wolf)

 70. discuswerper

  Als grensoverschrijdend gedrag het criterium is dan wordt het tijd dat heel Talpa op zwart gaat. Alles wat uit die koker komt overschrijdt alle grenzen van smakeloosheid.

 71. timon

  Yes nu nog Utopia, Expeditie Robinson en Boer Zoekt Vrouw!

 72. MediaPrak

  2019: Het rampjaar voor Blue Circle. Na Late Night Flop, Jan de Hoop superflop, nu de reality Flop. Wordt interessant om al het ruw materiaal eens door te nemen hoeveel meer/eerdere aanranding hebben plaatsgevonden en hoeveel oud kandidaten durven te gaan spreken. Voor Blue Circle is beste optie: Nieuwe naam of fusie/overname. Voor RTL: Op elke externe productie een RTL producent met verregaande bevoegdheden zetten om dit soort excessen (ongepaste omgangsvormen, wurgcontracten, misbruik van sociale situatie, misbruik bij psychisch zwakkeren, kinderarbeid ed) uit te bannen. Daarnaast schreeuwt dit om een omroep/zender onafhankelijke omroep-ombudsman, waar klokkenluider hun verhaal, veilig, kwijt kunnen.

 73. Gabriel Batistuta

  Kunnen die misvormde mensen terug naar de dierentuin.

 74. Positief

  Goede zet, al die troep van TV te verwijderen.

 75. Annoniemus

  RTL zou aangeklaagd moeten worden voor aanzetten tot ongepast seksueel gedrag , en dan is Peter vd Vorst de rechtspersoon in deze , en uiteindelijk ontslagen moeten worden !

 76. Nils Holgersson

  Dit soort biechten doet je afvragen wat voor rotzooi er allemaal is opgenomen maar toch niet is uitgezonden.

 77. RTL

  Wir haben es nicht gewusst.

 78. Marko

  Positief,

  Als alle troep van de tv moet verdwijnen blijft er bij SBS niet veel over.

 79. Peter Wingender

  Geestig; bij Boulevard opende zet met de tekst; RTL zit alle reality programma’s stop. Het ging natuurlijk alleen over de verleidingsprogramma’s. Het zegt ook weer e.e.a. over de redactionele cultuur bij dit programma. Er wordt maar wat geroepen.

 80. Zomaar een persoon

  Maar wat gaan ze nu uitzenden op de tijdslots waar deze shows eigenlijk geplaatst hadden moeten worden? Flodder-herhalingen?

 81. iefkleinhertje

  De homo vrienden van Peter vd Vorst gaan deze uitzend gaten vullen met walgelijke programma’s .

 82. Wil

  RTL bekijkt de programma´s van tevoren en keuren ze voor uitzending. Om de producent achteraf te beschuldigen vind ik uitermate laf. RTL kreeg precies waar ze om had gevraagd.

 83. Fons

  Zo…dus die Barry Schneider wordt geslachtofferd terwijl hij de opdracht van RTL5 directie aan het uitvoeren was. En waarschijnlijk voerde RTL5 directie opdracht RTL directie uit. Denk dat Peter ergo niet lang genoeg zit om te beseffen wat een kneuzen daar aan het roer staan. Geen programmamakers, maar gladde, politiek handige slangen die alleen aan hun eigen hachje denken.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.