‘Coalitie wil NPO reclamevrij tot acht uur ’s avonds’

De vier coalitiepartijen en minister Arie Slob zijn al maanden in debat over de toekomst van de publieke omroep nu er in 2020 een nieuwe concessieperiode in gaat. Een zeer heiknelpunt is de toekomst van NPO 3, maar er wordt ook gepraat over een deels reclamevrije omroep. Dat meldt De Telegraaf vandaag. Er wordt over gesproken om NPO 1, 2 en 3 tot acht uur ’s avonds reclamevrij te maken. Ter compensatie zou de NPO er structureel 25 miljoen euro per jaar bij krijgen.

Het zou een compromis zijn. “De coalitie wilde eigenlijk de reclame op de publieke televisienetten helemaal schrappen, maar dat bleek te duur“, weet De Telegraaf.

Een veel gevoeliger punt is NPO 3. “Het idee is om NPO 3 wel overeind te houden, maar lokale omroepen daar veel meer ruimte op te geven, zodat het een soort regiozender wordt.”

Lokale omroepen zouden er dan 15 miljoen euro per jaar bij moeten krijgen. “Dit compromis steekt als een graat in de keel bij D66 en CU, valt te beluisteren. VVD en CDA zijn milder.”

Verder zouden de NOS en NTR moeten samensmelten, zou er meer lucht moeten komen voor kandidaat-omroepen als WNL en zou de NPO meer mogelijkheden moeten krijgen om content te verkopen aan bijvoorbeeld YouTube en Netflix.

Maar al deze plannen staan op losse schroeven vanwege de bonje over NPO 3. Minister Slob moet de politieke kemphanen weer aan tafel krijgen, anders klapt het overleg.

Het Telegraaf-artikel ‘Heibel over NPO 3’ kunt u lezen via Blendle.

Foto: NPO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat Wendy van Dijk in het echt een sympathieke vrouw is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen