NOS staat pal achter ‘nepdeskundige’ Rian van Rijbroek

Geplaatst op Wed 31 Jan 2018 om 17:46

De NOS heeft plotseling een nieuwe cyber-securitydeskundige ontdekt: Rian van Rijbroek. Haar debuut in Nieuwsuur op maandagavond verbijsterde echter de gevestigde techdeskundigen in ons land. Ze riep dat Nederlanders beter hun mobiel-bankieren-apps van de telefoon kunnen gooien, dat de DDoS-aanvallen op grootbanken de voorbode zijn op een massale hack van geldautomaten en een daaropvolgende megadiefstal én dat ‘smart blockchain’ de oplossing is voor alles.

Van Rijbroek liet de Nieuwsuur-kijker in angst achter, terwijl de techdeskundigen van ons land verbijsterd toekeken. Daniël Verlaan, techjournalist van RTL, twitterde: “Ik vraag me oprecht af of Nieuwsuur begrijpt wat voor schade ze aanrichten door een ‘expert’ uit te nodigen die dit soort belachelijke tips geeft. For what it’s worth: je bank-app op je telefoon is veilig, in veel gevallen een stuk veiliger dan internetbankieren.

Ze vertelde nog veel meer onzin, aldus Verlaan. “Alles wat er over haar te vinden is duidt op iemand die totaal geen verstand heeft van technologie (haar KVK, enkele publicaties, de werkzaamheden van haar stagiair etc).

Zelf kondigde Mariëlle Tweebeeke deze mevrouw aan als: “Rian van Rijbroek is bij ons. Zij is expert cyberveiligheid en schrijver van het boek De Wereld van Cybersecurity en Cybercrime. U heeft jarenlang hacks uitgevoerd in opdracht van geheime diensten en overheden.

Oppertechdeskundige Alexander Klöpping is daar echter niet van onder de indruk. “WIE IS DIT“, vraagt hij zich af.

Jerry Vermanen, datajournalist van KRO-NCRV, spreekt van een ‘nepexpert’ en NOS-techjournalist Joost Schellevis denkt eveneens dat Nieuwsuur beter op zoek kan naar een andere deskundige: “Collegajournalisten die leuke deskundigen zoeken: als een cybersecurity-expert dingen zegt die te mooi klinken om waar te zijn, dan…”

Brenno de Winter, onderzoeksjournalist met specialisatie in IT-beveiliging en privacy, zegt: “Velen spraken er al over. Had even tijd nodig om de tranen uit mijn ogen te krijgen. Deze dame hackt Nieuwsuur met de stelling dat de blockchain de oplossing is voor DDoS-aanvallen“, zegt hij. “5 minuten bullshit.

GeenStijl heeft de dame in kwestie inmiddels een ‘fake expert’ en een ‘cyber-zegger’ genoemd. “Had Nieuwsuur een fake expert in de studio?“, schrijft het weblog.

NOS geeft reactie op ontstane commotie

De NOS blijft echter pal achter Rian van Rijbroek staan. “De studiogast is geen vreemde, ze is meerdere malen in andere media geciteerd (De Telegraaf, BNR) en medeauteur, met oud-staatssecretaris Willem Vermeend, van een boek over cybersecurity“, legt een woordvoerster uit.

Maar waarom is de pagina over de uitzending waarin zij te gast was dan ineens verwijderd? “Deze link wordt iedere dag verwijderd om in de loop van de dag weer aangevuld te worden met de nieuwe onderwerpen van de dag. Dit is dus een standaard procedure.

De uitzending is ook nog gewoon beschikbaar, benadrukt de NOS. Iedereen die Rian van Rijbroek in actie wil zien, kan dus terecht op de website van de NOS, of zie onderstaande fragment op Twitter.

Update donderdag 1 februari om 9.09 uur – Lees ook: NOS staat toch niet meer pal achter Rian van Rijbroek

Update donderdag 1 februari om 12.55 uur – Lees ook: Kenners lezen boek NOS-Rian: complete verbijstering

Foto: NOS
44 Reacties op “NOS staat pal achter ‘nepdeskundige’ Rian van Rijbroek”


 1. Roel

  Waarom zou ik de techredacteur van RTL of een datajournalist van KRO-NCRV serieuzer moeten nemen dan deze mevrouw?

 2. ano

  Heel televisieland barst van de ”Deskundigen”, zucht.

 3. GW

  Telefonisch redactioneel vooronderzoek van experts bij Nieuwsuur:

  “Heeft u iets negatiefs te zeggen over de Russen?” “Ja.” “Mooi, vanavond om 22:00 kunt u aanschuiven. Latuuuurrrrs!”

 4. FredP

  GW, als jij pro-Russisch bent, kom je uit een ei. Een communistisch ei.

 5. Momo

  @FredP

  Je hoeft niet pro-Russisch te zijn om genoeg te hebben van alle anti-Russische propaganda. Soros-trol.

 6. GW

  @FredP:

  Oh ja Fred, Kameraadski, ik ben echt zo communistisch als de neten. Je hebt me door.

 7. tammer

  Elke gast krijgt tussen de 600 en 1200 euro mee. Logisch dat de andere deskundigen aka praatpoppen zich zorgen maken over hun ruif.
  Achterover leunen en genieten van deze bitchfight.

 8. Nerd

  “ze is meerdere malen in andere media geciteerd”
  En ze is mede-auteur van een boek.
  Als dat criteria zijn dan is Gordon ook cybercrime deskundige.

 9. FredP

  Tammer, meer hoor.
  Gemiddeld 2250 euro.

 10. Tan

  De expert heeft WEL gelijk: internetbankieren is veel veiliger dan bankieren via een app. Iedereen roept maar wat, ook die zogenaamde tech-expert van RTL.

 11. Willem0007

  Er is best wat te vinden over Willem Vermeend oa. https://www.ftm.nl/artikelen/de-man-van-duizend-baantjes?share=1

  Ook over de eigenaar van de uitgeverij Einstein-books(Theo oskam) is wel iets te vinden, https://radar.avrotros.nl/nieuws/detail/afm-boete-voor-woekerpolis/

  En bijna alle boeken die zij uitbrengen zijn van vermeend of in samenwerking met vermeend, Volgens mij zijn ze allebij wel eens in opspraak geweest ivm woekerpolissen ;)

 12. Jelle

  Ff Rusland noord Korea en Iran beschuldigt zonder enkel bewijs gaat erin als warme broodjes bij nieuwsuur wat een amateurs!

 13. qi 10

  t is de schuld van thierry,,geert, en oom donald,
  we worden echt een smurfenlandje,

  zo, nu wat nuttigs doen,

 14. J

  @19.14

  Alles verbonden met het internet is per definitie onveilig.
  Hier is het net zo (on)veilig als in een digitale bankaire omgeving.

 15. Inge

  Hahahahaha …. Tuurlijk en ik geloof natuurlijk Alexander klopping …. Zucht…. Alleen dat Brenno de winter twijfels heeft dat vind ik iets om echt serieus te nemen… De rest ECHT NIETTTTT!!

 16. Joris Zwart

  Domme NOS. IT expert Tamura Jones, die al mainframes hackte toen wannabe Klloping nog geboren moest worden, over Rian van Rijbroeks vat haar kwalifikaties pakkend samen: https://twitter.com/TamuraJones/status/958667955633606657

 17. J

  @19.41

  Een onzinnige tweet. Wat boeit het hoe iemand het woord ‘Wi-Fi’ uitspreekt?
  Het feit dat jij hier een abominabel gespeld bericht post, wil niet noodzakelijkerwijs zeggen dat je dom bent.
  Overigens heeft het daar wel alle schijn van, maar dat valt niet met zekerheid te zeggen.

 18. De schuld van Vladimir Poetin

  hahhahahhha die spoort van geen meter wat een propaganda NPO.

 19. Ad

  Misschien goed eerst uit te zoeken wat voor privé-relatie (opstapje) zij heeft binnen het ivoren NOS-torentje.

 20. Otto Groeneveld

  Willem Vermeend de grootste economische drop… die er bestaat. Die malloot kan, net als al die andere kermisklanten die zich econoom noemen, nog geen dag van tevoren een wereldcrisis voorspellen. Zie het journaal op een zondagavond, 8 jaar terug, nog vlijmscherp voor me. Bij de GoldmanSachs was voor 60 miljoen fraude gebeurt de politie deed een inval. Compleet wereldwijd in scene gezet door het internationale bankwezen. Wat heb ik te maken met een fraude te maken van 60 miljoen bij een Amerikaanse bank?? Nou een dag later de berichten dat er veel meer aan de hand was. Nog een dag later kon er volgens Bos en Bakellende er geen geld meer uit de pin komen. Nog een dag later was mijn huis opeens 2 ton minder waard. Hoe bedoelt u in scene gezet. En geen enkele econoom had het voorspeld. Ook Willem Vermeend met zijn Tibetaanse prietpraat niet. Man heeft nog nooit iets zinnigs gezegd. Willem Vermeend wtf zeg.

 21. Gerard

  “ze is meerdere malen in andere media geciteerd (De Telegraaf, BNR) en medeauteur, met oud-staatssecretaris Willem Vermeend”

  Willem Vermeend heeft nergens verstand van, maar is wel een PvdA-er. Dat is dus kennelijk equivalent aan een onberispelijke professionele referentie bij onze staats-TV. Als het maar een trusted linkse source is of erdoor is goedgekeurd.

  De NOS die zegt tegen nep-nieuws te zijn en vervolgens iemand met een levensgroot van munchhausen syndroom op nationale TV laat raaskallen.

  Een organisatie zonder echte experts in huis (louter tekstschrijvers en propagandisten), maar toch de pretentie hebben om dit soort onderwerpen te kunnen presenteren. Kansloos. Bij voorbaat.

 22. Willem0007

  “Misschien goed eerst uit te zoeken wat voor privé-relatie (opstapje) zij heeft binnen het ivoren NOS-torentje.”

  Dat opstapje heet Willem Vermeend, hij heeft na lang aandringen haar voor zijn karretje weten te spannen, samen met die boekenclub van hem.

 23. Samm

  @J 19.49

  Dat van die uitspraak is zoeken naar dingen om over te klagen en dat is idd wat anders dan echte argumenten te berde brengen. Bovendien heeft deze Jones geen verstand van hoe taal werkt. Engels(talig)en spellen “Wi-Fi” en spreken het (verrassing!) op zijn Engels uit. In het Nederlands is de officiële spelling “wifi” en veel Nederlanders spreken het ook op zijn Nederlands uit. Wie is deze figuur om zo betweterig en arrogant aan anderen de Engelse uitspraak op te leggen? En spreekt Jones ook Engelstaligen aan als ze het hebben over Êmsterdêm?


 24. Prutsers.

 25. Stefan

  Zou rechtstreeks een scene kunnen zijn uit de TV Kantine…..

 26. Gertje

  Wat een gezeur zeg. Inhoudelijk op die nobody Vermeend ingaan. Op die gedragsgestoorde Rijbroek ingaan met haar totale onzin. Ingaan hoe het in hemelsnaam mogelijk is dat NPO zo ontzettend veel propaganda en nepnieuws mag verspreiden, inhoud dus.

 27. Jantje

  BRAVO: Nieuwsuur zoekt eens verder dan voor in de kaartenbak. Nu zijn de andere ‘descundigen’ op hun teentjes getrapt. Ik wil dit veel meer zien. Ook bij Jinek en DWDD. Zet ze desnoods maar tegenover elkaar in een discussie. Ze had een goed verhaal wat je in de totale context moet zien en niet stukjes uit halen.

  Bij dit soort onderwerpen is er niet EEN waarheid/visie. Niemand weet EXACT hoe het zit. Anders zouden ABN en ING wel betreffende journalisten inhuren om het op te lossen.

 28. 071

  Ik nijg ook te geloven dat ik deze dame ─ nog! ─ niet geloof.

  Ze had ook van die grote, verbouwereerde ogen, zo van: “Ik zit nu wel hier in Nieuwsuur, maar wat ik vertel (of móet vertellen?) of wat Nieuwsuur van mij wilt weten, geloof ik zelf eigenlijk niet zo. Dus ik praat maar / geef antwoord en zie wel hoe dit ‘interview’ verder zal lopen.”

  Óf ze is wél een echte cyberhack-moppie die wél écht verstand van zaken heeft, maar nu voor ‘t eerst door Nieuwsuur vol in de schijnwerpers is gezet dat ze daarom van die grote vraagteken-ogen had.

 29. Kaas met een kleurtje

  Het is mijn dagelijks vak. En dit kind is echt te dom.. trust me.. net zo stupide als onze overheid.. Omdat de russen mogelijk hier iets mee hebben te maken moet er zeker een wet komen die de overheid meer rechten geeft om binnen Nederland de communicatie van haar onschuldige inwoners te tappen. Meld de AIVD een paar weken terug dat men 6 aanslagen heeft voorkomen in 4 jaar. Dat is 1,5 aanslag per jaar. Daar wil men nu het recht krijgen om in brede zin de inwoners van NL te mogen gaan tappen. Bizar niet alleen nu maar ook voor later. Je weet nooit hoeveel beroerder de volgende overheid zal worden. Maar dit moet je gewoon echt niet willen. Zijn afdoende andere mogelijkheden en als men het toch door wil zetten zet er dan tenminste een goed bestuur boven. Niet meneer Prins van Fox-IT die in bed ligt met de overheid en zodoende een agenda heeft.

 30. Stephan

  @ Kaas met een kleurtje

  Die taps zijn er al tientallen jaren, alleen nu wil men het officieel maken.

 31. Stephan

  @ 071

  Het rammelt aan alle kanten, stupide alloch.

 32. anoniem

  Zelf zou ik ook niet met mijn mobieltje bankieren.. Maar ik ben dan ook niet altijd zo onder de indruk van onze huidige techniek.. :-)

 33. 071

  @Stephan:

  Wat betreft “nijg” of “neig”: oké, punt voor jou, daarin heb je gelijk, “neig” is de correcte spelling. Wel vreemd dat mijn spellingscontrole “nijg” toch niet fout rekent.

  Maar goed… Ga je nu naat bed, lieverd ?

  Je hebt je rust zo nodig.

  Slaap lekker!

 34. A. zijn

  Geen pitspoezen meer bij Formule 1 en walk-on girls bij Darts. Besloten dankzij hersenloze sjw mong olen op twitter

 35. Bart

  @A.zijn Dit gaat echt allemaal helemaal nergens over. De wereld wordt er niet leuker op.

 36. Jaap

  A.Zijn, jank niet zo. Echt het meest nutteloze onderdeel van deze sporten. Als je het zonder niet meer leuk vindt, dan was je al geen echte fan!

 37. Ria

  lachwekkend dat mens!

 38. Anne

  @Sammn Jij zegt ook hievie in plaats van Hi-Fi? Je kan alles vernederlandsen, maar de ECHTE experts spreken Engels. Rijbroek heeft haar uitspraak van een Ziggo reclame…

 39. A. zijn

  Het zijn de sjw eik els die lopen te janken, dat het weg moet. Het hoort erbij en geeft extra amusementswaarde vooraf aan de wedstrijd. Een mooie aankleding. De hu fters bij de F1 en darts die dit bedacht hebben moeten weg.

 40. Willem0007

  Kijk eens naar het twitter account van de respecteerde oud minister Willem Vermeend. In zijn profiel staan links naar websites. 2 van die sites zijn gewoon schoenenverkoop sites zonder een kvk of contact informatie vermelding waar uitsluitend met creditcard betaald kan worden.

  https://twitter.com/willemvermeend
  http://www.bigdatawereld.nl/
  http://www.ebusinessbook.nl/

  Heb ze voor de zekerheid maar bij de politie gemeld als mogelijke fraude/valse webshops.

 41. Bart

  U bent kritisch hier meneer Willem0007, u had nog wel een goede review op BOL.com geschreven over het boek van Vermeend en consorten

 42. Sjoerd

  Rian van Rijbroek heeft een site op: https://smartblockcloud.com/
  Het lijkt er op dat ze een behoorlijke vorm van dyslectie heeft.
  De FAQ noemt ze de helft van de tijd de FAC.
  Voor de DDoS aanval gebruikt ze de volgede schrijfwijzen door elkaar:
  DDOs
  DDOS
  DOSS
  DOOS
  Als er iets niet handig is voor hackers is het wel dyslectie.
  Als je nog niet eens de term voor je primaire product goed kunt schrijven dan is iedere vorm van hacken volgens mij een leveltje te hoog.

  Dit komt van haar site:

  “Een smart block chain is een cyber block chain waarbij een als je een DDOS hebt dat dan de cyber chain link niet door de barriere heen kan breken en daarom dan dus de DDOS niet werkt. Ook is het gevaarlijk voor Stuxnet.”

  Ze lijkt geen idee te hebben waar ze het over heeft en dit is echt de grootst mogelijke onzin.

 43. anoniem

  @Sjoerd: Wat een goede grap. Ik ben onder de indruk! :-D

 44. anoniem

  Ik heb zo het gevoel dat we zijn beetgenomen.. :-)

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.