Moet RTL het hele genre verleidings-tv laten vallen?

Na de rel rondom het seksueel overschrijdend gedrag in de van de buis gehaalde kijkcijferflop De Villa, dringt zich de vraag op of RTL 5 niet in zijn geheel afscheid moet nemen van het ordinaire genre verleidings- en vreemdgaan-tv. Als je allemaal blote jongens en blote meisjes met elkaar en heel veel alcohol in een villa stopt, kun je natuurlijk wachten op misstappen. RTL haalde De Villa van de buis na kritiek van kijkers, maar die weet natuurlijk niet wat de montage nog méér te zien krijgt.

Heeft dit soort programma’s (denk aan Temptation Islamd, Love Island, Ex on the Beach) nog toekomst? Tv-journalist Rob Goossens bij Telegraaf TV: “Om heel eerlijk te zijn: ik begin daar nu wel mijn vraagtekens bij te krijgen. Het is een risico dat je neemt met zulke programma’s.

Programmadirecteur Peter van der Vorst lijdt imagoschade door De Villa en neemt risico met dit genre. “Blijkbaar heeft Peter van der Vorst niet de tijd om alles wat binnenkomt van tevoren te bekijken. Ik denk dan: als je weet dat er grote risico’s gepaard gaan met iets wat je niet onder controle hebt, dan moet je het in principe niet doen. Ik zou zeggen dat deze vorm van realitytelevisie op RTL 5 misschien wel zijn langste tijd heeft gehad.”

RTL lokt seksueel overschrijdend gedrag uit, stelt Angela de Jong van het AD. “Jongeren bij elkaar in een huis met heel veel drank en hopen dat er wat gebeurt: het zijn programma’s die we al heel lang kennen in alle vormen en maten. RTL vindt dat ze dat moeten blijven uitzenden en dat is hun goed recht“, zegt ze in de Ochtendshow To Go.

Zelf vindt ze dat niet zo’n goed idee. “Het gebeurt al wel langer bij die programma’s. Daarom kun je je afvragen of je het nog moet willen dit soort shows.

Vertrouwen

De Jong heeft het vertrouwen in RTL-Peter opgezegd. “Peter van der Vorst heeft voor de tweede keer in korte tijd een programma van de buis moeten halen, waar hij blijkbaar van tevoren niet goed over nagedacht heeft en geen goede afspraken over gemaakt heeft. Hij zit er nog niet zo heel lang als programmadirecteur, maar dit begint wel een beetje een patroon te worden en dit is niet heel goed voor zijn reputatie. We hadden ook al de quiz van Jan de Hoop, nu De Villa, Het Spijt Me haalde hij ook al voortijdig van de buis. Dit geeft nog niet heel erg veel vertrouwen in de toekomst.

RTL heeft een onderzoek naar De Villa ingesteld. “RTL zegt: ‘We gaan een diepgravend onderzoek instellen naar hoe dit de montage heeft kunnen halen.’ Dan denk ik: de montage heeft kunnen halen? Er zit nog een hele stap voor! Er hebben mensen zitten kijken naar die beelden en die hadden in moeten grijpen. Die hadden daar naar binnen moeten stormen en moeten zeggen: ‘Dit kan niet!’

Je vraagt je dan ook af als het gaat om de montage: wat is er dan nog meer gebeurd wat onder het tapijt geschoven wordt? Door deze formulering roepen ze heel veel vragen op.”

RTL wil desgevraagd niet laten weten of het overweegt het hele genre verleidings-tv te laten vallen.

Lees ook:
RTL 5 stopt met De Villa, tikt Blue Circle op vingers (21 november)
‘Kielhalen De Villa is heel pijnlijk voor Blue Circle’ (22 november)
Olcay Gulsen: ‘Peter moet geweten hebben van De Villa’ (22 november)
Heftig: Angela zegt vertrouwen op in Peter van der Vorst (22 november)

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen