Moet RTL het hele genre verleidings-tv laten vallen?

Geplaatst op ma 25 nov 2019 om 12:15

Na de rel rondom het seksueel overschrijdend gedrag in de van de buis gehaalde kijkcijferflop De Villa, dringt zich de vraag op of RTL 5 niet in zijn geheel afscheid moet nemen van het ordinaire genre verleidings- en vreemdgaan-tv. Als je allemaal blote jongens en blote meisjes met elkaar en heel veel alcohol in een villa stopt, kun je natuurlijk wachten op misstappen. RTL haalde De Villa van de buis na kritiek van kijkers, maar die weet natuurlijk niet wat de montage nog méér te zien krijgt.

Heeft dit soort programma’s (denk aan Temptation Islamd, Love Island, Ex on the Beach) nog toekomst? Tv-journalist Rob Goossens bij Telegraaf TV: “Om heel eerlijk te zijn: ik begin daar nu wel mijn vraagtekens bij te krijgen. Het is een risico dat je neemt met zulke programma’s.

Programmadirecteur Peter van der Vorst lijdt imagoschade door De Villa en neemt risico met dit genre. “Blijkbaar heeft Peter van der Vorst niet de tijd om alles wat binnenkomt van tevoren te bekijken. Ik denk dan: als je weet dat er grote risico’s gepaard gaan met iets wat je niet onder controle hebt, dan moet je het in principe niet doen. Ik zou zeggen dat deze vorm van realitytelevisie op RTL 5 misschien wel zijn langste tijd heeft gehad.”

RTL lokt seksueel overschrijdend gedrag uit, stelt Angela de Jong van het AD. “Jongeren bij elkaar in een huis met heel veel drank en hopen dat er wat gebeurt: het zijn programma’s die we al heel lang kennen in alle vormen en maten. RTL vindt dat ze dat moeten blijven uitzenden en dat is hun goed recht“, zegt ze in de Ochtendshow To Go.

Zelf vindt ze dat niet zo’n goed idee. “Het gebeurt al wel langer bij die programma’s. Daarom kun je je afvragen of je het nog moet willen dit soort shows.

Vertrouwen

De Jong heeft het vertrouwen in RTL-Peter opgezegd. “Peter van der Vorst heeft voor de tweede keer in korte tijd een programma van de buis moeten halen, waar hij blijkbaar van tevoren niet goed over nagedacht heeft en geen goede afspraken over gemaakt heeft. Hij zit er nog niet zo heel lang als programmadirecteur, maar dit begint wel een beetje een patroon te worden en dit is niet heel goed voor zijn reputatie. We hadden ook al de quiz van Jan de Hoop, nu De Villa, Het Spijt Me haalde hij ook al voortijdig van de buis. Dit geeft nog niet heel erg veel vertrouwen in de toekomst.

RTL heeft een onderzoek naar De Villa ingesteld. “RTL zegt: ‘We gaan een diepgravend onderzoek instellen naar hoe dit de montage heeft kunnen halen.’ Dan denk ik: de montage heeft kunnen halen? Er zit nog een hele stap voor! Er hebben mensen zitten kijken naar die beelden en die hadden in moeten grijpen. Die hadden daar naar binnen moeten stormen en moeten zeggen: ‘Dit kan niet!’

Je vraagt je dan ook af als het gaat om de montage: wat is er dan nog meer gebeurd wat onder het tapijt geschoven wordt? Door deze formulering roepen ze heel veel vragen op.”

RTL wil desgevraagd niet laten weten of het overweegt het hele genre verleidings-tv te laten vallen.

Lees ook:
RTL 5 stopt met De Villa, tikt Blue Circle op vingers (21 november)
‘Kielhalen De Villa is heel pijnlijk voor Blue Circle’ (22 november)
Olcay Gulsen: ‘Peter moet geweten hebben van De Villa’ (22 november)
Heftig: Angela zegt vertrouwen op in Peter van der Vorst (22 november)

Foto: RTL
28 Reacties op “Moet RTL het hele genre verleidings-tv laten vallen?”


 1. J

  Free Love Paradise, het volgende format, vanaf 2 januari bij RTL5.

 2. Aksss

  2010-2020: het decennium van de gekwetsen.

 3. Ron

  Van Temptation Island gaan ze nooit afscheid nemen, maar afgeleide van Ex On The Beach zou ik niet meer doen nee, laat dit lekker op MTV.

 4. OoknamensMohamed

  En toch staat er op de foto niet 1 man die er zo goed uit ziet
  als ik..💥

 5. K.C.T.

  Riool TV is dankzij hunnie en zunnie een feit!!!
  Leeghoofden scoren,,, dus zonder dito wullie’s zijn zunnie kansloos!

 6. potmeter

  Een reactie op RTL liegen,bedriegen en manupileren,
  RTL laat na zij hun geld binnen hebben kanidaten aan hun lot over,
  Het intreseerd hun daarna geen ene bal wat er gebeurd hun is niet hun pakkie aan.

 7. Narrek

  Ik vind het vooral zorgwekkend dat kandidaten die hier aan meedoen zo bekend worden op Instagram met 200.000 tot soms wel 500.000 volgers.
  En nog zorgwekkender is dat de jeugd tegen deze labiele figuren opkijken.

 8. Minder of Mirjam

  Misschien kunnen Geert Wilders en Thierry Baudet meedoen? Lekker ongehoord van ze!

 9. Bart

  @Ron Waarom zou men niet ook afscheid nemen van Temptation Island? Gewoon kappen met al dit soort programma’s en stoppen met te doen alsof die dombo’s tv sterren zijn. Er is een publiek voor die er van smult en dat is al erg genoeg. Zo erg dat het bijna normaal gaat worden hoe deze jongeren en zogenaamde bekende Nederlanders is de vip versies zich gedragen. Terwijl het is niet normaal.

  Laat ze van RTL5 nou een goed relevante zender maken met goede programma’s en meer investeren in Nederlandse series en goede aankoop voor op Videoland en de andere tv zenders. Dat is wat Peter zou moeten doen.

 10. Ron

  @Bart: niet mee eens. Temptation Island is wel wat gematigder dan genre’s als Ex On The Beach waar ik De Villa onder schaar. Bovendien scoort dat als een malle op RTL 5 en op Videoland met hun VIPS editie. Dat zou dus wel erg dom zijn. Nee, gaat dus niet gebeuren…

 11. StefanV

  Commerciële tv-zenders als RTL doen niet aan ethiek. Alles draait om de kijkcijfers en om het binden van doelgroepen die voor adverteerders interessant zijn. Als ze dat kunnen doen met platvloerse tv over vreemdgaande sportschooltypes, dan doen ze dat. Want de grote sponsors willen hun vegetarische rookworst en vetarme kwark verkopen.

 12. Telegraaf roddelkrant

  @StefanV, eens net zoals SBS

 13. Britt Scholte Lover

  Na oh oh cherso is het niets meer

 14. Mike

  Is er nou niemand die dit een hypocriete discussie vindt? Los van het feit dat het terecht is dat de Villa van de buis moest en Peter niet heeft opgelet, is dit genre al zo lang op diverse zenders te zien. MTV is daar heel groot mee geworden. Ik snap niet dat het hele genre het nu opeens moet ontgelden. Zeker omdat er echt niets meer kan in dit land. Het wordt net Amerika hier…op tv lijkt alles gekuist, maar de maatschappij verhard maar.

  Ik zeg, RTL 5, succes met die troep. Z lang er mensen naar willen kijken en het niet te extreem wordt. De kijker beslist!

 15. Timon

  Smakeloos genre maar goed er is een markt voor… beetje inhoudelijke programma’s zou de zender wel goed doen.

 16. Einde TV

  @Mike, alles wat van tv afgehaald wordt, zal online wel een invulling krijgen, als dat niet al het geval is. Dat snappen de oude media mensen niet. En daar hebben ze dan geen mening over. Ik zou dit soort genres juist nog op TV laten verschijnen.

 17. Solomon

  RTL Bertelsmann moet helemaal wegwezen uit het Nederlandse media landschap !.. Terug naar dat minimale Nederlandstige zendertje Veronique vanuit Luxembourg !.. 30 jaar lang de grootste buitenlandse Nederlandstalige zendergroep geweest maar nu is het genoeg !.. Wij hebben nu onze eigen Nederlandse commerciële zendergroep Talpa TV !.. Nederland bedankt RTL Group vriendelijk !..

 18. BRAAK

  Pooier Peter en zijn hoerenkast.

 19. Nienke stinkt naar Plas

  Leuk dat ze nu eens een Pica van gezonde mannen plaatsen ipv die nijlpaarden en kamelen altijd.

 20. Whitedog

  Zo jammer dat die mooie plaatjes totaal geen hersencapaciteit hebben, he?

 21. Marq

  Ordinaire bagger programma’s die zijn gemaakt voor en door mensen met een IQ dat nog lager is dan dat van een visstick.

 22. FlyingLotus

  Alles voor de kijkcijfers, kijk maar welke bagger er nog meer elke dag word uitgezonden.

  Een normaal iemand met >4 hersencellen kijkt niet naar die bagger.

 23. J

  OPVALLEND. Vanmorgen stond in het januari schema van RTL5 nog het nieuwe Free Love Paradise. Dat is nu eruit gehaald.

 24. Mart

  RTL 5 mag ook wel iets gaan doen aan de vooravond

 25. Insider

  @Mart: Big Brother start binnenkort op RTL 5.

 26. Mart

  @Insider

  Is dat niet veel te duur voor een kleine zender? Hoewel.. Love Island produceren ze ook al voor alleen Videoland, dat is wel ongeveer dezelfde opzet maar dan de goedkopere uitvoering ervan.

  Het zou wel kunnen in samenwerking met Videoland. Daar de 24 uur camera’s op tonen en op RTL 5 dagelijks een update/samenvatting. Misschien ook een samenwerking starten met Q-music en het AD voor het complete plaatje.

 27. Ron

  @Mart: lijkt me ook. Ik denk dat RTL dit wel kan ophoesten. Er waren al gesprekken met zenders aldus Endemol Shine dus ik kan me voorstellen dat het naar RTL 5 gaat. Utopia is er straks niet meer dus er licht een hele doelgroep aan je voeten om hier in te stappen.
  RTL 5 zet het daar met 1 klap mee op de kaart en van daar uit kun je verder bouwen aan RTL 5. Big Brother is wel een A-naam dus met goede marketing kun je een flinke ‘buzz’ creëren als je hier mee terug komt.

 28. BRAAK

  En ik schreef dus de waarheid, Pooier Peter en zijn hoerenkast!!!!

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.