‘SBS zal flink profiteren van Champions League’

Foto: RTLFons van Westerloo, voormalig directeur van RTL én SBS, denkt dat SBS flink zal profiteren van het binnenhalen van de Champions League. Dat heeft hij laten weten op Radio 1. Vandaag lekte uit dat de Champions League zo goed als zeker naar SBS gaat. “Hoewel het nu al een stuk beter gaat bij SBS, is dit uiteraard wel een opsteker. Je hebt een aantal fantastische tv-avonden waar je gegarandeerd kijkers mee trekt. Dat kun je goed gebruiken als je even in mineur zit“, aldus Van Westerloo.

RTL heeft ook geboden op het Europese voetbal. “Waarschijnlijk heeft SBS dan een beter bod neergelegd dan RTL. Ik heb ook begrepen dat SBS samen met Sanoma een bod heeft gedaan, zodat Nu.nl ook fragmenten kan laten zien op het web. Dat kan een voordeel zijn.

Dat de NOS dit jaar niet heeft meegeboden, scheelt een hoop, denkt Van Westerloo. “Dat scheelde een slok op een borrel. Ik heb zelf ook zowel bij RTL als SBS geboden op de Champions League, maar we waren eigenlijk altijd kansloos, omdat je het bij de commerciëlen moet terugverdienen en de overwegingen van de Publieke Omroep anders zijn.

De Champions League zal flink wat minder geld binnenharken. “Ga er maar rustig vanuit dat het aanzienlijk lager is. Ik heb begrepen dat de NOS er 22 miljoen euro per seizoen voor betaalde. Het zou me verbazen als RTL of SBS meer hebben geboden dan zo’n 15 of 16 miljoen euro. Veel meer zal het niet zijn geweest. Dat is het ook wel waard.”

Maar zelfs dat bedrag is niet helemaal terug te verdienen, meent hij. “In de praktijk kun je het niet altijd één op één terugverdienen met commercials, maar het is wel van belang voor de zender, omdat het totale marktaandeel stijgt en dat je positie op de markt verbetert. Je kunt je andere programmering bovendien heel goed promoten. Totaal pakt het gunstig uit, maar één op één kun je het nooit terugverdienen, is mijn ervaring.”

Vermoedelijk gaat SBS het voetbal op Veronica zetten en niet op hoofdzender SBS 6. “Ik vond altijd: het is een AAA-product, dus zet het op de grootste zender. Het nadeel daarvan is dat je met je andere programmering moet schuiven. Als je het op je één na grootste zender zet, heb je veel meer ruimte, bijvoorbeeld voor je nabeschouwing. Ik wens ze veel succes met die afweging.”

Van Westerloo heeft echter wel begrip voor een eventuele keuze voor Veronica. “Hart van Nederland zal in de knel komen, dus ik zou daardoor geneigd zijn om naar Veronica te kijken. Maar ik vind het moeilijk, want het is een heel groot televisieproduct.”

Volgens Van Westerloo zal de kijker er niets van merken dat het voetbal straks bij SBS zit. “Je zult er als kijker niets van merken. Misschien een andere commentator.”

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen