Jean-Pierre Geelen: ‘Ik had altijd al gelijk over Tan’

Jean-Pierre Geelen zag het RTL Late Night-probleem al vanaf de allereerste aflevering. Dat zei de Volkskrant-columnist, jarenlang de bekendste tv-recensent van ons land, donderdagavond in De Wereld Draait Door. Geelen vond het best verrassend dat Humberto Tan zijn ontslag woensdagavond zelf bekendmaakte. “Net als veel mensen zag ik het pas ’s ochtends vroeg op mijn telefoon. Dat zegt wel wat. De noodzaak om RTL Late Night helemaal uit te zitten was er niet meer zo.”

De ondergang van RTL Late Night was al vanaf de eerste aflevering onvermijdelijk, aldus Geelen. “Ik heb de fout begaan om in mijn tijd als tv-criticus al na één dag een tv-recensie te schrijven in de krant. Dat was een zeer zuinige. Ik was kritisch en de wrange ironie wil – ik wil niet mijn gelijk halen – is dat de redenen dat hij nu van de buis wordt gehaald ongeveer zijn die ik toen beschreef. Ik zag een RTL-carrousel. Er zijn jaren geweest dat RTL sterren zelfs een verbod uitgevaardigd om bijvoorbeeld hier te verschijnen.”

Bovendien is het format vlees noch vis, aldus Geelen. “Ik vond het een wonderlijke spagaat tussen het RTL Boulevard-achtige met shownieuws en entertainment en anderzijds proberen journalistiek te bedrijven. Die spagaat werkte vanaf dag één al niet lekker, vond ik.”

Hans Beerekamp, die jarenlang tv-recensent was voor NRC, was destijds wél optimistisch. “Ik zag vanaf het begin af aan de potentie. Ik denk dat we moeten constateren dat er wel degelijk een fris en fruitig geluid is gekomen wat we nog niet hadden. De mix van entertainment en nieuws, maar ook een presentator die van sport, muziek en criminaliteit verstand had en soms meedanste. Hij was een ongelooflijk warme persoonlijkheid.”

Toch zag ook Beerekamp het mis gaan. “De formule waar ze te lang op hebben gedreven is: wij pompen onze sterren rond. Erland Galjaard kan slecht tegen kritiek en reageert als een slang gebeten als iemand iets kritisch over zijn beleid zegt. Hij heeft veel te lang volgehouden en nu zijn ze allebei weg.”

Lees ook:
RTL 4 dumpt Humberto Tan, opvolger is Twan Huys (donderdag 1 maart)
Angela de Jong: ‘Het gaat nu ineens heel hard bij RTL’ (donderdag 1 maart)
Paul de Leeuw, Luuk Ikink en anderen over Tan-exit (donderdag 1 maart)
‘RTL 4 begaat een heel grote fout met Twan Huys’ (donderdag 1 maart)
‘Vertrek Humberto Tan niet op conto Erland Galjaard’ (donderdag 1 maart)
Marieke Elsinga: ‘Eindelijk toont Tan zich kwetsbaar’ (vandaag)
Beau wil niet zeggen of hij RTLLN had willen doen (vandaag)
Matthijs, Volkskrant, Privé wijzen op Tans slippertje (vandaag)
RTL 4 wilde volgens Telegraaf eigenlijk Matthijs hebben (vandaag)
‘Twan Huys roept RTL-propaganda halt toe’ (vandaag)

Foto: BNNVARA

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen