STER fel tegen afschaffen reclame: ‘Ondoordacht’

STER-baas Frank Volmer verzet zich hevig tegen het plan van de NPO en van Den Haag om de reclameblokken bij de publieke omroep af te schaffen. Dat is te lezen in  AD. NPO-baas Shula Rijxman wil een reclamevrije NPO, maar dan wel als Den Haag volledig compenseert. Daar is de politiek nu over aan het praten. Dom, vindt Volmer. “200 miljoen euro per jaar van de STER is veel geld. Minister Arie Slob zou van dat bedrag elke basisschool van een extra leerkracht kunnen voorzien.

Volmer begrijpt niet waarom je afscheid zou willen nemen van zo veel geld. “Het zou onverstandig zijn als hij afscheid neemt van inkomsten die zorgen voor een solide basis onder de mediabegroting.”

Uiteindelijk zal Den Haag de geldkraan weer willen dichtdraaien, vreest Volmer. Hij vreest voor de toekomst van kijkcijferhits als Boer Zoekt Vrouw en Heel Holland Bakt. “Als ik naar het huidige politieke klimaat kijk, schat ik namelijk in dat het afschaffen van reclames níet zal worden gecompenseerd.

Maar de BBC bewijst toch dat een reclamevrije publieke omroep heel fijn is? “Vergeet niet dat de BBC véél meer geld krijgt van de overheid dan de NPO hier. Daarnaast, de voertaal is natuurlijk Engels, waardoor ze makkelijker series van eigen bodem kunnen doorverkopen aan het buitenland.”

Die extra inkomsten heeft de NPO niet, aldus Volmer. Om de publieke omroep enigszins onafhankelijk te houden van Den Haag, moeten de reclameblokken daarom bestaan, adviseert hij.

Het AD-interview met Frank Volmer kunt u hier lezen.

Foto: BNNVARA

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat Wendy van Dijk in het echt een sympathieke vrouw is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen