Nieuwsuur confronteert Arie Slob met NPO-plannen

Geplaatst op za 15 jun 2019 om 12:00

Mariëlle Tweebeeke is vrijdag afgereisd naar Den Haag om mediaminister Arie Slob te confronteren met de onbenullige plannen voor de NPO. Zijn antwoorden waren net als het publieke-omroepplan inspiratieloos. Dat was vrijdag te zien in de uitzending van Nieuwsuur. De NPO mag van Slob straks alleen nog reclame uitzenden van 20.00 tot 00.00 uur en NPO 3 wordt een doorgeefluik voor de regionale zenders, wat gezien het tv-aanbod anno 2019 natuurlijk totaal onnodig is.

De afschaffing van de reclame is een verkapte bezuiniging op de publieke omroep en het omvormen van NPO 3 tot Regio 3 is een verkapte afschaffing van het derde net.

Mariëlle Tweebeeke: “We zien vandaag hoe u de contouren schetst hoe die publieke omroep eruit moet gaan zien. Toen ik het las, was eigenlijk mijn eerste gedachte: voor welk probleem is dit de oplossing?

Slob: “Laat ik één oppakken en dat is het reclamelus maken. Daar zetten we nu een eerste grote stap. Het betekent dat als burgers gebruikmaken van het aanbod van de publieke omroep, dat jonge mensen niet meer geconfronteerd zullen worden met reclame. Als ze online de nieuwsvoorziening van de publieke omroep tot zich nemen, dan hoeven ze zich niet eerst door de reclames heen te worstelen.”

Dus het is bescherming voor kinderen?

Het is bescherming voor kinderen, maar het gaat ook om de afhankelijkheid in financiële zin van reclames. De ramingen van de Ster zijn niet helemaal uitgekomen en dat heeft ook geleid tot financiële ingrepen bij de publieke omroep. Daar willen we op termijn van af.”

De inkomsten lopen terug en uw oplossing is eigenlijk: laten we er dan maar helemaal mee stoppen. Dan kiest u er toch voor dat er een financieel gat ontstaat?

Dat zou zo zijn als we daar ook niet extra middelen tegenover stellen en dat doen we wel. Het is niet zo dat wij zeggen: ‘We gaan minder reclame bij de publieke omroep realiseren en u zoekt het maar uit wat betreft de financiering.’ Wij gaan het overgrote deel zelf financieren en dat is 40 miljoen. Daarnaast vragen we ook aan de publieke omroep om er een bijdrage aan te leveren. Dat vind ik ook niet meer dan redelijk.”

Het is dus een extra bezuiniging?

Dat legt u gelijk zo uit, maar als u naar onze plannen kijkt, dan ziet u dat we ook van de publieke omroep vragen om meer geld te generen uit eigen inkomsten.”

Hoe heeft u die keuze gemaakt voor 20.00 uur? Is dat gewoon willekeurig? Het is nogal een heel aantrekkelijk tijdslot ook.

Het scenario waar we ook de financiële middelen voor beschikbaar konden krijgen, was het scenario waar we 20.00 uur hebben geprikt. Daar zit ook de filosofie achter dat we kijken naar kinderen, dat we hen vrijwaren van het reclame-aanbod, wat nu nog in een behoorlijk omvang op hen af komt. Dit is wel de richting die we uitgaan. Een forse eerste stap waarvan wij hopen dat in volgende kabinetsperiodes de volgende stap gemaakt kan worden: het volledig reclamevrij maken van de publieke omroep.”

NPO 3 wordt geen jongerenzender meer. Eigenlijk straal je daarmee uit: we geven de jongeren op.

Nee, absoluut niet. Het zal uiteraard wat gevolgen hebben voor het derde net. Er is inderdaad een wens dat het op termijn een meer regionaal karakter zou krijgen.”

Waarom is dat? We hebben toch allerlei regionale omroepen?

Tot voor kort was toch altijd een beetje de situatie dat de nationale omroep zich een beetje de Champions League biedt, en ze bieden overigens ook kwaliteit van dat niveau, en dat de regionale omroep meer gezien werd als de Keuken Kampioen. Men stond heel erg met de ruggen naar elkaar en er is nu meer erkenning dat ze elkaar kunnen versterken. Ze hebben inderdaad hun eigen regionale zenders, maar een deel van de programmering is het ook waard om nationaal verspreid te worden.”

De VVD wil eigenlijk van het derde net af, u wil dat de kleine omroepen blijven bestaan, het CDA wil meer regionieuws. Is het niet een beetje van alles wat en daarmee uiteindelijk niet echt een fundamentele keuze voor een nieuwe publieke omroep?

Deze visie is nu een paar uur publiek en voor iedereen beschikbaar. Ik vind dat een heel snelle conclusie. Kijkend naar de opgaves die er liggen en de stappen die we nu gaan zetten, vind ik het een enorme prestatie van deze partijen dat ze ook over hun schaduwen heen gestapt zijn.”

De plannen van Arie Slob gaan in 2022 in.

Het NOS-interview met Arie Slob kunt u hier bekijken. Het AD heeft ook een uitgebreid interview met mediaminister Arie Slob. Die kunt u hier lezen.

Lees ook:
NPO wil reclamevrij en af van dure ledencampagnes (18 januari)
Adverteerders willen geen reclamevrije publieke omroep (20 januari)
Telegraaf op voorpagina: ‘Coalitie wil reclamevrije NPO’ (16 februari)
STER fel tegen afschaffen reclame: ‘Ondoordacht’ (20 februari)
Shula Rijxman trekt verzoek voor reclamevrije NPO in (17 maart)
‘Coalitie wil NPO reclamevrij tot acht uur ‘s avonds’ (21 mei)
NPO 1, 2 en 3 worden reclamevrij tot 20.00 uur (5 juni)
NPO vindt plan voor reclamevrij tot 20.00 uur onzalig (5 juni)
‘Radiozenders NPO worden níet reclamevrij’ (6 juni)
‘NPO 3 gaat verder onder nieuwe naam Regio 3’ (6 juni)
PowNed gaat voor 700.000 euro leden werven (6 juni)
‘Tv-abonnementen duurder door reclamevrije NPO’ (6 juni)
RTL Nederland blij met fikse beperking reclame bij NPO (6 juni)
Regionale omroepen blij met kielhalen NPO 3 (6 juni)
Arjen Lubach verwacht te verhuizen naar NPO 1 (7 juni)
Shula Rijxman: ‘Mág de politiek NPO 3 wel opheffen?!’ (7 juni)
Angela de Jong: ‘Naar Regio 3 gaat geen hond kijken’ (7 juni)
Ster slaat alarm: ‘Reclamevrij kost niet 60, maar 90 mln’ (14 juni)
Arie Slob overwoog vier scenario’s reclamevrije NPO (vandaag)

Foto: NPO
52 Reacties op “Nieuwsuur confronteert Arie Slob met NPO-plannen”


 1. Sandertje

  Jammer dat een al wat oudere man zulke beslissingen maakt.

 2. Even reageren

  Wat waardeloos dit. Hier spreekt geen enkele visie uit, enkel partijpolitiek.

 3. Henk

  Weg met dit kabinet… ik wil mijn belastingcenten niet op deze manier besteed zien…

 4. anoniem

  Media Minister Arie Slob

  ik ga u een brief schrijven

  hoe ik mijn werk bij de krant moest doen

  adverteerders NEP na bellen door baas en collega,s.

  De directeur uitgever heeft niet ingegrepen hij was op de hoogte van NEP na bellen

  Hij zei ik hoopte dat ik 5 vertegenwoordigers in dienst had als jij……

  Toen ik weigerde zo te werken is er een stok gezocht om mij weg te sturen

  een email met na bellen van baas heb ik in mijn bezit…..

  de krant heeft geprobeerd via de rechter om mij niet te mogen laten praten over mijn ontslag bij de krant

  de rechter heeft het verzoek ongegrond verklaard

  Een minister zei ik ben niet op de hoogte van een ander soort klacht

  dus vandaar dat ik u wel op de hoogte wil brengen… Email heb ik bewaard !!!!!

  Nrc heeft over mijn ontslag geschreven ik heb hoor en weder hoor gevraagd

  NRC reageert niet……………………………

 5. Jelle

  Ik vind het prima maatregelen, zeker gezien het verhaal in het vorige artikel. Kinderen krijgen geen commercials meer voor de kiezen, en NPO 3 (de jongerenzender die niet door jongeren wordt bekeken) houdt in deze vorm op te bestaan. Online content wordt aantrekkelijker (slim, daar kijkt die doelgroep wel naar namelijk) door afschaffen van die oervervelende reclamefilmpjes. Zou mooi zijn als daar ook nog extra geld naartoe gaat.

  Het geld dat de NPO uitspaart door nog maar twee volledige zenders van content te hoeven voorzien ipv drie, vangt de gederfde inkomsten van de afgeschafte reclame mooi op. Wie weet houdt de NPO zelfs over (vast niet, lol) en kan het reclameluwe tijdperk zelfs van 9-12?

 6. Robson

  Alleen maar goed , nou nog wat meer rechts op tv , en we zijn weer in balans

 7. Gradus

  De Regio omroepen moeten naar het derde net. Waar blijven dan die zenders waar elke regionale omroep over beschikt? Het woord ” REGIO ” omroepen zegt het al: het zijn regionale omroepen. De horen niet op een landelijk dekkende zender. Of is het de bedoeling om de gezamenlijke lokale omroepen die frequentie te geven?

 8. ed

  Prima. 1 NPO zender is meer dan voldoende om de linkse boodschap uit te brengen. Echt een prima besluit van den Haag

 9. Pro Du Cent

  En met regio wordt zeker weer bedoeld dat AT5 en andere randstad gerelateerde omroepen de gunstige tijdsloten in de avond en weekeinden mogen vullen en de echte op de regio gerichte zenders de overige dag- en nachtdelen mogen vullen…

 10. Jelle

  Verder ben ik heel benieuwd welke onmisbare NPO3- programma’s gaan sneuvelen. Lubach zal wel naar 1 gaan, Keuringsdienst naar 2, net als goede series. First dates en 3 op reis kunnen prima naar de commercielen en de docusoaps over de persoonlijke beslommeringen van Filemon Wesselink en gotbetert de dochter van Matthijs van Nieuwkerk boeit niemand (blijkt ook wel uit de kijkcijfers). En BN’ers samen in een auto, in een boot of dronken in de door Paul de Leeuw panelquizje… kom op. NPO 3 in deze vorm was ook echt armoede…

 11. v

  Maar verbied dan ook reclame op Youtube. Maar stopt de overheid dan ook met haar boodschappen in programma’s. Sympathieke verhaallijnen over vluchtelingen in soaps, ‘de N eger omdat het moet’, Nix18, geen gruwelbeelden van NLse jihadisten op aanvraag van de overheid in het nieuws enz.. Denk dat de overheid graag haar boodschap wel wil blijven verspreiden. Niemand zit te wachten op nieuws over de jaarmarkt in Weert. Zo ja, geef dat aan HvNL.

 12. Beesd

  Slob: “Als ik mijn ogen dicht houd, is het er niet.”

 13. Jelle

  @v: een campagne als nix18 onder aandacht brengen in een soap, komt niet van de mediabegroting, schat ik zo in. Eerder uit het budget van het ministerie van zorg. Staat hier dus helemaal buiten.

 14. v

  Nee, klopt. Maar het slaat op beïnvloeding van kinderen. Ik vind niet dat de politiek zich moet bemoeien met de inhoud van programma’s of reclamemaken voor zichzelf, want een tegengeluid ontbreekt. Je zit vaak dicht tegen propaganda aan. En het blijft een extra financiering door de overheid van de NPO.

 15. Stille

  Ik vind het onbegrijpelijk dat de omroepen gewoon blijven bestaan. Die kosten juist zoveel geld met hun baasjes en overhead, geld dat beter naar programma’s kan gaan. Echt onbegrijpelijk. Bij de omroepen zelf moeten ze zich ook schamen.

 16. west*

  @ Jelle kinderprogrammas blijven gewoon op 3 ,en s`àvonds` krijg je je eigen regiozender met programma`s

 17. Ben Zine

  De jeugd moet behoed worden voor reclame op de televisie tot 20.00 uur. Gelukkig krijgen ze nergens anders reclame te zien gedurende de dag, niet langs de kant van de weg, niet via youtube, niet via vloggers en bloggers, niet via tijdschriften, niet via de commerciële omroepen, niet via facebook, niet via folders etc. Slob zet een grote stap richting de jeugd, de speelgoedfabrikanten gaan allemaal failliet.

 18. Hendrik Sihasulewanepatty

  Hahahaaa, wat kijkt dat wijf zuurlinks, hahahaaaaa.

 19. MC bezoeker

  Ik vind het nogal middeleeuws om op het derde net regionale tv te gaan uitzenden. Dat past toch helemaal niet bij deze tijd?! De NPO gaat zich schamen en gaat waarschijnlijk nog liever op zwart.

 20. Hendrik Sihasulewanepatty

  Martin Bosma van de PVV en de FVD in de 1e kamer drukken er dit TOCH lekker even door. Hulde!

 21. Hendrik Sihasulewanepatty

  Hihihiii ik lach me kapot om die zure linkse kop van 2beke hahahaaaaa.

 22. MediaPrak

  Iedereen met een kabel of Satt abonnement (90%) kan nu ALLE 14 regionale omroepen bekijken, maar doet dat niet. Geen enkele regionale omroep werkt, volgens haar taak, structureel samen met lokale omroepen. En als dank krijgen ze dus nu het 3e nationale net. Bizar. Conclusie: Ze hadden het kijk en luistergeld nooit moeten afschaffen. NPO, welke in de plannen nu nog meer afhankelijk wordt van de grillen van een kabinet * en van enkele droeftoeters bij VVD en PVV. * Toen kabinet olv Lubbers haar financiering niet rond kreeg werd Mediapark en facilitair bedrijf (betaald met kijkgeld gewoon verkocht).

 23. TopofFlop

  Als dit betekent dat je regionale omroep onder knopje 3 komt en het bestaande kanaal wordt opgeheven, ben ik voor. Scenario 1 uit het plan is beter betaalbaar: alleen internet en kinderprogrammering zonder reclame. Je zou ook reclamevrij tot 18:00 uur kunnen doen, om de bezuiniging te voorkomen. Uitzonderingen maken voor evenementen, zou ik dan weer niet doen. Dan krijgen we weer heel veel reclameblokken tussen sport (schaatsen, Olympische Spelen, etc.). En waarom zouden jongeren niet bereikt kunnen worden via 1 of 2? Kwestie van ruimte maken op die kanalen en dat kan ook overdag zijn.

 24. Bart

  Ik kijk vaak regio tv maar mensen om mij heen niet echt. Denk dat het niet zal werken. Ik vindt het een slecht plan

 25. MediaPrak

  Uitspraak van manager van BBC:”Comm tv is zo goed als publieke omroep”. Of te wel. Bezuinigingen bij NPO lijdt automatisch ook tot bezuinigingen bij RTL en Talpa.

 26. b

  Wat een ongelooflijk slecht plan . Geen visie maar gewoon ordinair bezuinigen op de goedkoopste NPO van Europa . Partij politiek die opgedeeld word met iets voor de VVD iets voor het CDA iets voor de Christenunie en iets voor D66 . Met een visie heeft dit niets te maken . Zelden zoiets knulligs gezien.

 27. Even reageren

  Idd. De NPO kijkers gaan sowieso niet naar de commerciëlen, dus ze zullen zoeken naar alternatieven voor lineaire tv. Ik hoop dat Netflix weer veel nieuwe series e.d. toevoegt in 2022.

 28. Guttegut

  Het is weer ouderwets polderen. Iedereen tevreden stellen, geen visie, 3x niks dus. En zou onze gereformeerde Slob eens willen ophouden over bescherming van onze kinderen. Het is verdorie 2019 en kinderen kunnen echt wel iets hebben.

 29. ℙluk van de ℙetteflet Ⓟ

  Gevaarlijke man.
  Bijna is het radicslisme wat hij uitdraagt.
  En die reclame voor Second Love en dergelijke krijg je veel heftiger voor je kiezen op internet en langs de kant an de weg dan op een NPO zender.
  Gevaarlijke man met kortzichtige ideeën en daar moet iedereen voor boeten. Want demokrasie weetjewel. Hij helpt eigenhandig die tv om zeep. Bedankt.

 30. Janneke Venijnig

  Een hele grote PLUIM voor Minister Arie Slob. Onze kinderen worden behoed voor linkse huilebalken reclame en onze gezinnen zijn de hoeksteen der samenleving. Scenario 4 was onmiddellijk het beste medicijn geweest tegen de losbollige rommelige en vol fouten verkerende npo [ behalve EO,AVRO en NCRV dan] maar daar zitten we over 5 jaar al op , op scenario 4 van Arie Slob is Top.

 31. v

  Als Nederland de goedkoopste omroep heeft, dan zegt dat meer over hoeveel elders wordt verspild, dan over de NPO.

 32. Natasja

  En de harde porno Arie? Waar is de harde publieke porno op NPO 1 of NPO 2? Ik vind het belachelijk dat de NPO geen erotische programma’s programmeert.

 33. Wilfred

  @Natasja, f@ck het feminisme! Stem FvD!

 34. Pakalu Papito

  Ahh wilfredje toch. Nog zo’n pietlut die denkt dat thierry zijn redding is en te vaak is afgewezen door de dames. Tip wilfredje: poets wat vaker je tanden, want dat ding tussen je benen is helaas te klein. En dat geldt voor elke mannelijke fvd-stemmer :D

 35. Bedeve

  Je hebt wel een punt Natasja .
  Porno is sexe gelijkwaardig en feministisch ge-orienteerd
  Het is maatschappelijk geintegreerd .
  Exponent voor multi-culturele integratie
  Optimaal om leeftijds discriminatie zichtbaar te maken.
  Laten we het doen !!

 36. Sjaak

  @Pakalu Papito Sat 15 Jun 2019 om 19:58
  Je hebt een behoorlijke materiekennis. Heb je er veel bekeken? Vind je dat leuk?

 37. Sjaak

  @Even reageren Sat 15 Jun 2019 om 17:04
  Als commerciele en NPO kijkers gescheiden groepen zijn, waarom moeten commerciele kijkers dan voor NPO kijkers belasting betalen?

 38. Nutkikker

  @Pakalu Papito
  Jij bent vast ook een zwartjoekel.

 39. aloha

  weer zo’n christenunie man die gezin met kinderen wil beschermen tegen reclame.

 40. Pakalu Papito

  Hihi. Trollenleger op dreef. Hier, wat Bonzo brokken voor jullie. Omnomnom :D

 41. Bart

  @Sjaak Jij denkt echt dat je de commerciële zenders gratis krijgt he?

 42. lies

  Pakalu Papito is een stink nggr

 43. Pakalu Papito

  En lies staat ook droog. Hier, koekje voor jou hihi :D

 44. toxilogic

  Enig idee hoeveel procent van de reclame gericht is op kinderen, afgezien van tijdens Sinterklaas. Juist ja hooguit 5 %, en daarom moet alle reklame verboden, die Slob is gek. Maar de senioren zullen balen, voor hen is reklame nog een bron van informatie, dit gaat stemmen kosten. Doe het als Duitsland uitsluitend reclame van de namiddag tot 20.00

 45. Teun-Arie Van der Geelen-Coppens

  Vertalingen slob EN>NL
  the slob slodder (znw.) ; de schooier (m) ; de sloeber (m) ; het zwijn ; de smeerlap (m) ; de viezerik (m) ; de proleet (m) ; de vlegel (m) ; de hork (m) ; de lomperd (m) ; de kinkel (m) ; de sloddervos (m) ; de slons (v) ; slodderkous (znw.) ; de luiaard (m)
  Bronnen: interglot; Wikipedia

 46. critikast

  Dat Slob saai was is ook een gevolg van de journalistieke aanpak van “Bitch” Tweebeke. Voorspelbare vragen, geen enkele eigen inbreng, niet inhaken op wat Slob zei maar zoals bijna alle interviewers in dit land werken, gewoon de volgende vraag van het “voorgekauwde” blaadje oplezen ! Geen onvoldoende voor Slob dus, maar voor Tweebeeke !

 47. Realist

  Waarom Regio3? Er is toch al een regio kanaal.
  Straks op NPO3 elk uur herhaling van hetzelfde regioprogramma?
  Dat zal dan wel veel extra kijkers trekken?
  Volgens mij is het beter om van de bestaande regio kanalen een volwaardige nieuwszender te maken met regionieuws.

 48. Kees

  Terecht het mes in de NPO; wat brengen zij nu voor programma’s. Linkse zakkenvullers.

 49. Yamilah

  Waarom drie zenders? Eentje is genoeg.

 50. Nutkikker

  Op naar de nul zenders! TV kijken is voor dementerenden en randdebielen, getuige het niveau van de programma’s.

 51. aammehoela

  Een hoop stompzinnige reacties weer. En natuurlijk weer ach laat maar. Domheid voert steeds meer de toon. Het ikke ikke komt steeds meer bovendrijven en als straks bv. Nieuwsuur niet meer of nauwelijks kan gaan uitzenden is de politiek af van goede nieuwsprogramma’s. De CU op zich heeft goede punten, maar een knieval maken voor de bagger van de CO is wel heel erg triest.

 52. Anoniem

  Arie Slop , nederlands hoop in bange dagen.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.