Kenners lezen boek NOS-Rian: complete verbijstering

Het wordt steeds duidelijker dat de NOS maandag extreem geblunderd heeft door Rian van Rijbroek uit te nodigen als cyberveiligheid-deskundige in de studio van Nieuwsuur. Het leek er al vrij snel op dat de redactie in een ‘nepdeskundige’ is getrapt, zoals KRO-NCRV-datajournalist Jerry Vermanen haar noemde, maar nu RTL-techjournalist Daniël Verlaan live op Twitter haar boek aan het doornemen is, wordt pijnlijk duidelijk dat Nieuwsuur de betrouwbaarheid van deze ‘expert’ nooit heeft onderzocht.

De NOS verdedigde Van Rijbroeks optreden aanvankelijk door te zeggen dat ze mede-auteur is van een boek over cybersecurity. Techjournalisten Daniël Verlaan van RTL Nieuws en Joost Schellevis van de NOS hebben dat boek er maar eens bij gepakt en kwamen tot een ontluisterende ontdekking. “Zelden zo’n hoge foutdichtheid gezien“, zegt Schellevis.

Daniël Verlaan is het volstrekt met hem eens. “Het probleem: mensen met kennis van technologie weten dat dit bijna cabaret is. De rest: die geloven het want er staan wat ingewikkelde termen achter elkaar en ze weten niet beter.

Vervolgens ontleedt Verlaan de ene na de andere alinea uit het boek. “Oh mijn god, Rian heeft echt te veel 007-films gekeken“, is zijn tussentijdse conclusie.

Het draadje van Verlaan (zie onderstaand of klik hier) is hilarisch, maar tegelijkertijd ook onthutsend, want de grote vraag onder techdeskundigen is: hoe kon Rian van Rijbroek in vredesnaam terechtgekomen aan de tafel van Nieuwsuur?

Lees ook:
NOS staat pal achter ‘nepdeskundige’ Rian van Rijbroek (gisteren)
NOS staat toch niet meer pal achter Rian van Rijbroek (vandaag)

Foto: NOS

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat Rob Kemps narcistisch is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen