Peter R. de Vries: ‘Ik kreeg ook geen krentenbol’

Er wordt steeds meer bekend over de bizarre gewone-mensen-behandeling die Peter R. de Vries maandag moest ondergaan in de Amsterdamse rechtbank De Bunker. Niet alleen moest hij gewoon op straat parkeren en zijn schoenen uittrekken voor de beveiliging, ook kreeg hij tijdens zijn getuigenis geen krentenbol. Het mocht dan wel kinderachtig lijken dat hij boos wegliep bij de rechtbank, maar dat soort dingen stapelen zich op. Dat gaf de misdaadjournalist maandagavond aan in RTL Boulevard. 

De Vries’ emmertje zat even helemaal vol. “Het komt misschien kinderachtig over, maar het gaat om het principe en ik vond dat ik daar een keer een statement in moest maken.”

Het steekt hem vooral dat hij niet onder de rechtbank mocht parkeren. Hij vindt namelijk dat hij een bedreigde getuige is, maar het OM denkt daar anders over. “Ik heb verleden week contact opgenomen en gevraagd: ‘Goh jongens, ik moet getuigen die dag en ik ben ook bedreigd door Holleeder. Het zou fijn zijn als ik gewoon mijn auto in de parkeergarage van de Bunker kan rijden en dat ik niet daar in de rij hoef te staan.’ Daar was geen sprake van, kon niet, want mijn auto was niet gecontroleerd en ik rij natuurlijk minstens één keer per week met een bom achterin mijn auto rond. Dat risico wilden ze niet lopen.”

Dat vond De Vries al flauw. “Dan kom je bij de rechtbank aan en moet je door allerlei veiligheidsvoorzieningen heen. Dat heb ik ook gedaan, mijn spullen in een bakje door de scanner, maar toen was er toch nog een piepje. In plaats van dat ze dan met een handscanner kijken waar dat door komt – of het bijvoorbeeld een knoop is – was het gelijk: ‘Schoenen uit!’ Het was een verkeerde bejegening van getuigen die in een zwaar proces hun verhaal komen doen.”

Walgelijk, aldus de misdaadjournalist, en dan krijg je ook nog eens geen krentenbol. “Dan denk ik: die mensen moet je wat anders ontvangen. Zo vind ik het ook heel gek dat ik daar de hele dag heb gezeten en ook geen kop koffie of een krentenbol heb gekregen. Ik weet niet of ze dat nooit doen, maar ik vind het gek.”

Ik wil niet zeggen dat de rode loper uitgerold moet worden, maar wij zijn wel getuigen in een zwaar proces.”

Als John van den Heuvel vervolgens een kritische noot lijkt te maken, kijkt De Vries met een dodelijke blik (zie fragment). “Ik vond je ook wel een beetje chagrijnig komen aanlopen“, zei Van den Heuvel. “En ik denk dat dat te maken heeft met het feit dat Ajax aankomend weekend tegenover PSV het kampioenschap kwijtraakt.”

Daarop moest De Vries hartelijk lachen. Van den Heuvel benadrukte nog wel dat íedereen zijn schoenen moet uittrekken voor de beveiliging. Wel vindt hij dat het OM De Vries best had kunnen laten ophalen.

Lees ook:
De Vries loopt weg bij Holleeder-proces: ‘Hysterisch’ (gisteren)
Peter R. de Vries afgekoeld: terug in de Bunker (gisteren)

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat Wendy van Dijk in het echt een sympathieke vrouw is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen