Matthijs, Volkskrant, Privé wijzen op Tans slippertje

Het is klip en klaar waarom Humberto Tan ten onder is gegaan met RTL Late Night. Eerst kreeg hij Eva Jinek over zich heen en daarna – letterlijk – Dionne Stax. Het begon in januari 2017, toen de populariteit van concurrent Jinek sterk begon toe te nemen. Twee maanden later viel het imago van Tan in duigen door zijn vermeende affaire met Stax. Dat slippertje – Tan heeft het nooit bevestigd of ontkend – wordt nu opgevoerd als een van de redenen van Tans exit, onder meer door DWDD.

Veel kenners zijn het er overigens over eens dat het niet zozeer Tans slippertje met Stax is die hem de kop heeft gekost, maar meer het hardnekkig verdoezelen van dit nieuws door zusterprogramma RTL Boulevard, moederbedrijf RTL, al Tans collega’s en Tan zelf in de maanden erna.

Matthijs van Nieuwkerk tegen zijn gasten Jean-Pierre Geelen en Hans Beerekamp: “In de analyses die ik nu lees vandaag speelt de vermeende affaire een rol. Zou dat zo zijn? Het zou zo kunnen zijn dat de kijker denkt: verrek, het zou zo kunnen zijn dat Humberto een scheve schaats rijdt, ik kijk niet meer?

Geelen: “Ik ben blij dat je erover begint. Ja. Ik ben ervan overtuigd dat dat ook een deuk was in zijn imago.

Dat imago wás al niet te best, aldus Geelen. “Dit afscheid gaat niet alleen over journalistieke inhoud, maar ook over imago en beeldvorming. Ik denk dat hij Humberto Tan het afgelopen jaar een combinatie heeft gespeeld van journalistieke luiheid – iets te veel sterren en te weinig actualiteit – maar anderzijds ook een persoonlijk imagoprobleem.

Tan was volgens hem een ijdeltuit. “ Hij begon als een golden wonderboy die alles kon, maar er zijn deukjes in het imago gekomen. Ineens dook hij op in allerlei advertenties. Met een schoenenlijn, een stoelenlijn van Humberto, horloges. Journalistiek gezien is dat niet zo’n slimme houding.”

‘Na Dionne stuurt ook RTL hem nu naar ’Huys’’

Pagina Privé van De Telegraaf wijst ook naar Stax als een van de redenen van Tans ondergang. ‘Na Dionne stuurt ook RTL hem nu naar ’Huys’’, kopt de krant. “Thuis mag voor Humberto Tan alles weer koek en ei zijn, voor zijn affaire met de twintig jaar jongere Dionne Stax betaalt hij professioneel wel een hoge prijs.

Net als Marieke Elsinga vindt De Telegraaf dat Tan een mooi-weer-speler is. De krant zag hem vorige week weer samen met zijn vrouw Ineke op een feestje verschijnen. “Het had, ook die avond weer, nadrukkelijk iets weg van een demonstratie, wanneer hij met haar zijn opwachting maakte: ’Zie je wel, niks aan de hand.’

De druiven zijn zuur voor Humberto Tan, die voor zijn afgebrokkelde imago inderdaad de hoogste prijs lijkt te betalen; diens verbanning van zijn prestigieuze plek op RTL’s late avond.

Volkskrant over affaire Tan-Stax

Ook de Volkskrant stipte de affaire vandaag aan als reden van de Tan-ondergang. “De affaire van Tan en NOS-collega Dionne Stax belandt in de roddelbladen. Het leidt tot ongemakkelijke taferelen aan tafel: de presentator zwijgt, maar vraagt de gasten wel naar hun diepste zielenroerselen. Hij trekt weer bij zijn gezin in, maar zijn imago is aan diggelen.

Oud-RTL-baas Fons van Westerloo zegt daarover in de krant: “De ideale schoonzoon viel van zijn troon. Je vraagt je gasten het hemd van het lijf, maar zelf geef je even niet thuis. Als tv-presentator van een grote zender ben je een publiek figuur, wees dan open naar je publiek.

‘Tan had interview moeten geven’

Tv-recensent Ron Vergouwen van Omroep MAX denkt dat Tan het best de angel zelf uit dit verhaal had kunnen halen. “Het was zijn goed recht daar niet op te reageren. Maar hij had misschien één uitgebreid interview moeten doen, dan was de angel er uit verdwenen. Samen met de zender koos hij voor deze lijn en dat heeft niet goed uitgepakt.

In plaats van een openhartig interview mocht Tan een halfjaar na de affaire een propagandapraatje houden in de Wendy, het lachende-mensenblad van Tans goede vriendin Wendy van Dijk. Om onduidelijke reden stond Tan op de helft van alle bijbehorende glossyfoto’s met een ontbloot bovenlijf.

Lees ook:
RTL 4 dumpt Humberto Tan, opvolger is Twan Huys (donderdag 1 maart)
Angela de Jong: ‘Het gaat nu ineens heel hard bij RTL’ (donderdag 1 maart)
Paul de Leeuw, Luuk Ikink en anderen over Tan-exit (donderdag 1 maart)
‘RTL 4 begaat een heel grote fout met Twan Huys’ (donderdag 1 maart)
‘Vertrek Humberto Tan niet op conto Erland Galjaard’ (donderdag 1 maart)
Marieke Elsinga: ‘Eindelijk toont Tan zich kwetsbaar’ (vandaag)
Beau wil niet zeggen of hij RTLLN had willen doen (vandaag)

Foto: BNNVARA

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen