NOS staat pal achter ‘nepdeskundige’ Rian van Rijbroek

De NOS heeft plotseling een nieuwe cyber-securitydeskundige ontdekt: Rian van Rijbroek. Haar debuut in Nieuwsuur op maandagavond verbijsterde echter de gevestigde techdeskundigen in ons land. Ze riep dat Nederlanders beter hun mobiel-bankieren-apps van de telefoon kunnen gooien, dat de DDoS-aanvallen op grootbanken de voorbode zijn op een massale hack van geldautomaten en een daaropvolgende megadiefstal én dat ‘smart blockchain’ de oplossing is voor alles.

Van Rijbroek liet de Nieuwsuur-kijker in angst achter, terwijl de techdeskundigen van ons land verbijsterd toekeken. Daniël Verlaan, techjournalist van RTL, twitterde: “Ik vraag me oprecht af of Nieuwsuur begrijpt wat voor schade ze aanrichten door een ‘expert’ uit te nodigen die dit soort belachelijke tips geeft. For what it’s worth: je bank-app op je telefoon is veilig, in veel gevallen een stuk veiliger dan internetbankieren.

Ze vertelde nog veel meer onzin, aldus Verlaan. “Alles wat er over haar te vinden is duidt op iemand die totaal geen verstand heeft van technologie (haar KVK, enkele publicaties, de werkzaamheden van haar stagiair etc).

Zelf kondigde Mariëlle Tweebeeke deze mevrouw aan als: “Rian van Rijbroek is bij ons. Zij is expert cyberveiligheid en schrijver van het boek De Wereld van Cybersecurity en Cybercrime. U heeft jarenlang hacks uitgevoerd in opdracht van geheime diensten en overheden.

Oppertechdeskundige Alexander Klöpping is daar echter niet van onder de indruk. “WIE IS DIT“, vraagt hij zich af.

Jerry Vermanen, datajournalist van KRO-NCRV, spreekt van een ‘nepexpert’ en NOS-techjournalist Joost Schellevis denkt eveneens dat Nieuwsuur beter op zoek kan naar een andere deskundige: “Collegajournalisten die leuke deskundigen zoeken: als een cybersecurity-expert dingen zegt die te mooi klinken om waar te zijn, dan…”

Brenno de Winter, onderzoeksjournalist met specialisatie in IT-beveiliging en privacy, zegt: “Velen spraken er al over. Had even tijd nodig om de tranen uit mijn ogen te krijgen. Deze dame hackt Nieuwsuur met de stelling dat de blockchain de oplossing is voor DDoS-aanvallen“, zegt hij. “5 minuten bullshit.

GeenStijl heeft de dame in kwestie inmiddels een ‘fake expert’ en een ‘cyber-zegger’ genoemd. “Had Nieuwsuur een fake expert in de studio?“, schrijft het weblog.

NOS geeft reactie op ontstane commotie

De NOS blijft echter pal achter Rian van Rijbroek staan. “De studiogast is geen vreemde, ze is meerdere malen in andere media geciteerd (De Telegraaf, BNR) en medeauteur, met oud-staatssecretaris Willem Vermeend, van een boek over cybersecurity“, legt een woordvoerster uit.

Maar waarom is de pagina over de uitzending waarin zij te gast was dan ineens verwijderd? “Deze link wordt iedere dag verwijderd om in de loop van de dag weer aangevuld te worden met de nieuwe onderwerpen van de dag. Dit is dus een standaard procedure.

De uitzending is ook nog gewoon beschikbaar, benadrukt de NOS. Iedereen die Rian van Rijbroek in actie wil zien, kan dus terecht op de website van de NOS, of zie onderstaande fragment op Twitter.

Update donderdag 1 februari om 9.09 uur – Lees ook: NOS staat toch niet meer pal achter Rian van Rijbroek

Update donderdag 1 februari om 12.55 uur – Lees ook: Kenners lezen boek NOS-Rian: complete verbijstering

Foto: NOS

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen