Omroepen willen ‘misfit’ Martijn van Dam weg bij NPO

Geplaatst op Wed 25 Jul 2018 om 17:06

Omroepbestuurders delen de kritiek die er is op de ‘onzichtbare’ NPO-bestuurder Martijn van Dam. Ze vinden hem een ‘misfit’ en willen hem graag weg hebben. Dat meldt voormalig NPO 1-baas Ton F. van Dijk in een column bij HP/DeTijd. Van Dam, die het lijsttrekkersschap van de PvdA in 2012 aan zijn neus voorbij zag gaan na een volstrekt mislukt optreden in DWDD, blijft op de achtergrond, zelfs nu collega Shula Rijxman ernstig ziek thuis zit. Bij de NPO wordt hij ‘de ambtenaar‘ genoemd.

Net als met de fipronilcrisis tijdens zijn vorige baan als staatssecretaris, geeft Van Dam tijdens zijn huidige baan als NPO-bobo ook geen thuis in de bezuinigingscrisis. “De oud-staatsecretaris lijkt een kind dat z’n handen voor z’n ogen doet en dan denkt dat niemand hem kan zien. Totaal onzichtbaar.”

Van Dam speelt in de maatschappelijke discussie over de keiharde ingrepen in de journalistieke programmering van de NPO geen enkele rol, constateert Van Dijk. “Bij de NPO leidt dit op de werkvloer inmiddels tot de nodige onrust.”

Zijn passieve houding en gebrek aan kennis maken hem niet populair binnen de NPO, aldus Van Dijk. “En wie zijn oor op dit moment te luisteren legt bij omroepdirecteuren hoort eigenlijk hetzelfde.

Eén van die omroepdirecteuren zegt: “Van Dam? We zien hem niet, we horen hem niet. Hij staat om 17.00 uur met z’n tasje in de lift op weg naar huis. Niemand neemt Martijn hier serieus. Hij is een technocraat.

Van Dijk: “Er wordt inmiddels in kringen van omroepdirecties openlijk gespeculeerd over het vertrek van Van Dam, die wordt gezien als een totale misfit.”

De HP/DeTijd-column ‘Opsporing Verzocht: Martijn van Dam, de ‘ambtenaar’ van het Mediapark’ kunt u hier lezen.

Foto: Michel Schnater, NPO
22 Reacties op “Omroepen willen ‘misfit’ Martijn van Dam weg bij NPO”


 1. Bart

  De baantjescarrousel waardoor van Dam deze baan heeft gekregen moet echt stoppen in dit land. D

 2. José V.

  Ik lees hier nu voor de tweede keer dat Shula Rijxman ernstig ziek is. Ik kan hier nergens een bericht over vinden. Weet iemand wat er aan de hand is en waarom dit niet bekend is gemaakt?

 3. André

  Hoor en wederhoor? Niet toegepast. Weer iemand die wat roept bij de NPO. Vaak doen ze dat om hun eigen hachje te redden of hun eigen pluche te verdedigen. Heeft er ook maar iemand gevraagd waar Van Dam binnen de omroep mee bezig is? Weinig respectvol om zo over een collega te spreken.

 4. 123

  Ik vraag mij nu sowieso af, wat Martijn van Dam wél goed heeft gedaan in al die jaren. Ik kan ook echt niets verzinnen, bijv. uit z’n politieke loopbaan, wat hij wél netjes en kundig heeft gedaan.

  Mocht iemand wél iets weten: ik hoor het graag!

 5. julske

  Collega”s zelfs kan je niet vertrouwen Anno 2018, Ze drinken, eten, en lachen ze met je, achteraf steken ze je achter de rug.

 6. Hellen

  Deze man was een misfit in de politiek, het was een misfit bij NPO, deze man is duidelijk een grote misfit. Het is een slappe kletsmajoor die niet gehinderd wordt door enige kennis en ook niet gehinderd wordt door daadkracht. Deze man moet je niet willen in een organisatie.

 7. Theo

  @andre : of je bent een vriendje van van dam of je weet je weg totaal niet bij de NPO. Iedereen weet wat Van Dam zou moeten doen nu….daar is dat schijnheilige argument van hoor en wederhoor dat allang is toegepast natuurlijk niet voor nodig, domoor!

 8. Freek1988

  @Freek,
  Wederhoor? Martijn van Dam doet geen interviews en Shula nu even ook niet.

  @Jose
  Shula Rijxman heeft keelkanker.

 9. Mink Vaillant

  Typisch PvdA, niks presteren en vooral je zakken blijven vullen. Zo wordt het nooit wat met de NPO. En inderdaad, wat is er dan met Shula Rijxman?

 10. Ellert van Brammert

  Kan iemand mij uitleggen hoe de NPO is georganiseerd? Ik krijg de indruk dat er veel te veel poppetjes menen aan het roer te staan.

 11. Bjorn

  Dit wist iedereen al voor zijn aanstelling alleen de npo wist het toen nog niet.

 12. Theo

  @mink hou toch op met dat domme gezeur van je over politici en dan bv die van PvdA huize. Ze werken allemaal keihard en maken dagen die langer zijn dan t aantal uren dat jij per week maakt … En dan krijgen ze nog van die oliedomme sukkels als jij over zich heen met gezeur en gezever dat kant nog wal raakt! Mijn advies: lees eerst eens een paar weken de krant en een paar honderd boeken… Dan bouw je beetje aan je niveau; daar ontbreekt t namelijk nogal aan! Succes!!

 13. Erijk

  PvdA is zo’n beetje de enige partij die nog enigszins positief is over de NPO. Dus dan haal je uit het rode nest een bestuurslid. Martijn van dam is overigens niet de enige met beperkte kennis. Dit geldt ook voor Shula Rijxman. Dit is ook de reden dat je bijna nooit een live interview van haar ziet.

  Alleen Frans Klein heeft wel flink wat ervaring, maar heeft de afgelopen maanden ook enorme fouten gemaakt. Grootste misser was natuurlijk om tegen iedereen te zeggen dat ie naar RTL zou gaan en vervolgens dan toch te blijven. Dan ben je net als de andere NPO-top gediskwalificeerd om een zo’n grote organisatie te leiden.

  Maar uiteindelijk komt niemand binnen de publieke omroep met kritiek op de NPO, dus dan moeten de omroeporganisaties in de toekomst stilzitten als ze kaalgeschoren worden…

 14. Rubicon

  Allemaal anonieme bronnen……laffe jakhalzen

 15. Annoniemus

  PVDA subsidieslurper Martijn van Dam.

 16. henriette

  Er zijn een paar succesnummers op tv zoals de Luizenmoeder, HHB en BZV en enkele nieuwsprogramma`s. Waarom gaan die mensen niet samen met Martijn en een paar omroepbazen brainstormen over de toekomst? Anders zitten we straks alleen maar met commerciële troep, een te dure omroep die niet klaar is voor de toekomst, een stel graaiers die hun positie niet willen opgeven en een paar haaien die talent willen weghalen. In zo`n klein land moet het toch lukken om overeenstemming te vinden en een goed plan te bedenken? Denk aan de kijker en aan de toekomst.

 17. pieter 52

  @ MC waarom lees ik helemaal niets over cordcutting? .Dat worden de grootse kopzorgen van kabelmaatschaPpijen de komende jaren , de trend die in Amerika gaande is waait zeer snel over naar ons land ! zeer zorgelijk schenk daar eens aandacht aan!!!

 18. Wollter

  Waar blijven de kijkcijfers?

 19. Karel

  Tsja. Shula heeft last van keelkanker, Martijn van Dam profiteert van baantjescarrouselkanker.

 20. jos

  Martijn van dam is een salonsocialist en moet oprotten.

 21. Tim

  Hij was alleen maar binnen gehaald om in Den Haag om geld te lobbyen.

 22. Johan

  Vriendjes-benoeming.
  Dat was al ver voor zijn benoeming bekonkeld.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.