Willem Vermeend over boek met cyber-Rian: ‘Ik schrok!’

Willem Vermeend schrok behoorlijk toen Nieuwsuur hem confronteerde met hun bevindingen over het boek dat hij ‘schreef’ met Rian van Rijbroek, de omstreden ‘cyberdeskundige’ die maandag in het NPO 2-programma zat. Dat vertelde hij vanmorgen op NPO Radio 1. Het boek is uit de handel gehaald, nadat Nieuwsuur ontdekte dat hele lappen tekst geplagieerd zijn. “Ik kreeg daar gisteren een e-mail over van Marijn Duintjer, de verslaggever van Nieuwsuur.

Duintjer wees hem op het plagiaat. “Hij meldde mij dat er passages in het boek staan zonder vermelding van bronnen. Daar schrok ik natuurlijk van, want dat is me nog nooit overkomen. Ik heb het geconstateerd en vastgesteld dat Marijn gelijk heeft. Ik heb mijn uitgever gebeld en gezegd: ‘We kunnen maar één ding doen: uit de handel nemen.’

Is het zijn schuld of die van Van Rijbroek? “Ik lever gewoon mijn stukken af en de mede-auteur ook. Die worden gebundeld. Je kunt dus zeggen dat het een gezamenlijk project is. Ik weet na dertig boeken hoe het werkt en dit is me nog nooit overkomen.”

Hoe heeft het kunnen gebeuren dat het boek vol staat met plagiaat? “Normaal gesproken wordt het met speciale software gecontroleerd door de uitgever. Het is heel gebruikelijk dat je boek nog eens gecontroleerd wordt. Tot verbijstering heb ik geconstateerd dat er bij een aantal stukken geen noot staat waar het vandaan komt. Dat hoort natuurlijk wel. Je mag niet zomaar iets overnemen zonder de bron te vermelden. Ik heb geconstateerd dat het niet gebeurd is. Ik zoek nu uit hoe het kan.

Heeft hij nog contact gehad met Van Rijbroek? “Ja, zij was het met me eens dat het uit de handel gebracht moet worden. Ik heb nagevraagd hoe dit kan. Er wordt nu gekeken welke stukken ingeleverd zijn en dan moet worden gekeken hoe dit kan.”

Maar zit het plagiaat nou in zíjn deel of in háár deel? “Ik lever mijn stukken altijd aan zoals ik dat altijd doe. Ja, natuurlijk met bronvermelding. Ik schrijf al dertig jaar stukken, dus ik weet hoe het werkt. Het is mijn vak. Ik zou het ook erg vinden als mijn stukken gekopieerd worden zonder bronvermelding.”

Ik neem de volle verantwoordelijkheid op me. Ik ga niemand beschuldigen. Ik had het ook moeten controleren.”

NOS-techdeskundige Joost Schellevis is sceptisch: “Vermeend zegt op Radio 1 dat wij hem meldden dat er ‘bronnen ontbraken’. Dat is niet waar. Er zijn stukken gekopieerd, met bronvermelding kom je dan niet weg.

Lees ook:
NOS staat pal achter ‘nepdeskundige’ Rian van Rijbroek (woensdag)
NOS staat toch niet meer pal achter Rian van Rijbroek (donderdag)
Kenners lezen boek NOS-Rian: complete verbijstering (donderdag)
Nieuwsuur: ‘Cyber-Rian zei in voorgesprek iets anders’ (donderdag)
Nieuwsuur excuseert zich op tv voor cyber-Rian (vandaag)

Foto: BNNVARA

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen