De Vries loopt weg bij Holleeder-proces: ‘Hysterisch’

Nog vóórdat zijn getuigenis bij het Willem Holleeder-proces van start ging, is Peter R. de Vries zojuist boos weggelopen bij de rechtbank. Hij wilde zijn schoenen niet uitdoen bij de beveiliging. Dat melden rechtbankverslaggevers op Twitter. De komst van De Vries kon op grote belangstelling van de media rekenen. Enkele minuten later konden zij massaal filmen hoe hij boos wegliep. “Hij is zojuist boos weggelopen! Wilde z’n schoenen niet uitdoen bij de beveiliging“, zegt Thijs Zeeman van SBS.

Zeeman vindt het merkwaardig. Nu gaat de hele zitting immers niet door. “Het is normale procedure dat de beveiliging ons vraagt de schoenen uit te doen, moet ik ook elke keer. Is er meer aan de hand? Wellicht dat hij vindt dat een getuige dat niet hoeft. Vreemd… Ik ken Peter als een principiële man, dit voelde blijkbaar voor hem als onrecht. We hebben z’n verhaal nog niet gehoord, maar tot nu toe voelt het vreemd aan…

Jermaine Ellenkamp, verslaggever van RTL Boulevard, vindt De Vries een beetje hysterisch. “Een hysterisch begin van de dag“, zegt hij. “Peter R. de Vries moet zich ‘helemaal uitkleden’ bij de rechtbank en weigert te getuigen.

Ook Bram de Waal van EenVandaag heeft het zien gebeuren. “Hij heeft zojuist na vijf minuten de bunker weer verlaten. De reden is dat hij door de beveiliging scan moet als getuige en zich uit moet kleden. Dat weigert hij.

Pieter de Graag van Hart van Nederland vindt het merkwaardig. “Volgens ooggetuigen zou Peter R. de Vries zojuist weer vertrokken zijn. Hij had geen zin zich te ontkleden om door het poortje van de beveiliging te gaan. Hij zou daarbij gezegd hebben: ik sta hier als getuige, niet om mezelf uit te kleden. Overigens geldt die beveiligingsprocedure voor iedereen. Ook bijvoorbeeld voor ons en de advocaten van Holleeder. Die nu ook hun spullen afdoen voor de detectiepoort.

Volgens De Graag is De Vries een kleine diva. “Rechter Wieland spreekt zojuist zijn verbazing uit over de actie van Peter R. de Vries. De laatste blijkt ook gepikeerd te zijn geweest dat hij niet onder de bunker mocht parkeren.

Saskia Belleman, de beroemdste rechtbankverslaggever van ons land, vindt het ook maar raar. “Zelfs de advocaten van Holleeder moeten dat. En wij ook. We worden allemaal op dezelfde manier gecontroleerd. Schoenen uit, jas uit en tas op de band. Lopen door een detectiepoortje.

Wat zegt de rechtbank hierover? Belleman: “Een woordvoerder van de rechtbank benadrukt dat De Vries zich niet hoefde ‘uit te kleden’. Hij moest net als iedereen schoenen en jas uitdoen en door een detectiepoortje.

Kennelijk wil De Vries een speciale behandeling, aldus opiniemaker Jan Roos. “Dus Peter R. de Vries wenst niet als een normaal mens te worden behandeld. Vreemd, ik vond hem altijd zo gewoon gebleven.

Advocaat Sander Janssen van Holleeder denkt daar net zo over. “Ook wij trekken onze schoenen uit als we naar binnen willen. Kennelijk denkt de heer De Vries dat die regels niet voor hem gelden”, zegt hij tegen Boulevard.

Wat nu? Rik Konijnenbelt van RTL Nieuws: “Verdediging Holleeder stelt voor Peter R de Vries zo spoedig mogelijk te bellen en terug laten keren. En anders een bevel medebrenging: met andere woorden laten ophalen door de politie. Het OM is het hier mee eens.

Peter R. de Vries laat aan RTL Boulevard weten niet terug te komen naar de Bunker. “Ik hoor wel wat ze zeggen”, vertelt hij.

Ook Saskia Belleman heeft hem gesproken. “Net Peter R. de Vries even gesproken. Hij zegt dat hij er helemaal niet op uit is om ‘de boel te saboteren’. Hij zegt dat sprake was van ‘grote onwelwillendheid’ bij de rechtbank.

De Vries tegen Belleman: Ik ben ook een bedreigde getuige. Daarom vroeg ik of er een mogelijkheid was om onder de bunker te parkeren, maar die was er dus niet. Ik was er keurig op tijd, heb alles bij de controle in een bakje gedaan. Toen de scanner bleef piepen, moesten ook mijn schoenen uit. Kom op mensen, ik kom getuigen. Ik ben niet een of andere onderwereldfiguur.

Eerder zorgde De Vries al voor ergernis door zijn verschijning van aankomende donderdag te annuleren, omdat hij dan te druk zou zijn met zijn slecht bekeken programma op SBS 6.

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Jandino Asporaat schept op over zijn BN'er-privileges. Onhandig of leuk voor hem?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen