NOS staat toch niet meer pal achter Rian van Rijbroek

Geplaatst op Thu 01 Feb 2018 om 9:06

De NOS lijkt zich de massale kritiek van techdeskundigen op het optreden van Rian van Rijbroek in Nieuwsuur maandagavond tóch aan te trekken. Hoewel de omroep woensdagmiddag nog liet weten pal achter haar te staan, heeft ze woensdagavond toch nog een soort van rectificatie op de website geplaatst. In het artikel ‘Deskundigen over Nieuwsuur-uitzending DDoS-aanval’ worden alle uitspraken van Van Rijbroek keihard onderuit gehaald door kenners die wél een reputatie hebben.

De commotie om Van Rijbroek is ook Nieuwsuur niet ontgaan. “Maandag was Rian van Rijbroek te gast bij Nieuwsuur. Zij is samen met oud-staatssecretaris Willem Vermeend auteur van het boek ‘De wereld van Cybersecurity en Cybercrime’. Na haar optreden kwam er kritiek van deskundigen, onder meer over uitspraken dat mobiel bankieren apps niet veilig zouden zijn, over de mogelijke rol van de blockchain bij cybercriminaliteit en de gevolgen van DDoS-aanvallen op Nederlandse banken en instanties.

Verschillende deskundigen noemden dat speculaties en waarschuwden voor verkeerde interpretaties. Nieuwsuur betreurt het dat er verwarring en onrust is ontstaan; dat had niet mogen gebeuren en dat trekken wij ons aan. Daarom hieronder de belangrijkste uitlatingen van Van Rijbroek en het commentaar van enkele deskundigen.

Koekoek

Alexander Klöpping, de bekendste techdeskundige van ons land, vindt dat de NOS niet anders kon. “Werkelijk ongelofelijk dat Nieuwsuur dat gekkie dat 10 minuten over cybersecurity mocht zitten raaskallen nog niet heeft gerectificeerd. Met d’r smart blockchain en d’r veilige modus van Apple en Noord-Koreaanse codes. Koekoek. WTF.

Nu is er dan de ‘rectificatie’. “Ah, daar is de rectificatie. Die geen rectificatie genoemd wordt. ‘Nieuwsuur betreurt het dat er verwarring en onrust is ontstaan’. Wat een PR-taal voor journalisten. Beter betreur je de aperte onzin en bangmakerij: de inhoud, niet de reacties.

Maar het is wel goed dat de NOS hierop terugkomt, vindt hij. “Lekker zo’n factcheck met deskundigen die sense maken. Hopelijk straks ook op tv ipv een simpel ‘deze week besteedden we aandacht aan ddosaanvallen, een artikel over ontstane onrust kunt u vinden op wee wee wee punt Nieuwsuur punt en el’.

Lees ook: NOS staat pal achter ‘nepdeskundige’ Rian van Rijbroek (gisteren)

Update 12.55 uur – Lees ook: Kenners lezen boek NOS-Rian: complete verbijstering

Foto: NOS
20 Reacties op “NOS staat toch niet meer pal achter Rian van Rijbroek”


 1. De Realiteit

  Nieuwsuit is betrapt op het verspreiden van puur NEPNIEUWS.

 2. Karel

  Op de TV zijn zoveel deskundigen en experts die complete gekleurde onzin verkopen,dit is slechts het topje van de ijsberg.

 3. qi 10

  voor al u NEPnieuws,

  NPO,

  die “”staatsomroep”” rammelt van alle kanten,

  gelukkig hebben we internet.

 4. anymouse

  Tuurlijk @qi 10, alsof (‘t nieuws op) internet zo betrouwbaar is.

 5. Otto Groeneveld

  Nee 9.38 net als het Keulen in de doofpot willen stoppen zijn zij ook met deze malloot enorm door de mand gevallen, schandalig is nog een understatement. Dit was pure propaganda aangestuurd door ministeries. Nieuws nam ik niet serieus en nu helemaal niet meer,

 6. ?

  “Sense maken”? Op welke school heeft die gek gezeten?

 7. Momo

  Lekker meissie wel. Hoe oud is ze eigenlijk?

 8. west

  @ qi10 Hou toch eens op met dat negatieve gedoe over de NPO
  U maakt u zelf belachelijk, volgens mij weet U niet eens hoe de NPO in elkaar zit
  Alleen mislukkelingen zoals U , geven zulke domme reacties !
  En heeft u wel eens van NEP gehoord?

 9. Andre

  tja, ik dagelijks politiek gekleurde en soms zelfs actieve lobbyisten hun praatjes als waarheid en nieuws verkopen op NPO die daar geen enkele kritische noot kraakt. uit onkunde of uit onwil; ik denk het laatste…zitten op 1 miljard subsidiestroom.

 10. Hans

  Kakker met tokkiekleding. Dan moeten er toch alarmbellen afgaan en kijken wat voor vlees je in de kuip hebt.

 11. Loop

  Laatst mocht Oxfam Novib een heel item zonder tegenspraak onzin verkondigen over inkomensverschillen in het Journaal. Het Journaal voldoet niet aan de journalistieke normen.

 12. Bert

  @Andre: “…zitten op 1 miljard subsidiestromen”, waar komt dit getal vandaan?

 13. E. Jansen

  Ooo… hierrrr zitten alle foutloze menschen… die dan wel in hun foutloze leventje de hele dag hun gal braken over alles wat met media, en voornamelijk de NPO, te maken heeft… Maar zelf doen ze noooooiiit wat fout… Inderdaad, want ze zijn ook geen mensen… het zijn alleen maar braakmachines!
  Ik snap het niet… als je op deze site kijkt ben je toch in de meeste gevallen geboeid door de media, maar hier wordt alleen maar gezeikt en de negatieve kant aangehaald in de reacties. Vertel het ook eens als het goed is he… zogenaamde menschen!

 14. Karel

  Kan die reageerder van 11:06, die hier dag en nacht loopt te schelden, niet eens geblokkeerd worden?

 15. E. Jansen

  @ Karel: Als dat aan mij gericht was: het doet me niks!

 16. arie

  Is zij, die Ria, dat mens met dat gekke mormonen haar ??

 17. Annemarie

  @Karel
  Je lijkt wel een directe afstammeling van NSB’ers.

 18. Kaaskijker

  @?
  ‘Sense maken’ is newschannel-taal. De kijker het gevoel geven dat ze naar nieuws kijken of even moeten wachten tot er zo dadelijk nieuws komt. FoxNews en CNN doen dat vaak. Wanneer ze dadelijk naar live naar de ‘Whitehouse meeting’ schakelen waar de perswoordvoerdster van Trump zal gaan spreken. Echter iedere week is er een perspraatje.

 19. Gerard

  Gelukkig dat er media bestaan als Geen Stijl waar de waarheid niet genegeerd of geweld wordt aangedaan door links wereldvreemd volk.

 20. lvs2015

  Alexander Klöpping die iets vind en helemaal geen expert is op cybergebied. Hij is omhoog gepushed door Jort Kelder indertijd bij DWDD als een “wizz” kid die helemaal ten val kwam toen hij bij Knevel en van den Brink aan tafel een aantal simpele vragen moest beantwoorden en toen bij het leven blunderde en zich alleen verweerde met: ” Wat is dit?” Dus als er iemand helemaal zijn mond moe houden is het wel Alexander Klöpping.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.