Telegraaf op voorpagina: ‘Coalitie wil reclamevrije NPO’

Geplaatst op za 16 feb 2019 om 8:30

De Telegraaf denkt dat een reclamevrije publieke omroep dichterbij is dan ooit. ‘Coalitie: NPO reclamevrij’, kopt de anti-NPO-krant vandaag op zijn voorpagina. De reclameinkomsten van de publieke omroep staan al jaren onder druk. Den Haag is dit keer met 40 miljoen extra over de brug gekomen, maar dat is geen structurele oplossing. “Geen wonder dat er nu nadrukkelijk wordt gekeken naar het compleet schrappen van de Ster-reclames“, meldt de krant op basis van inside information.

Het totaalbudget van de NPO is 740 miljoen euro. Daarvan komt zo’n 150 tot 180 miljoen euro van de Ster. “Het gat kan op verschillende manieren worden opgevuld, klinkt het in Den Haag.”

Er worden meerdere opties besproken door coalitiepartners VVD, CDA, D66 en CU. Volgens De Telegraaf gaat het bijvoorbeeld om het schrappen van radiozenders, NPO 3 of omroep NTR.

D66 denkt meer aan kabelaars die extra betalen of omroepen toestaan bij te verdienen via YouTube en Netflix, meldt de krant.

Het gewoonweg ophogen van de rijksbijdrage aan de publieke omroep ligt volgens ingewijden daarbij ook op tafel, niet voor de volle mep van 150 tot 180 miljoen euro, maar wel een deel daarvan. De VVD bezorgt dat pukkeltjes.”

Vandaag wordt er topberaad over gevoerd op het ministerie. Over vier weken moet er meer duidelijkheid zijn, aldus De Telegraaf.

Het Telegraaf-artikel ‘Reclamevrij: wie zal dat betalen?’ kunt u lezen via Blendle.

Foto: Telegraaf
82 Reacties op “Telegraaf op voorpagina: ‘Coalitie wil reclamevrije NPO’”


 1. Ho Lee Fok

  Mooi, eindelijk gebeurt er wat met de marktverstorende NPO. De commerciele partijen hebben al jaren last van deze oneerlijke concurrentie.

 2. C

  NPO moet gewoon online alles via YouTube oid uitzenden, scheelt veel geld en je hebt goedkoop 1080p beeld. Win win.

 3. Ho Lee Fok

  Goed idee C. Out of the box denken.

 4. Ho Lee Fok

  De VVD zal voor de buhne wel weer eventjes moeilijk doen over een hogere overheidsbijdrage, maar na de verkiezingen in maart krijgt de NPO gewoon die extra smak geld erbij.

 5. wost

  Ik snap helemaal niks van dit artikel.

 6. Ho Lee Fok

  NPO3 schrappen… i like it. Heeft al lang geen bestaansrecht meer, tig commerciele vergelijkbare alternatieven zijn aanwezig. De overheid hoort naar mijn mening alleen taken te doen die niet door private partijen kunnen worden gedaan. Domme tienermuziek draaien lijkt me geen taak van de overheid.

 7. Enzo Voorthuijsen

  “Coalitie wil reclamevrije NPO” Met andere woorden; we gaan meer belastingen betalen.

 8. west

  Dat is juist slecht voor com zenders , NPO gaat dan boven de 75 % markaandeel komen , de kijkers zijn die reclame toch zat ? iedereen hoor je daarover

  Dom dat RTL en TALPA dat niet willen inzien dat het voor zichzelf ongunstig is !!

 9. Ho Lee Fok

  Maar de boodschappen worden dan goedkoper Enzo, volgens vreemde mensen hier die denken dat er een rechtstreeks verband is tussen reclame op televisie en de prijs van de boodschappen in de winkel.

 10. Ho Lee Fok

  West, je moet in oplossingen denken, niet in eventuele problemen want dan bereik je nooit iets.

 11. west

  HO LEE FOCKwaar moeten de kinderprogrammas dan heen op NPO 3
  de omroepen hebben wel een taak!!!

 12. Ho Lee Fok

  Uit hetzelfde artikel: De NPO heeft ondertussen bij de coalitie een eigen voorstel gelanceerd. De club van Shula Rijxman oppert daarin een ’maatschappelijke denktank’ die moet toetsen of programma’s niet te wit, mannelijk, hetero, of vergrijsd zijn. De suggestie is niet bijster goed gevallen. „Dit zijn D66-fratsen”, klinkt het schamper. „Een recept voor ellende”, wordt voorspeld.

 13. Ho Lee Fok

  West, wel eens van internet gehoord?

 14. Jantien Visser

  Wat is er mis met reclame op de NPO. Brengt extra geld in het laadje en dan kan je tenminste na een programma (tijdens een docu, film oid loop je niet weg voor de tv ) eindelijk naar het toilet of de kat erin laten of even wat lekkers in de keuken maken enz. Volg een film op de commerciëelen en je krijgt almaar wat fragmenten van de film met heel veel reclame onderbrekingen, die soms langer duren dan het fragment van de film/programma wat je volgde.
  Krijgen de commerciëlen straks nog meer reclame door deze beslissing van reclame vrije NPO. Eén voordeel, de commerciëlen hoeven niet meer hun hoofd te breken over programma formules. Je kijkt dan gewoon uren reclame achter elkaar!
  Jazeker, ik ben één van de nog vele liniair tv kijkende personen.

 15. Woi!ter.

  Als NPO reclame-loos wordt zal het marktaandeel van de co lager worden. De reclamespots op de co zullen dan goedkoper worden, waardoor ook kleinere merken tv-reclame kunnen betalen. Gevolg: de reclame-blokken op de co worden nóg langer!

 16. Deadly Viper

  Ik wil NPO-vrij

 17. west

  wel eens aan de geschreven pers gedacht ? voor hun zal het nadelig zijn
  want de STER gelden gaan ook deels daarheen , als je de rest uitsplits naar alle p. o.
  dan is het per zender echt niet veel en zal echt niet ten koste gaan van heel veel programma`s per publieke zender

 18. Henkie van de hoek

  @ Ho lee fock Wanneer ik met een groot bedrijf niet meer kan adverteren bij de noo en daarbij eeen ‘groot’ publiek kan trekken, zal ik minder snel een advertentie plaatsen bij een commerciële omroep. Hier gelden andere afspraken. Bovendien geloof ik er nie in dat de kijkcijfers hierdoor zullen toenemen, men zal nu nog eerder wegzapppen bij de reclames… zo zit het, en daar moet u het mee doen!

 19. west

  @ Wolter reclameblokken van 10 -15 minuten , met de veruimde reclameregels zou dat kunnen , ja gezellig!!
  voordeel is , de NPO kan dan ook veel beter strategisch programmeren
  geloof me maar wordt de doo oo d steek voor de com tv

 20. Jan

  @ho lee fock
  Straks niet klagen dat die 150 miljoen door jou opgehoest moet worden!

 21. Azerty

  Flink het mes erin, zal tijd worden.

 22. Roos

  Met reclame tussen de programma’s door heb ik geen enkele moeite.
  Reclame middenin programma’s vind ik veel irritanter.

 23. Bart

  NPO3 hoeft helemaal niet geschrapt maar moet wel (al jaren) naast Zappelin/Zapp een andere invulling krijgen. Al die overige themakanalen kan de NPO prima schrappen. Daarnaast moet de NPO gewoon het gehele omroep (Beeld&Geluid) archief toegankelijk maken voor de kijker. Op NPO Start maar ook op bestaande platvormen van derden.

 24. Grace321

  Kunnen wij weer dokken

 25. west

  @Jan ja want de mogelijkheid dat er verhoging van kijkgeld/ belastingen komen is
  niet ondenkbaar , en NPO 3 opheffen is geen optie, daar komen waarschijnlijk als oplossing de regionale zenders op Een spoor rails van Apeldoorn naar Hilversum ga je ook niet opheffen als een vervoerden er mee moet stoppen,
  De zender in de naam als NPO3 is geen omroep, in de zin van dat de NPO als organisatie eigen progrogrammas maakt Neen!!! maar het 3enet is een infrastruktuur waar omroep verenigingen , en als dat straks een feit is , regionale omroepen een tv prorgramma verzorgen!

 26. b

  Prima , mag van mij ook wel wat meer geld kosten . Geen reclame op de NPO levert de commercielen trouwens niet meer reclame .

 27. west

  @ Bart mooie gedachte ,maar er moet ook een verdienmodel zijn om Beeld en geluid in stand te houden , Dus wie betaalt de explotatiekosten van Beeld en Geluid de medewerkers die de radio en tv programmas archiveren, en het overig personeel
  Je zou kunnen stellen dat het C v d Media die een opneem verplichting oplegd
  ook een duit in het zakje doet!!

 28. ano@niem.nl

  We kunnen kort zijn, dan komt er een eind aan alle topseries, Nederlands Elftal etc etc. Dat valt dan niet meer te bekostigen. Je houdt bekrompen niche uitzendingen over over kunst en cultuur en linkse prietpraatprogramma’s zoals deze nu al bestaan.

  Het opent perspectieven voor de Mol zou ik zeggen, die kan alle vooraanstaande titels kopen, zoals Wie is de Mol, Flikken Maastricht etc etc.

  Daar komt nog bij dat we dan echt een staatsomroep gaan krijgen, geen goede ontwikkeling.

 29. Ben ik nou zo slim, of zijn jullie zo dom?

  * 2 tv zenders
  * 3 radio zenders
  * 0 themakanalen
  Alles reclamevrij.
  Het schrappen compenseert, dus geen extra kosten voor het volk.

 30. west

  waarom geen com tv zender onder de vlag van NPO
  Bij de BBC hebben ze dat ook Dus … NPO4 zou kunnen met reclame !

 31. Flexi

  Gewoon die hele staatspropaganda-NPO opdoeken. Alle problemen in één keer opgelost! Ajeto!

 32. Paulus uit de lucht

  Dat worden dus gewoon een aantal radiozenders minder. Directeurtje van de radio zit sowieso al bij Shula op schoot en doet er alles aan om zijn eigen baan te behouden.

 33. Flexi

  Een land waar slecht nieuws stiekem in de vrijdagnacht wordt gebracht is geen democratie. De media in dit land zijn niet onafhankelijk, maar zijn een verlengstuk van de overheid. https://www.geenstijl.nl/5146309/energierekening-334-euro-hoger/
  https://www.geenstijl.nl/5146310/648-000-kijkers-voor-vrolijk-rechts-spotje-pvv/

 34. Flexi

  Een land waar slecht nieuws stiekem in de vrijdagnacht wordt gebracht is geen democratie. De media in dit land zijn niet onafhankelijk, maar zijn een verlengstuk van de overheid. https://www.geenstijl.nl/5146309/energierekening-334-euro-hoger/

 35. RoodWitBlauw

  @Flexi
  Rutte III is verschrikkelijk – het klimaat en de oneindige instroom van migranten uit Afrika en moslimlanden wordt voor ons onbetaalbaar.

 36. Flexi

  RWB, we zitten nu in een hausse, een piek in de welvaart. Zodra we weer in een recessie komen zal het inderdaad onbetaalbaar blijken. Maar er is voor ons beslist dat migratie goed is en dus hebben wij dat maar te slikken.

 37. west

  Het is maar goed dat jij niet in van het radio tv vak werkt
  Gelukkig maar dat jou idee het nooit zal halen
  elk beschaaft land heeft een p. o.
  en wat dacht je van de EBU ?
  Jou idee zou ons land uitsluiten van heel veel evenementen op Europees vlak
  zoals onder andere het EU songfestival

 38. RoodWitBlauw

  @Flexi
  Hausse is reeds geweest en vele dingen zijn allang onbetaalbaar.
  Enige juiste oplossing is Nexit.

 39. Flexi

  Ik lees in jouw comment alleen maar voordelen, west. En heul veul taalvauten.

 40. Flexi

  Een Nexit is niet de oplossing in mijn ogen. Een geleidelijk uiteenvallen van de politieke EU wel. Een economische samenwerking in Europa is prima. De rest is kostbare luchtfietserij.

 41. west

  @ FLEXI Nou jou stukjes zijn ook niet echt taalkundig van hoog nivo !
  Maar bij mij gaat het erom wat men kan op het gebied van radio tv, zoals bijvoorbeeld in de montage/ regie/ controllekamer , voor de camera , of erachter, of voor de microfoon of mengtafel ! en we maken allemaal wel eens een schrijffoutje!!Of bent u neerlandicus of zo!!

 42. Fred

  Flexi, laatst las ik hier dat West op een Turkse weekendschool zit en zich inbeeldt dat hij carrière in de media heeft gemaakt.
  Ik neem aan dat je nu genoeg weet.

 43. Flexi

  west, nee ik ben professioneel MC commenter. Maar west, beheersing van bepaalde technische handelingen is toch geen vereiste om een mening over de NPO of andere mediazaken te kunnen en mogen hebben? Ik wil de NPO weg hebben, want ik vind het een propagandistische, leugenachtige, kostbare en overbodige overheidsinstelling, die overigens af en toe best mooie en interessante televisie maakt of aankoopt. Maar de teneur is dat het een partijdig en manipulatief overheidsapparaat is en ik dat niet vind passen in een moderne democratie.

 44. Flexi

  haha fred, Turkse weekendschool.

 45. west

  @ FRED rare liieden zoals jij , zouden ze moeten verbieden op deze site
  Jullie zijn het uitschot van deze maatschappij, die alleen over andere kunnen zeuren
  Met iets ziinigs komen jullie niet , zielepoten!!!

 46. Flexi

  Je hoort het Fred, wegwezen!

 47. Fred

  West, het woord ”uitschot” slinger je maar naar het hoofd van de sponsor van de Turkse weekendschool waar je als leerling bent aangemeld, namelijk de heer Erdogan.

 48. Fred

  Flexi, okay.

 49. west

  Kijk dat is de zwakte van veel reaguurders, ze hebben geen weerwoord omdat ze
  zelf niets zijn !!

 50. Flexi

  west, je snapt er helemaal niets van. En mensen die er niets van snappen zouden niet zo’n grote mond moeten opzetten.

 51. Freddie

  Ik geloof niet in een reclamevrije omroep. De gelden die gaan heus niet naar de commercielen. Daarnaast maakt hier iemand de opmerking dat de NPO enkel uit moet gaan zenden wat anderen niet doen: Met andere woorden, een eliteclub. Ook ik betaal mee aan de NPO en ik wil van dat geld ook iets terug zien in de programmering, niet enkel en alleen de grachtengordel / Randstedelingen. Wat is er zo erg aan dat bijv de avrotros naast klassiek ook een muziekfeest in de programmering heeft? Daar is, in mijn ogen ook deze omroep voor: verbinden.

 52. Leog

  @Freddie
  Wat wordt er verbonden met programma’s als Muziekfeest?

 53. Truus

  @Flexi

  Ik denk dat je het niet helemaal begrijpt. Dit soort stukken worden altijd ’s nachts door (ALLE MEDIA!) gepubliceerd, omdat het CBS embargo’s heeft die om 00.01 uur aflopen. Nu terug in je hok.

 54. robb

  Ik ben voor de po omroep toch ben ik wel voor verandering ik ben ook niet blind en zie dat de jongeren andere keuzes maken trouwens dat doe ik zelf ook met Netflix en terug kijken op nlziet ,reclame vrij kan ook bv na 8 uur schrap ntr en verkoop npo 3 , npo1 kan dan bv ook een film uitzenden of een lange documentaire maar de populaire programma’s bv bzv moeten ook blijven voor iedereen wat we betalen allemaal kijkgeld via de belasting.

 55. Anonymous

  @Robb

  Leuk dat jij voor een po omroep bent. Ik neem aan eentje met anti-slip rand.

 56. Gerdien

  Ofwel: de coalitie laat de oren weer eens hangen naar de commerciële omroepen die dit al jaren willen. Vanuit het misverstand dat bedrijven dan meer uit zullen geven aan reclame op de commerciële zenders. Waarom zouden ze want daarmee bereiken ze niet de mensen die naar de NPO kijken?

 57. robb

  Flexi ,jij hebt het over de moderne democratie dat is zeker alles waar je tegen bent afschaffen dat is geen democratie , net zo als trump de noodtoestand uitroepen als hij zijn zin niet krijgt dat noem doet het gedrag van een dictator.

 58. Anonymous

  @Robb

  Het is in het belang van alle Amerikanen dat er een muur van 2000 km komt in het grensgebied tussen de VS en Mexico, alleen de democratische partij houdt dit een beetje uit rancune tegen.
  Daarom is het terecht dat The Donald de noodtoestand afkondigt, want nog meer drugs, nog meer criminele vluchtelingen, nog meer mensenhandel, dat kan gewoon niet.

 59. Flexi

  En waarom zou dat zijn Truus? Zodat de zaterdagbladen het niet meer mee kunnen nemen en zodat het maandag of dinsdag alweer oud nieuws is.

 60. Bart

  @west Beeld en Geluid kan nog steeds blijven bestaan als museum. De meeste programma’s zijn genaakt met publiekgeld en horen dus ook vrij toegankelijk te zijn voor iedereen. Nu is het al jaren zou dat mensen graag programma’s terug zouden willen zien en terug vragen maar de omroepen verdommen het om ze ergens uit te zenden. Schermen met de rechten terwijl dat over in geval programma’s gefinancierd met publiekgeld helemaal niet op hoort te gaan.

 61. Ricardo

  @Ho Lee Fok: 3x raden wie die mindere opbrengsten mag betalen. Juist ja, jij, ik en alle anderen! Ik heb helemaal geen zin nog meer aan die staatsomroVan mij hoeft die NPO helemaal niet reclame vrij.

 62. lik

  Om tv reclamevrij te maken gaan we programma’s online gooien met reclame. Jongeren moeten dus reclame kijken om bejaarden reclamevrij te laten kijken. Op naar het Binnenhof, kinderen en eis Rutte om uitleg.

 63. Tim

  Ik neem aan dat de kabelaars dan ook een goedkoop pakket aanbieden zonder NPO.

 64. Tim

  @robb
  Er is de VS wel degelijk een onhoudbare noodtoestand aan de Mexicaanse grens.

 65. DE GENERAAL

  @Tim.
  Wordt wakker knul.
  Lees het nieuws, er is geen noodtoestand.
  Trump blaast het gigantisch op. Om z’n zin te krijgen.

 66. west

  @ BART er wordt zoveel belasting / subsidie geld betaald aan cultuur, musea, sport en dergelijke . is ook gemeenschapgeld , maar je komt nergens gratis binnen ,ook niet in het rijks museum bijvoorbeeld of moeten instellingen die met gemeenschapgeld betaald zijn gratis open voor het publiek?
  En wat dacht jew van bibliotheken die open worden gehouden met ons gemeenschapgeld , ook maar gratis doen ?

 67. Bart

  @west Ja eigenlijk wel

 68. toxilogic

  150 miljoen..de VVD koopt er liever een F35 voor. Ondertussen vraag ik mij af hoeveel VVD stemmers er na de C.O. kijken, ik denk dat dat nogal eens vies kon tegenvallen. M.a.w. het zoveelste anti NPO verhaal van de fascistenkrant.

 69. DE GENERAAL

  Ondertussen wordt er druk gedemonstreerd voor de burelen van de NOS in Hilversum. Ongeveer 80 mensen met een geel fluoriserend hesje aan vragen aandacht om te mogen relschoppen en oproer te organiseren.
  Laat Nederland niet naar de kleauten gaan.
  Holland is geen Frankrijk. Weg met die relschoppers.

 70. Bart

  @West Kijk als iemand een film of een plaat maakt of een liedje schrijft dan doet hij of zij dit met eigen geld of met geld van eens sponsor of iemand anders die er wat in ziet. Die bezit dan ook de rechten van van de film of de plaat. Bij televisie en radio programma’s hoort dit anders te zien aangezien deze zijn gemaakt met geld van ons allemaal. Als je het zo bekijkt hebben wij dus allemaal de rechten en moet het dus vrij toegankelijk zijn voor ons allemaal en wanneer we willen. Dit hoort te worden tegengehouden door omroepclubjes en de NPO omdat zij wel even bepalen wat wij moeten zien.

  Een voorbeeld: als je op Facebook kijkt dan zie dat veel 50/60ers graag nog eens Swiebertje, Pipo en Floris zouden willen zien. (voor mij hoeft dit niet want ik ben van later) De omroepen wijgeren al jaren hier gehoor aan te geven. Dit had allang gekund via NPO Start/NL Ziet of een van de themakanalen. Maar ze doen het niet. Het is gewoon een machtsspelletje en kijkertje pesten.

  ONS, Pebble TV en 192TV willen al jaren tegen betaling (huren eigenlijk) en met benoeming van omroepen kinderprogramma’s, comedyseries, dramaseries, amusement en muziekprogramma’s uitzenden van de NPO. Maar de omroepen houden de deur op slot en er valt niet over te praten. Wat kan er voor een omroep op tegen zijn? 1) Die zenders betalen er voor dus je krijgt extra geld binnen 2) Je geeft gehoor aan de wens van de kijker 3) Je hebt een extra platvorm om je als omroep te laten zien.

  Dat van die rechten heeft ooit iemand verzonnen bij de NPO omdat hij/zij zag dat men het bij films en muziek ook deed. Terwijl dit totaal niet aan de orde hoort te zijn. Dat iets altijd op een bepaalde manier is gebeurd betekend niet dat het altijd zo moet blijven. Aan dit zielige spelletje moet de politiek eens een einde maken en wat mij betreft wordt dat meegenomen in de plannen van het kabinet.

 71. den Draaiert Joost

  Als iedere Nederlander 20 euro per jaar extrabelasting betaald en de NPO stopt met reisprogramma’s ben ik voor.

 72. Baco

  den Draaiert Joost, betaalt.

 73. den Draaiert Joost

  @Baco
  Sat 16 Feb 2019 om 15:33
  den Draaiert Joost, betaalt.

  Stel je niet zo aan wat is nou 2 tientjes op een jaar?

 74. Baco

  den Draaiert Joost, besteed jij maar een paar tientjes aan een taalcursus.

 75. Reggie

  @Tim
  Sat 16 Feb 2019 om 12:58

  Idioot.

 76. aammehoela

  Al die gevaarlijke rechtse lui die de PO willen opheffen. Die zouden per direct een stemverbod moeten krijgen. En natuurlijk graag de NPO reclamevrij. Betalen we gewoon met zijn allen iets meer belasting, net zoals de Belgen dat doen. En dan hoeven we ons niet meer te ergeren aan al die stompzinnige irritante herhaling van herhaling walgelijke onderbrekende en noem alle scheldwoorden maar op die je kan gebruiken als je het over reclameblokken hebt. Ik erger me werkelijk kapot aan die blokken. Enkel tussen DWDD en het journaal minder, want dan zet ik koffie, ga even naar de wc, kijk even naar de regionale zender op teletekst voor wat nieuws etc. maar de reclames zelf kijk ik niet, hooguit de laatste voordat het journaal begint. Reclame = weg ermee. Lang leve de NPO en met zijn allen gewoon het tekort aanvullen. Alternatief is de Molbagger bij RTL 4 en SBS 6. Dat zijn programma’s voor leeghoofden.

 77. Bart

  @DV Kijk er eens wat vaker na. Dan zou je niet steeds van die domme dingen zeggen.

 78. Wanny

  In deze tijd kijkt er toch geen hond meer naar die reclames. Je gaat zappen, drinken inschenken, naar het toilet. Alles behalve reclame kijken. Of je neemt het programma op en kijkt later waarbij je de reclame doorspoelt.

  Ik zou dan ook verwachten dat een spotje uitzenden steeds goedkoper wordt.

 79. Rotterdammert

  Geen Reclame? De gewone man mag zeker weer niet weten wat de beste margarine is.

 80. anoniem

  Een Telegraafvrij Nederland lijkt me ook een goede optie..

 81. anoniem

  Ah, het MC-filter heeft weer eens een slecht humeur? :-)

 82. eDark

  NPO reclame vrij is een goed voornemen.

  Hieronder NPO Radio / TV zender overzicht

  RADIO…….: NPO R1 | NPO R2 | NPO R3 | NPO R4 | NPO R5 | NPO R FunX
  TV………….: NPO 1 | NPO 2 | NPO 3FM | ZAPP | Zappelin

  Totaal 11 Radio / TV zenders, ik zeg schrappen / samenvoegen

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.