‘NPO 3 gaat verder onder nieuwe naam Regio 3’

Geplaatst op do 06 jun 2019 om 8:30

NPO 3, de zender van onder meer First Dates en Zondag Met Lubach, krijgt in de nieuwe omroepplannen van Den Haag ook een volledig nieuwe naam. De zender moet straks Regio 3 gaan heten. Dat meldt het AD vandaag. Het omroepplan van de coalitie is uitgelekt en daaruit blijkt niet alleen dat de NPO reclamevrij moet gaan worden tot 20.00 uur, maar ook dat NPO 3 verandert van een jongerenzender in een zender dat een podium biedt voor programma’s van de diverse regionale omroepen.

NPO 3 gaat langzaam veranderen in Regio 3. “In eerste instantie zullen de regionale omroepen het derde net deels vullen, maar volgens ingewijden moet het jongerenkanaal hier ‘binnen enkele jaren’ in zijn geheel voor plaatsmaken.

Er blijft niets meer over van het huidige derde net. “Het derde televisienet wordt binnen een paar jaar de plek waar kijkers hun eigen provinciale of regionale omroep kunnen zien.

Met dit plan geeft Den Haag de jongeren volledig op, zegt Fons van Westerloo in de Volkskrant. “Als je de zendtijd die voor jongeren is bedoeld vooral gaat opvullen met regionale programma’s, geef je die jonge groep kijkers eigenlijk op.”

Het wordt blijkbaar niet meer verwacht dat het wel mogelijk is om jongeren nog te overtuigen naar televisie te kijken.”

Lees ook:
NPO wil reclamevrij en af van dure ledencampagnes (18 januari)
Adverteerders willen geen reclamevrije publieke omroep (20 januari)
Telegraaf op voorpagina: ‘Coalitie wil reclamevrije NPO’ (16 februari)
STER fel tegen afschaffen reclame: ‘Ondoordacht’ (20 februari)
Shula Rijxman trekt verzoek voor reclamevrije NPO in (17 maart)
‘Coalitie wil NPO reclamevrij tot acht uur ‘s avonds’ (21 mei)
NPO 1, 2 en 3 worden reclamevrij tot 20.00 uur (5 juni)
NPO vindt plan voor reclamevrij tot 20.00 uur onzalig (5 juni)
‘Radiozenders NPO worden níet reclamevrij’ (vandaag)

Foto: BNNVARA
50 Reacties op “‘NPO 3 gaat verder onder nieuwe naam Regio 3’”


 1. H

  Jezus, wat een achterlijke naam. Alsof er ook maar iemand op regionale programma’s op een nationale zender zit te wachten. Daar hebben we al regionale zenders voor en wie die wil kijken, zet die regionale zender op.

 2. Henk

  Arie Slob vernietigt NPO

 3. Admiraal de Ruijter

  Mee eens Henk

 4. b

  Afbraak ten top . We hebben de goedkoopste NPO in Europa en nog willen ze bezuinigen.

 5. Eddie Emmer

  Het gaat om het aanbod, niet om het distributiekanaal.

 6. Laura

  Dit is het beste nieuws in jaren.
  Arie Slob aka Arie de Subsidieslurperssloper is een topper!

 7. Henk

  Kost de belastingbetaler dus weer even veertig miljoen iig. Dit kabinet luistert niet naar de adverteerder, niet naar de omroepen en niet naar het volk… Het lijkt wel Italië met de staatsomroep.

 8. Ronald

  Dan kunnen de regionale zenders stoppen 😉 Scheelt weer veel geld 😁

 9. Ray

  Ik kijk al zelden tot nooit naar NPO3, maar nu kan hij echt definitief uit de voorkeurzenderslijst.

 10. west*

  Regionale zenders vallen ook onder de NPO,,en daar betaalt u gewoon aan mee
  via de belastingen !
  Het is juist een verrijking , trouwens Omroep Friesland heeft vanwege de taal en Friese cultuur al vele jaren uitzend tijd bij NPO !
  De regionale zullen de hoge kijkcijfers nooit halen, maar dat hoeft ook niet
  er is zeker een behoefte, en dagelijks hebben ze toch r honderd duizende
  luisteraars, en bij elkaar honderduizende kijkers!
  Dus de NPO wordt evcht niet vernietigd

  TALPA en RTL zullenl eerder naar de kelder gaan dan de NPO !!

 11. alexh

  Jammer dat er niet gewoon een keer echt innovatief wordt nagedacht, dit lijkt weer zo’n halfbakken oplossing. Dit was een kans om het stelsel echt een structureel op de schop te nemen en te vernieuwen.

  Je kunt het 3e net prima schrappen en de goede jongeren content verplaatsen naar online. Dan blijven er twee sterke zenders over met ruimte voor nieuws, docu’s, infotainment, sport, etc.

  Waarom het omroepsysteem (overblijfsel uit de verzuiling) nog bestaat is mij sowieso een raadsel – volgens mij kan je enorm besparen als je gewoon sterke net managers neerzet die zich aan bepaalde richtlijnen horen te houden.

 12. Richard

  West*,

  Ben het met je eens. Ik kijk ontzettend uit naar een nieuw NPO3. Ik ben dan ook geen jongere, noch iemand die gelooft dat jongeren nog traditioneel TV kijken, dus ik heb wel een ander invalshoek. De regio is prachtig. Nog mooier zou het worden als we producties van alle regionale zenders nationaal uitzenden en niet afhankelijk van je eigen provincie. Het is een mooie kans om meer te leren over de provincies buiten ieders eigen veilige huisje.

 13. Ben Zine

  Geld weghalen bij de Npo om nog meer duurbetaalde inleenkrachten op de ministeries, provincies en gemeentes te contracteren omdat de bestaande en blijvende ambtenaren te dom zijn. Kan de ambtenaar van een ministerie die in één week tijd over € 200.000 aan data verbruikte op zijn vakantieadres in Marokko nog een keer op vakantie gaan. Kan het opperhoofd van de Rijks Universiteit van Groningen nogmaals een afscheidsfeest van over de € 70.000 geven van onze centen. Goed gedaan coalitie, alles is voor Bassie (lees overheid).

 14. west*

  Er was eens een voorzitter van de NOS die de wijze woorden sprak…..
  dat je nooit naar de luistreraar of kijker moet luisteren , zoveel mensen zoveel meningen , je kan dan helemaal geen programma meer maken !

  En zo is het ook ,

 15. Maaike

  @West*
  Iedere dag vervuil jij hier de topics.
  Ik vraag me af wanneer daar eens iets aan wordt gedaan!

 16. west*

  @ alex Nou hoe wij jij dan het hele omroepbestel organiseren ,, leg dat maar eens uit !!

 17. Grace321

  Tv opheffen lijkt me.

 18. Gwendolyn

  Ik snap het niet. De regionale omroep kun je toch ook zien op het kanaal van de regionale omroep?

 19. west*

  @ MAAIKE Als je de waarheid niet onder ogen kunt zien moet je ophoepelen !!
  Want zelf lever je geen onderbouwde bijdrage , met zoals vele hier ! de meeste kunnenalleen maar tegendraads zijn ,en zeuren!

 20. "Veronica Doet Het?....Altijd!":

  Mij ontgaat ook de bedoeling hiervan; de meeste regionale omroepen zijn landelijk te ontvangen, nog een kanaal hiervoor bezetten lijkt me dan ook zinloos.

 21. H

  West, HOEPEL OP, mafkees!

 22. Maaike

  @9:30
  Het uiteindelijke doel is het, terecht, schrappen van NPO 3.
  Regio is slechts een tussenoplossing.

 23. aloha

  kansloos!
  Krijgen we straks allemaal “man valt in put”, Boom valt op schuur nieuws op regio 3

 24. Rondo

  Boom valt op schuur, man valt in ontstane put.

 25. Mink Vaillant

  Raar plan. Opheffen is logischer. Maar misschien is dit een politieke tussenoplossing. Afzonderlijke kanalen van de regionale omroep kunnen verdwijnen als je ze in een raamprogrammering op NPO3 zet. Kwaliteit van de regionale omroep is alleen te slecht en sommige regio’s hebben helemaal geen samenhang (Utrecht bijvoorbeeld). Mensen in de stad Utrecht gaan niet kijken naar een verslag van de sjoelwedstrijd in Vianen. Eigenlijk is Nederland zo klein dat 1 regionale omroep voldoende is. Noem die maar NPO1.

 26. Laurens

  Eerst maar eens de definitieve plannen zien. Alsmede politieke besluitvorming afwachten. Pas in 2021 en later verdere invulling. Talpa en RTL gaan het ieder apart ook niet meer redden. Steeds meer feitelijk) zichtbaar. Worden van de mat gespeeld door de Google’s en Facebook’s, Netflixen, etc. van deze wereld. Ben erg benieuwd hoe zij het tij gaan keren. Elkaar, kinderlijk, na apen werkt niet meer

 27. Ti Thismsi

  EINDELIJK komen ze er in Den Haag achter dat jongeren geen televisie meer kijken. Dat doen ze al 10 jaar niet meer, behalve misschien terugkijken van dating-, zang- en overspel-shows. Achterlijke televisie voor een achterlijke generatie, zeg maar. Succes over 30 jaar, als diezelfde groep dit land moet gaan leiden. En de overheid kan ze niet bereiken.

 28. Maaike

  @Laurens
  Een fusie zou het beste voor alle partijen zijn.
  Maar dan moeten er heel wat plooien intern worden gladgestreken.

 29. #NPO kijker#

  WNL/Telegraf hebben gewonnen.

  Er gaat meer zendtijd en geld naar het extreem rechtse WNL van Wilders, Baudet en Rutte.

 30. Marco

  John pak je kans en start een nieuwe zender met de naam Nederland 3 ;)

 31. Pro Du Cent

  Is dit dan ook de doodsteek voor de lokale omroepen die het financieel ook moeten hebben van de gelden die Den Haag aan de gemeenten geeft? En mag de plaatselijke slager en fietsenzaak dan ook niet meer lokaal adverteren en zo bijdragen aan de betaling van de dure hobby van enkele dorps/stadsgenoten?

 32. Nope

  Nou ja dan kunnen ze het geld aan andere zinloze projecten uitgeven.

 33. Bart

  NPO3 had al een paar jaar geen jongerenzender meer moeten zijn. Die hadden allang een eigen internet platvorm moeten hebben. De naam veranderen in Regio 3 en alleen maar regionale tv gaan uitzenden na Zappelin/ZAPP is te simpel bedacht en hiermee laat de politiek en de NPO wederom weer vele kansen liggen. Dit geld ook voor het plan van een reclame vrije NPO. Allebei half bakken maatregelen verzonnen door mensen die geen verstand van media hebben en bovenal geen mensenkennis hebben.

 34. Enzo Voorthuijsen

  NPO3 niet omnoemen maar opheffen, is een te duur bodemloos geldputje geworden.

 35. ℙluk van de ℙetteflet Ⓟ

  Belachelijk weer, naamsverandering.
  Was het eerst Nederland 3, net 3, npo 3, nu dus regio 3.
  Is de afdeling Zelfpijperij nog steeds niet opgeheven, O hadden ze weer eens niks te doen, nieuw logo, nieuw drukwerk, nieuwe kopjes en schoteltjes etc etc, kost niks want de belastingbetaler draait er voor op. De vorige naamswijziging is nog maar net achter de rug en kan worden afgeschreven.
  Dit is bij de wilde beesten af.
  Tijd voor een motie van wantrouwen om dit te stoppen.

 36. Henk K.

  Prima toch. Een geleidelijke overgang van NPO 3 naar regionale omroepen op een prominentere plek.

 37. Boris

  Hier gaat toch helemaal niemand naar kijken?

 38. Freek

  Waarom zou een Zeeuw naar het Friesche regionieuws kijken?
  En daarbij, als je het echt wil is het via je kabelaar of internet al te zien.

 39. Chantal

  Be real: Arie Slob, ChristenUnie, zou verstand hebben van mediazaken?
  Heeft trouwens tevens basis onderwijs en voortgezet onderwijs in zijn portefeuille, ook daar bakt-ie niks van.
  Samen met zijn VVD-collega Eric Wiebes is hij één van de kneu$jes van het toch al zwakke Rutte III.

 40. Erick

  Gewoon de naam NPO3 houden. Met een beetje goede marketing weet de kijker heus wel het regionieuws te vinden op dit kanaal. Naamsverandering alleen al kost behoorlijk veel geld.
  NPO1: brede zender
  NPO2: nieuws en verdieping
  NPO3: regionieuws en kindertv

 41. HDS

  Goed besluit. Nu zo snel mogelijk verrechtsen en alle multikul-elementen verwijderen. Geef Nederland de publieke omroep die bij de Nederlandse samenleving hoort en niet de Arabische!

 42. Guttegut

  Wat een hopeloos idee. Alsof mij het regionale nieuws van Twente, Friesland of Limburg een bout kan schelen. Hef NPO3 dan gewoon helemaal op en doe het budget daarvan in de overige 2 publieke omroepen.

 43. Laurens

  @Maaike: mee eens! En laat daar nu net de schoen wringen. Blijkbaar is de druk om te veranderen nog net niet hoog genoeg. Terwijl de vlucht naar beneden al lang is ingezet. Gisteravond, geen enkel programma meer boven de 942.000 kijkers (was één vandaag). Alleen journaal 20 uur houdt nog stand.

 44. Bart

  @guttegut Je krijgt je eigen regiozender op het kanaal van NPO3. In het hele land is er dus wat anders te zien.

 45. Mark

  Zijn we ook gelijk van al die ego tv af op NPO 3 met BNN’ers die op zoek gaan naar dit of dat, zoals Filemon, Sophie, Tim, Lauren, enz.

  Keuringsdienst en Broodje Gezond naar NPO 1 om half 11 net voor Pauw, daar zitten nu veel gaten met flop-programma’s. First Dates NL ook naar 1. Gevaarlijkste Wegen ook. Klikbeet, Jeuk, Rundfunk naar late night. Top 2000 a go go & Serious Request naar vooravond van NPO 1 in december. Pinkpop ook naar 1 vanaf 22:00 uur tot 02:00 uur live op zondag en maandag)

  De rest van NPO 3 allemaal schrappen, dus ook alle testen van BNN (90s test, Seks test, enz). Alle NL films die op woensdag komen bewaren tot december en dan de premières op prime time en de rest in de middag rond de kerstdagen.

 46. Kijkcijfers

  Jeugd Journaal kan ook gewoon op npo1. Dan dwdd en M op npo2 van 19.10 tot 20’00 na binnenste buiten (18.45-19.10).

  Om 19.20 bv First dates of zo..op npo1. Drie op reis gewoon npo op reis noemen en op Zondag om 19.30. Zondag met lubach op npo2 om 21.40.

 47. Kijkcijfers

  Kassa kan korter en dan om 19.35 Broodje Gezond /keuring Dienst van waarde.

 48. Leo

  @ Kijkcijfers
  Kassa, Max Meldpunt en Radar samenvoegen tot 1 algemeen consumentenprogramma.
  Grootgraaier Hertzenberg kan dan ook meteen naar de uitgang.

 49. vol2

  Raar plan.

 50. aammehoela

  Hoe zit het met Zapp?

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.