Quinsy Gario vindt Humberto Tan hypocriet

Quinsy Gario, de initiatiefnemer van de actie ‘Zwarte Piet is racisme’, vindt dat Humberto Tan een verantwoordelijkheid heeft in het bestrijden van structureel racisme. Dat laat hij weten op Twitter. Tan twitterde vanochtend dat hij het ‘heel raar’ vindt dat het tv-nieuws niet bericht over het overlijden van de Arubaanse Mitch Henriquez door een gewelddadig optreden van de Haagse politie. “Dat is de Nederlandse media Humberto Tan. Daar ben je zelf onderdeel van“, zo laat Gario weten.

Volgens Gario weet Tan ‘hoe het spel werkt’. Hij vindt zijn reactie hypocriet. “Wij zijn altijd eerst schuldig en moeten onze onschuld bewijzen Humberto Tan. Heb jij in jouw show het over de Haagse politie gehad? Nee. En terwijl de Haagse politie al jaren berucht is om het buitensporig geweld tegen niet-witte inwoners.

Gario verwijt Tan gemakzucht. “Als het om racisme gaat pak jij onderwerpen aan die makkelijk zijn. Dat weten we. Chelsea-fans hier en sollicitant daar. Maar gevallen van structurele racisme, zoals hoe weinige zwarte mensen in jouw redactie zitten benoem je niet.

Een gemiste kans, vindt hij het. “Met uitspraak over ‘de media’ verwachten veel mensen nu meer daden van jou Humberto Tan. Niet slechts Twitter ophef. Jij kan verschil maken.

Gario heeft wel een vermoeden waar zijn terughoudendheid vandaan komt. “Waarom denk je dat zijn show zijn naam niet draagt? Voor RTL is Humberto Tan expendable en dat weet hij.

Ik begrijp het. Je zit ook in een lastig parket Humberto Tan. Maar dan moet je op Twitter en in je show hetzelfde gezicht tonen.

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen