DWDD toont VI-fragment aan Bo, Marc-Marie woest

De vrolijke transgendervlaming Bo van Spilbeeck zat donderdag voor de tweede keer aan tafel in De Wereld Draait Door, ditmaal om over haar eigen biografie te praten. Een jaar na haar vorige optreden ziet ze er nóg vrouwelijker uit, vertelde ze aan Matthijs van Nieuwkerk. Ze schuift inderdaad een beetje op richting Janny van der Heijden van Heel Holland Bakt. Niets dan positiviteit dus, totdat gastheer Van Nieuwkerk haar ineens confronteerde met de gewraakte beelden uit Voetbal Inside.

De mannen van VI maakten Van Spilbeeck belachelijk na haar eerste optreden in DWDD. Op een gegeven moment zat René van der Gijp zelfs met een pruik aan tafel. Renate van der Gijp, noemde hij zichzelf.

Hard gelach in de studio – het was ook best geinig – maar de timing was voor Bo van Spilbeeck niet zo leuk: ze had zichzelf nét gepresenteerd als vrouw en daar werd vrij juichend en tolerant op gereageerd.

Nooit eerder gaf ze haar mening over de heren van VI, maar nu moest ze er wel op in gaan. “Ik kreeg de ochtend erna al telefoon uit Nederland. Ik heb dat weekend heel veel telefoons gekregen en heb nooit willen reageren, omdat ik dacht: ik ga het ook niet groter maken dan het is. Maar ja, och, het is een beetje de sfeer van het programma, hè?

Het is de sfeer van een voetbalkantine, aldus Van Spilbeeck. “Mannelijk en met grappen over vrouwen. Jan Boskamp ken ik, want hij is ook voetbalcommentator op mijn zender, dus die ben ik wel een aantal keer tegengekomen. Ik dacht: ja, hmmm. Ieder z’n humor. Het is denk ik een soort humor die past bij het programma, maar ik kan echt wel begrijpen dat het sommige mensen kwetst.

Ik heb het voor mezelf nooit erg willen vinden. Ik dacht: kom, het is zo, sommigen vinden dit grappig. Het is niet mijn soort humor, maar je gaat me niet horen zeggen: bah! Ik ben wel blij dat het een discussie op gang gebracht heeft. Dat er in Nederland nagedacht is over homofobie, transofobie. Ik denk dat het de moeite waard was.”

DWDD-tafeldame Antoinnette Scheulderman (de vrouw van de steenrijke schrijver van de biografie van René van der Gijp) daarop: “Het is toch ook wel een beetje zo – en ik wil het echt niet voor Johan Derksen opnemen want hij kan dingen heel boers zeggen – dat mensen er ook wel een beetje aan mogen winnen, toch? Als Matthijs hier ineens als vrouw zit, dan moeten we daar toch even aan wennen? Dat is op zich niet gek.”

Twitter

Oppertafelheer Marc-Marie Huijbregts wist niet wat hij zág toen hij DWDD keek, reageert hij op Twitter. “Nee Scheulderman, respect lijkt me een basisprincipe. Bo is top.

Zij reageert: “Dat ben ik helemaal met je eens. En dat Bo top is ook. Meer dan top zelfs. Het enige dat ik bedoelde was: je kunt ook ergens aan moeten wennen, ondanks dat je wel respect hebt voor iemands beslissing.

Huijbregts: “Zeker maar dat leek niet de basis bij VI. Maya Anjelou zei :’When someone shows you who they are, believe them the first time.’

Zij: “Voor de duidelijkheid: ik verdedigde wat er bij VI is gezegd ook niet.. x

Huijbregts: “Het schuurde er wel dicht tegen aan. Ik vond het sowieso stom om dat fragment aan Bo te laten zien en dan maar afwachten hoe ze er op zou reageren. DWDD-onwaardig.

Foto: BNNVARA

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Begrijpt u dat Maxime Meiland niet echt geliefd is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen