NOS staat toch niet meer pal achter Rian van Rijbroek

De NOS lijkt zich de massale kritiek van techdeskundigen op het optreden van Rian van Rijbroek in Nieuwsuur maandagavond tóch aan te trekken. Hoewel de omroep woensdagmiddag nog liet weten pal achter haar te staan, heeft ze woensdagavond toch nog een soort van rectificatie op de website geplaatst. In het artikel ‘Deskundigen over Nieuwsuur-uitzending DDoS-aanval’ worden alle uitspraken van Van Rijbroek keihard onderuit gehaald door kenners die wél een reputatie hebben.

De commotie om Van Rijbroek is ook Nieuwsuur niet ontgaan. “Maandag was Rian van Rijbroek te gast bij Nieuwsuur. Zij is samen met oud-staatssecretaris Willem Vermeend auteur van het boek ‘De wereld van Cybersecurity en Cybercrime’. Na haar optreden kwam er kritiek van deskundigen, onder meer over uitspraken dat mobiel bankieren apps niet veilig zouden zijn, over de mogelijke rol van de blockchain bij cybercriminaliteit en de gevolgen van DDoS-aanvallen op Nederlandse banken en instanties.

Verschillende deskundigen noemden dat speculaties en waarschuwden voor verkeerde interpretaties. Nieuwsuur betreurt het dat er verwarring en onrust is ontstaan; dat had niet mogen gebeuren en dat trekken wij ons aan. Daarom hieronder de belangrijkste uitlatingen van Van Rijbroek en het commentaar van enkele deskundigen.

Koekoek

Alexander Klöpping, de bekendste techdeskundige van ons land, vindt dat de NOS niet anders kon. “Werkelijk ongelofelijk dat Nieuwsuur dat gekkie dat 10 minuten over cybersecurity mocht zitten raaskallen nog niet heeft gerectificeerd. Met d’r smart blockchain en d’r veilige modus van Apple en Noord-Koreaanse codes. Koekoek. WTF.

Nu is er dan de ‘rectificatie’. “Ah, daar is de rectificatie. Die geen rectificatie genoemd wordt. ‘Nieuwsuur betreurt het dat er verwarring en onrust is ontstaan’. Wat een PR-taal voor journalisten. Beter betreur je de aperte onzin en bangmakerij: de inhoud, niet de reacties.

Maar het is wel goed dat de NOS hierop terugkomt, vindt hij. “Lekker zo’n factcheck met deskundigen die sense maken. Hopelijk straks ook op tv ipv een simpel ‘deze week besteedden we aandacht aan ddosaanvallen, een artikel over ontstane onrust kunt u vinden op wee wee wee punt Nieuwsuur punt en el’.

Lees ook: NOS staat pal achter ‘nepdeskundige’ Rian van Rijbroek (gisteren)

Update 12.55 uur – Lees ook: Kenners lezen boek NOS-Rian: complete verbijstering

Foto: NOS

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen