BNN’s Baby Te Huur: ‘Geen sensatiebelust programma’

Wat gebeurt er als verliefde stelletjes hun ouderlijk huis verlaten, voor het eerst gaan samenwonen en zonder pardon alle facetten van het ouderschap onder hun neus geduwd krijgen? Vier koppels ondervinden het in de nieuwe BNN-serie Baby te huur: in een sociaal experiment dat drie weken lang dag en nacht duurt, maken ze hun toekomst mee. Directeur van BNN Maarten van Dijk: “Wat ouders over de streep trok om hun kinderen uit te lenen? Dat we geen sensatiebelust programma maken.

Vier paartjes, tussen de 17 en 22 jaar, doorlopen in drie weken de levensfasen waar een normaal mens minimaal vijftien jaar over doet. Samenwonen, zwangerschap en het opvoeden van een baby, een eenjarige, een achtjarige en een puber.

Maarten van Dijk, directeur televisie van BNN, in NRC: “De deelnemers komen in een snelkookpan. Je ziet ruzies, frustraties, conflicten maar ook ontroering.

Eindredacteur Siobhan de Groot: “Het is verrassend om te zien hoe snel jongeren veranderen in hun ouders. Ze nemen hun verantwoordelijkheid. Als ik kinderen had, zou ik ze aan dit programma uitgeleend hebben.

De geselecteerde stellen woonden tijdens de opnamen drie weken in een straat in Rotterdam. Daar stond ook een huis waar de echte ouders op een monitor konden volgen hoe de stellen met hun kinderen omgingen. Ze hadden het recht in te grijpen. Van Dijk vindt het experiment met jonge stellen en andermans kroost geen controversieel project, maar erkent dat het ethisch gevoelig ligt. “BNN wil best op de grens zitten, maar er niet overheen gaan. Dat hebben we ook bewezen met de Grote Donorshow, die ook door Endemol was gemaakt.

Volgens communicatiewetenschapper Stijn Reijnders is het sociale experiment een subgenre van reality-tv en ontstond het in de jaren negentig. “De afgelopen tien jaar is er in formats soms bewust een provocerend element gestopt om maatschappelijke discussie uit te lokken“, zegt hij. “Zo kom je in het nieuws, trek je kijkers en maak je meer kans om je format te verkopen. Het is een vaste strategie geworden om een grens te overschrijden. Dat vermoeit de kijker. Over De Gouden Kooi is veel ophef geweest, maar die ophef heeft niet geleid tot hoge kijkcijfers.

Hij vindt dat in het BNN-format te veel elementen zitten. “De stellen doorlopen binnen drie weken de fasen van samenwonen, zwangerschap met een nepbuik en vreemde kinderen opvoeden. Het lijkt me sterk dat ze kunnen wennen aan de alledaagsheid. Juist kleine, echte gebeurtenissen leveren herkenning op.

Baby Te Huur is vanavond om 21.20 uur te zien op Nederland 3.

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen