Jeroen Pauw vindt NPO-plan inspiratieloos compromis

Geplaatst op za 15 jun 2019 om 13:00

Jeroen Pauw vindt het plan van Arie Slob voor de NPO een inspiratieloos compromis. Hij ziet er totaal geen noodzaak in om het derde net om te vormen tot NPO Regio. Dat heeft de talkshowhost vrijdagavond gezegd in Pauw. NPO 3 wordt straks een venster voor de regionale omroepen: in Flevoland krijgt men daar op termijn Omroep Flevoland te zien, in Limburg L1. “Ik heb zelf een kabel thuis en daarop kun je álle regionale zenders van het hele land op ontvangen.

Pauw doelt op digitale televisie, waar álle regionale zenders mee te ontvangen zijn. “Ik geloof dat de meeste mensen dat al hebben. Ik begrijp daar niet zo heel van.

Ook het plan om de NPO reclamevrij te maken tot acht uur ’s avonds vindt Pauw niet zo indrukwekkend. “Hebben ze hier acht maanden over vergaderd om te zeggen: laten we geen reclame doen tot acht uur ’s avonds?!

Het is een inspiratieloos compromis, besluit hij. “Het is eigenlijk een samenvatting van decennialang omroeppolitiek. Het is allemaal een beetje duwen de ene kant op en dan duwt de andere weer eens de andere kant op. Beter wordt het niet.

Veel critici zijn het daarmee eens. Media-ondernemer Ruud Hendriks bijvoorbeeld: “Het is een beetje een polderkeuze. Een deel van de politiek wil de publieke omroep reclamevrij, een deel wil dat de reclame blijft en dan vinden ze elkaar halverwege. Dat is eigenlijk geen oplossing.

En SP-Kamerlid Peter Kwint: “De hele brief leest meer als een politiek compromis dan als een visie op een veranderend medialandschap. ChristenUnie krijgt behoud ledenomroepen, CDA minder reclame en regionaal, VVD een bezuiniging. D66 meer invloed voor productiehuizen.

 

Lees ook:
NPO wil reclamevrij en af van dure ledencampagnes (18 januari)
Adverteerders willen geen reclamevrije publieke omroep (20 januari)
Telegraaf op voorpagina: ‘Coalitie wil reclamevrije NPO’ (16 februari)
STER fel tegen afschaffen reclame: ‘Ondoordacht’ (20 februari)
Shula Rijxman trekt verzoek voor reclamevrije NPO in (17 maart)
‘Coalitie wil NPO reclamevrij tot acht uur ‘s avonds’ (21 mei)
NPO 1, 2 en 3 worden reclamevrij tot 20.00 uur (5 juni)
NPO vindt plan voor reclamevrij tot 20.00 uur onzalig (5 juni)
‘Radiozenders NPO worden níet reclamevrij’ (6 juni)
‘NPO 3 gaat verder onder nieuwe naam Regio 3’ (6 juni)
PowNed gaat voor 700.000 euro leden werven (6 juni)
‘Tv-abonnementen duurder door reclamevrije NPO’ (6 juni)
RTL Nederland blij met fikse beperking reclame bij NPO (6 juni)
Regionale omroepen blij met kielhalen NPO 3 (6 juni)
Arjen Lubach verwacht te verhuizen naar NPO 1 (7 juni)
Shula Rijxman: ‘Mág de politiek NPO 3 wel opheffen?!’ (7 juni)
Angela de Jong: ‘Naar Regio 3 gaat geen hond kijken’ (7 juni)
Ster slaat alarm: ‘Reclamevrij kost niet 60, maar 90 mln’ (14 juni)
Arie Slob overwoog vier scenario’s reclamevrije NPO (vandaag)
Nieuwsuur confronteert Arie Slob met NPO-plannen (vandaag)

Foto: BNNVARA
53 Reacties op “Jeroen Pauw vindt NPO-plan inspiratieloos compromis”


 1. Remi

  Pauw heeft met z’n programma een gewéldige week achter de rug.
  Vooral toen-ie die afschuwelijke burgervader van Eindhoven
  aan het “doorzagen” was.

  Maar dit even terzijde.

 2. Henk

  Het is een zooi in Den Haag… aftreden!!

 3. Verschrikkelijk drama

  Het gaat over Hilversum, Henk.

  En als het een zooi is, pak een vuilniszak en help met opruimen. Schoner milieu begint bij jezelf .

 4. Kwaliteitsloze rommel wordt niet snel bekeken

  Kijk wat deze rechtse rakkers in dit kabinet aan het doen zijn, de V V D voorop. De C U het 5de wiel aan de wagen moet het groot kapitaal ten dienste zijn. Een godgeklaagd proces waar weer niet naar de kiezer in dit land geluisterd wordt.

  De kijkcijfers van de afgelopen jaren laten keihard zien dat de kijker niet zit te wachten op de bagger en ongegeneerde koop en geldgraaicultuur van de Talpa en RTL kliek waar uitgerangeerde over het paard getilde BN’ers door John de Moll ongegeneerd worden aangekocht voor belachelijke honoraria tov te leveren prestaties.

  Om de kleine domme niet nadenkende groep kijkers die het toestel nog willen aanzetten om naar domme, non kwalliteits- , uitgekauwde en niet gewenste programma”s te gluren groter te maken wordt nu door deze rechtse kabinetskliek een besluit doorgedrukt om ons allen te verplichten naar de Talpa zooi te kijken.

  En door het vet van de botten te snijden bij de NPO zodat de rek er uit is om wel gewenste diversiteit , kwaliteit mooie en doordachte programma’s aan de Nederlandse kijker voor te schotelen lijkt nu te gaan lukken.

  Slobs C U, het aan ons door God gegeven 5de wieltje aan de regeringswagen, zal het wel even regelen om de P V V D te pleasen om met hen mee te mogen doen, zonder zich af te vragen wat de kiezer echt wil nl mooie programma’s op de NPO met kwaliteit.

  Wordt het niet tijd dat de rechtse V V D C D A kliek bij de volgende verkiezingen van tafel wordt geveegd en er een nadenkende vertegenwoordiging komt die de lobby van de Moll Talpa en Bertelsmann RTL kan weerstaan want het lijkt er op dat het grootkapitaal en de criminelen in dit land ( V V D bestuurders) nog steeds de richting bepalen bij de rechtse kliek.

 5. Kijkcijfers

  Pff leat die man zich druk maken om zijn relatie.

 6. anoniem

  Ik wil niet arrogant overkomen maar onze regionale en plaatselijke omroepen zijn vaak van een abominabele kwaliteit.. :-)

 7. Hendrik Sihasulewanepatty

  Ach, wat die oude vara graaier vindt of niet vindt zal Arie Slob en het kabinet een zorg zijn. Wen er maar aan ouwe rooie subsidieslurper.

 8. Hendrik Sihasulewanepatty

  Het valt wel erg op dat alleen de minderheid van bijelkaar geveegd links, en andere klimaat drammers en mohammed likkers voor de po zijn. Des temeer reden om er diep in te snijden en flink in te hakken in dat po.

 9. Jos

  Pauw zou even in het woordenboek, het woord hypocriet moeten opzoeken. Hij heeft bijna wekelijks wel iemand vd politiek aan tafel en dan stelt hij vaak de eenvoudigste vragen, die iedereen al weet. Dus niks nieuws aan de horizon. Omdat het hem totaal niet intresseert. De politiek raakt vaak ook alleen de gewone burger, maar nu meneer zelf wordt geraakt. Stelt hij in eens een vraag, die hij al vaak genoeg aan tafel had kunnen vragen.

 10. Joost

  Het is maar een tussenoplossing.
  Uiteindelijk zal NPO 3 worden oogeheven.
  Terecht!

 11. anoniem

  Ik moet eerlijk bekennen dat ik hoop dat meer mensen zich hiertegen verzetten, Pauw waait met alle winden mee..

 12. TopofFlop

  Als dit betekent dat je regionale omroep onder knopje 3 komt en het bestaande kanaal wordt opgeheven, ben ik voor. Scenario 1 uit het plan is beter betaalbaar: alleen internet en kinderprogrammering zonder reclame. Je zou ook reclamevrij tot 18:00 uur kunnen doen, om het betaalbaar te houden. Uitzonderingen maken voor evenementen, zou ik dan weer niet doen. Dan krijgen we weer heel veel reclameblokken tussen sport (schaatsen, Olympische Spelen, etc.)

 13. Eelco

  De staatsomroep is ten dode opgeschreven.
  Net als alle andere linkse media zoals kranten en tijdschriften
  Dit soort klassieke en antieke fossielen zullen binnen nu en 10 jaar geheel geelimineerd worden tot niche bronnen voor mensen boven de 70 jaar.
  Kijk alleen maar naar de kijkcijfers van de NPO de scores boven de miljoen moet je zoeken. Dat betekend dat 1 op de 17 Nederlanders het programma gezien heeft.
  Met zo weinig animo kan je je afvragen of het nog wel te rechtvaardigen is dat je daar 17 miljoen Nederlanders belasting voor laat betalen.

 14. Nutkikker

  @Eelco
  Dat zei men 10 jaar geleden ook al. Domme lui, en jij dus ook.

 15. Grace321

  Kijk nooit regionaal

 16. Sapperdeflap zeg!

  Jammer genoeg ook op MC aardig wat aanhangers van populistisch rechts, die denken dat zij de meerderheid van ‘het volk’ vertegenwoordigen. Guttegut, wat ben je ‘links’ als je naar redelijk tot zeer goed bekeken programma’s als M, Jinek, Pauw, Een Vandaag, of Nieuwsuur kijkt, om maar een paar te noemen. Nee dan WNL of Powned, dat trekt al jaren lang volle zalen…

  En wat te denken van Jensen, weliswaar op RTL5, maar dat is toch ook zo’n fantastische vaandeldrager voor ‘realistisch rechts’, de boze witte man, de bezorgde nederlander….. Gek genoeg is dit programma wegens teveel succes en veel te hoge kijkcijfers van de buis gehaald. Gelukkig kunnen ‘intelligente’ nederlanders die zich aangetrokken voelen tot het ‘gedachtegoed’ van FvD (Fascisten voor Dictatuur), op zondagmorgen afstemmen op RTL7, en bediend worden door dominee en ‘kritisch’ intervieuwer Harry Mens en zijn altijd weer ‘bijzondere’ gasten…

 17. Joris

  @Nutkikker
  Pak de kijkcijfers van 10 jaar geleden er eens bij en roep dan nog eens of iemand dom is. Argumenten hoor ik verder niet van je maar wel op de man spelen en vieze scheldwoordjes te roepen.
  Getuigd niet echt van een hoge intelligentie.

 18. Hendrik Sihasulewanepatty

  Nut-stuff-kikker is ook een links po minderheidje die niet bij de meerderheid van 80% hoort die achter de plannen van Slob staan. WEN er maar aan stuffkikker.

 19. Hendrik Sihasulewanepatty

  Die pouw denkt alleen aan zijn tonne aan inkomsten de linkse vara gekkie.

 20. Hendrik Sihasulewanepatty

  We kijken nooit po .

 21. Hendrik Sihasulewanepatty

  Eelco ,dat klopt. Ze kunnen gillen ,krijsen en huilen TOCH wordt er dit lekker doorgedrukt. Heerlijk! En goed voor onze kindertjes dankzij Arie Slob zijn enorme inzet voor het kabinet van CU,CDA en de linkse vvd.

 22. Ini Kamoze

  Van mij mag de NPO worden opgeheven en worden vervangen door een muziekzender die de mogelijkheid geeft clips telefonisch aan te vragen. Zo’n concept hebben wij in Nederland nog nooit gehad! Ik zeg doen!

 23. Alie v/d Wal

  De npo is in paniek!!!

 24. Bob

  Ik vind het in en triest dat ons publieke bestel naar de kl*te wordt geholpen. Ons publieke bestel is uniek in de wereld. Ik denk dat de regionale omroepen geen kanaal per omroep hoeven te hebben waar programma’s van hooguit 30 minuten 5 keer per dag worden herhaald en overdag enkel tekst-tv (of herhalingen) te zien is.

  Waarom geen indeling als volgt:

  Zuid-Nederland: een regionaal tv-kanaal waarop L1, Omroep Brabant en Omroep Gelderland uitzenden.

  West-Nederland: een regionaal tv-kanaal met TV N-H, TV Rijnmond, TV Utrecht en AT5

  Noord-Oost Nederland: een regionaal tv-kanaal met Omrop Fryslan, TV Drenthe, TV Noord en TV Overijssel

  NPO3, 3FM en NOS op 3 en online veel meer op elkaar afstemmen en als merk “3” (en niet als NPO 3) in de markt zetten. 3 als platform met radio, tv, app, socials et cetera. Je ziet dat dat bij 538 en Slam! ook prima werkt. Het merk 3 gaat dan verder waar een 538 en Slam! stoppen.

  Offtopic: Overigens heb ik vandaag besloten mijn televisie-abonnement op te zeggen. De tv-content van RTL en SBS vind ik over het algemeen dermate triest dat ik er niet langer voor wens te betalen. Onze publieke omroep maakt het mogelijk om “gratis” te kunnen kijken via het internet (mobiel, desktop/laptop, Apple TV, Chrome cast), prima voor mij!

 25. Bart

  @Joost Onzin! Er is helemaal geen enkele sprake van dat NPO3 zal worden opgeheven. Nu niet en in de toekomst ook niet.

 26. Henk

  Gewoon 25% van het salaris af zoals bij de Hema en een kleinere top.

 27. Guttegut

  Hendrik met zijn rare achternaam kijkt geen publieke omroep. Gezien zijn spelfouten zou het wel eens goed voor hem zijn dit wel te doen i.p.v. naar de riool tokkie troep van de commerciëlen te gluren.

 28. west*

  gelukkig maar dat de domme mensen die de po willen afschaffen alleen op deze site zitten ,

 29. L. Boornappers

  Jeroen Pauw is een goede presentator die een goed programma maakt op een goede zender op een goede manier.

 30. Janneke Venijnig

  Arie Slob is een goede Minister met een goed programma gemaakt in een prima kabinet op een mooie manier de NPO af te breken de komende jaren. Goed voor onze kids en een einde voor linkse drammers .

 31. Roelof

  Compleet opheffen die linkse bende. Ze indoctrineren het volk volledig (Jinek, DWDD, dit is M, Pauw, een vandaag, Nieuwsuur)

 32. Guttegut

  En Roelofje gaat vanavond weer eens lekker zitten voor de campingzender SBS6. Geen links gedram , alleen maar sneu tokkievolk waar Roelofje zich helemaal thuis voelt.

 33. anoniem

  pauw

  je bent journalist

  bemoei je met je journalstiek werk

  de minister bepaalt wat voor beslissing hij neemt

  of hij inspiratieloos is of niet dat mag je constateren

  of de minister dat doet of niet heb jij niets mee te maken

  schoenmaker blijf bij je leest

 34. Bart

  @anoniem Totale onzin wat je zegt. Jeroen mag hier gewoon zeggen wat hij vindt. Zeker ook omdat deze plannen afkomen van een minister en een aantal andere mensen de helemaal niet weten waar ze over praten. Net als jij.

 35. Roelof

  Guttegut, helemaal niet want ben zeker geen sbs fan.

  Wil gewoon goeie tv programmas zonder maatschappelijke en etnische dilemma’s. (zoals het in de jaren ‘90 eigenlijk was)

  Zoals de publieke omroep nu is gaat het helemaal negens meer over.

 36. Ron

  Kwint verwoord het uitstekend. Dit slaat echt nergens op. Doe het goed of niet.

 37. Sjaak

  Terecht dat een rechtse regering van die linkse NPO propaganda af wil. Één van de weinige dingen die Rutte goed doet.

 38. Meindert

  Duidelijk Jeroen. Jij bent 1 van de weinige linkse menschen die ik respecteer!

 39. Frans

  Meindert, hij is een antiracist!

 40. toxilogic

  Met idioten valt niet te praten, helaas kan ze het stemrecht niet ontnomen worden,maar goed ze vragen erom-die dictatuur, en dan hoor je die praatjesmakers niet meer, dan zijn ze te druk zich in te slijmen.

 41. Bjorn

  Anna noshin aan de slag bij shownieuws? Eruit getrapt bij HNTM EN RTL

 42. J

  @Bjorn: Is al maanden web bij BLVD. Gaat wel gewoon HNTM doen dit jaar.

 43. Limpy

  Ach, dus dat ronduit achterlijke idee om regionale tv uit te zenden op 3 komt van het CDA? Weten we meteen waar we niet op hoeven te stemmen.

 44. Annoniemus

  Ze laten NPO 3 nog even spartelen , tot het nekkie er definitief van af gaat !

 45. Meneer Kaktus

  Tijdens de reclamepauze gisteravond Virgien een beurt gegeven. Van mij mogen de reclames blijven.

 46. pastoor Justus uit Schin op Geul

  Waar blijven de bezoekers aantallen van onze kerken in Limburg

 47. critikast

  Ik luister vaak en kijk geregeld naar mijn regionale omroep en vind het vreemd dat de kwaliteit van de programma’s hier zo wordt bekritiseerd. Ik geniet vaak van de herkenbare taal en van de originele journalistieke aanpak van soms echt moeilijke onderwerpen. Ik zit niet te wachten op blaaskaken als Staverman, Nicolai, Van der Meer, De Leeuw, Pauw, Van der Linden, De Wildt, Spits en al die andere van zichzelf overtuigde presentatoren. Nee, dan liever de bescheiden, leuke en journalistiek net zo sterke regionale programmamakers. Maar ik snap de schrik van de NPO wel. Niet alleen verliezen ze een zender, die ze nu kunnen gebruiken als vuilnisbak, maar ze weten dat de regionalen met de helft minder personeel op zijn minst de kwaliteit van “Hilversum” evenaren. Ze bederven de markt dus. In Hilversum kan nog miljoenen worden bezuinigd door minder personeel, lagere declaraties en het beperken van buitenlandse trips. Oranje mannen en WK-vrouwen met acht(!) verslaggevers en een saai, slecht gepresenteerd Studio France. Hou toch op en volg gewoon die wedstrijden met een of twee mensen !

 48. tom

  Bezuinigen is niet moeilijk, ik zeg het al jaren: kijk naar de torenhoge en volstrekt onnodige productiekosten. Ik hoor daar nooit iemand over. Ik vind het geen enkel probleem dat sommige types heel veel verdienen, daar gaat het niet om. Het gaat om de bedrijfsvoering bij veel productiemaatschappijen die volslagen inefficient en kostenverspillend is. Er is daar geen enkele drang om doelmatiger met gelden om te gaan want het stroomt toch wel binnen. Daar met z’n allen ‘ns op inhakken en je zult zien dat dit direct impact heeft op de omroep.

 49. Vera Storm

  Ik ben het met Pauw eens. Durf als politiek eens een keuze te maken en spijkers met koppen te slaan. Al dat gepolder om iedereen maar tevreden te houden (wat natuurlijk een utopie is). Kies voor een model als bijvoorbeeld in België, omroepen (met leden) zijn sowieso al niet meer van deze tijd. Vorm ze om tot productiehuizen. De netmanagers maken nu toch al de dienst uit, doe dat dan gewoon in the open. En er zijn best wat sectoren in dat jaren 50-bolwerk waar nog efficiënter gewerkt kan worden. Om uiteindelijk toch nog voldoende reclame-inkomsten te genereren na 20.00 uur zal men sneller kiezen voor programma’s die scoren, in plaats van (ook) te kijken naar kwaliteit en goede invulling geven aan wat überhaupt het bestaansrecht is van een NPO. Ik ben eerder benieuwd of dit nu een aanzet is om door te pakken op de online strategie, zeker met betrekking tot een jongere doelgroep, want dat er alleen nog mensen boven de 50 kijken naar zenders 1,2 en 3 weten we nu wel. In dat kader is er een ding in elk geval wel goed aan dit plan: meer ruimte voor de omroepen om ook elders (YouTube) hun content ruimer te mogen verspreiden.

 50. Dave

  Die hele linkse k u t zooi moet weg.

 51. Guttegut

  Ik denk boreaal.

 52. Paul

  Vorig jaar het TV abonnement eruit gedaan. Ik was verslaaft aan alles wat RTL te bieden (of niet te bieden had). Nu ik dat niet meer heb, mis ik het niet.
  Ik kijk op YouTube graag naar Duitse docu’s. Dit omdat ze t.o.v. de Nederlandse veel inhoud hebben.

  Met Apple-Tv kom je ook een eind. En als ik via de Npo app kijk, dan is dat regelmatig uitgesteld kijken.

  En hoe links of rechts om ook, ik kijk graag naar M of Pouw, maar pik dan de onderwerpen eruit die mij interessseren.

 53. No. 14

  Regionale tv bestaat al. Dus uitzenden op NPO3 is totaal overbodig.
  Er worden mooie en inhoudelijke programma’s gemaakt op NPO1, 2 en 3!

  Toch gek, dat je niemand hoort over de bagger, die de commerciële zenders uitzenden, van zowel ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat alleen maar buitenlandse troep! En daar hoor je deze slappe regering niet over!

  Hé Kwiebes, hoe staat het met Groningen?

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.