AVROTROS furieus over nieuw radioschema NPO

Geplaatst op Fri 10 Nov 2017 om 14:06

AVROTROS-directeur Eric van Stade is woest over het nieuwe radioschema van de NPO in 2018. Dat heeft hij vanmiddag laten weten aan De Telegraaf. De NPO maakte donderdag het nieuwe schema voor volgend jaar bekend. AVROTROS verliest definitief het tijdslot van de Nieuwsshow én Annemieke Schollaardt moet na een paar maanden alweer wijken voor Rob Stenders. “Deze gang van zaken is voor ons onacceptabel“, aldus Van Stade, die laat weten dat hij ‘in beroep’ gaat.

Vooral over de Nieuwsshow is veel te doen, het meest beluisterde programma van NPO Radio 1. Dit zaterdagochtendprogramma werd tot voor kort gepresenteerd door Mieke van der Weij en Peter de Bie, maar zij hebben bonje met de AVROTROS. Het duo is met Omroep MAX gaan praten en de NPO vindt het nu prima dat MAX met hen een programma gaat maken op zaterdag.

Van Stade is er woest over. “Ze zullen wel met een show komen die net iets anders is dan wat ze bij ons deden, maar in feite hetzelfde is. Zo maak je het voor presentatoren wel erg gemakkelijk om met iets wat een omroep jarenlang heeft opgebouwd naar een ander te gaan.

Hij vraagt zich af waar de NPO zich mee bemoeit. “De NPO zegt dat De Bie en Van der Weij onmisbaar zijn, maar de omroepen gaan over de inhoud van de programma’s, niet de NPO en presentatoren behoren tot de inhoud.

Door het verliezen van de Nieuwsshow komen vijf AVROTROS-medewerkers zonder werk te zitten, zegt hij. “Sommigen van hen werken hier al twintig jaar, die willen helemaal niet mee naar MAX, los van de vraag of dat wel mogelijk is. Voor de medewerkers met een kort of tijdelijk dienstverband houdt het hier op, voor de mensen die hier al langer werken zoeken we naar een oplossing.

Stenders/Schollaardt

En dan is er nog het verhaal Rob Stenders. Hij wilde weg bij AVROTROS, koos voor BNNVARA, maar zijn radioshow verhuisde tegen zijn afspraak met de NPO in tóch niet mee. Het 12-tot-14-slot bleef bij AVROTROS en die zette Annemieke Schollaardt in. Zij is sinds kort elke werkdag te horen.

Maar nu keert Stenders terug en gaat Schollaardt het weekend doen. Van Stade: “Annemieke is met veel lawaai van 3FM naar Radio 2 gehaald. Vervolgens meldt na twee uitzendingen het hoofd radio van de NPO zich bij mij met de opmerking dat hij er spijt van heeft en dat Annemieke ergens anders heen moet. Ze is nu teruggezet naar het weekend, een plek waar ze op 3FM al iets had opgebouwd; nu moet ze wéér opnieuw beginnen.

Tegen deze indeling gaan we niet in beroep, maar we gaan wel een ernstig pleidooi houden om Annemieke meer ruimte in de dagprogrammering van Radio 2 te geven zodra daar een mogelijkheid voor is.

Het Telegraaf-artikel ‘AVROTROS boos na verlies zendtijd’ kunt u lezen op de Telegraaf-site.

Foto: AVROTROS, Nico Kroon
25 Reacties op “AVROTROS furieus over nieuw radioschema NPO”


 1. OMG

  Boe boe

  Precies vanwege dit soort belachelijkheden ben ik voor afschaffing van de totale NPO in deze vorm.

 2. Rukker

  Hebben al die omroepsukkels nou nog niet door dat het de luisteraar niks, maar dan ook NIKS, kan schelen welke omroep er bij een programma hoort? Hooguit dat mevrouw van Staarogen uit rusthuis de Afgrond het nog iets kan schelen maar verder niemand. Kap met die omroep onzin en bijbehorende geldverspilling en maak één NPO en twee radio en twee televisiekanalen

 3. Dave

  Dus uiteindelijk gaat hij niets doen. Niet in beroep.

 4. Peter

  De tijd is daar dat al die publieke omroepen helemal worden opgeheven. Gewoon een BBC model, dan is dit soort gesodemieter een keer afgelopen.
  Er komt gelijk meer geld vrij daar er in die hele club zakkenvullende managers en directeuren eens flink gesnieid kan worden

 5. Rubicon

  Don’t fuck with De Bie. Vilein gespeeld en gewonnen. De Bie en van der Weij hadden overigens minder luisteraars dan toen Bosboom en Bekooij het programma presenteerden. Maar dat waren dan ook journalistieke zwaargewichten

 6. joost

  Natuurlijk kiest de NPO niet voor de Tros/Avro.

  Deze linkse kliek kiest voor het linkse domme gansje van der Weij en de foute bluf
  ouwe uitgerangeerde klojo de Bie.

  Jammer onze zaterdagmorgen wordt dus weer anders.

  Procederen dus Tros/Avor. Laat die NPO maar in eens in “het zand bijten”!

 7. arie

  De NPO is een op macht en geld beluste kliek, die broodnodig eens op de schop moet.

  Het kost de belasting betaler 1 miljard euro per jaar, en voor wie, voor wat ?

  Er moet één nationale, onpartijdige, objectieve eerlijk voorlichtende nationale tv/radio komen. Waarom zoveel NPO omroepen door ons te betalen ?
  Het is ouderwets en uit de tijd!
  Een omroep is genoeg, gecontroleerd door een onafhankelijk orgaan, zodat de linkse ratten er niet kunnen insluipen/.

  En als de vara e.a. omroepen zo graag willen blijven, mij best, maar dan ook eigen broek ophouden en net als de commerciëlen wel alles zelf betalen.

  Hopelijk is er een politicus te vinden die deze “ons kent ons” Augiasstal eens helemaal schoon veegt.
  Dit gemeenschapsgeld thans voor die incestieuze NPO kan beter besteed worden.

 8. Sjaak

  Annemieke geef een nare stem. Is alleen maar bekend door WidM

 9. Koka

  Dit betekent het einde voor Eric van Staade…

 10. Ejzg

  Bla bla Bla
  Eric met zijn huis Cannes
  Kan geen 2 namen noemen van de radio
  Nooit langs geweest
  Kansloos

 11. caesar

  Zolang de luisteraar het mag bepalen (= de luistercijfers volgen), zo lang zullen omroepen daar problemen mee hebben. Dit tijd is gelukkig (bijna) voorbij.

 12. Bart

  Erik kan het hier niet mee eens zijn. Men moet bij de omroepclubjes eens in gaan zien dat zij in dienst staan van de kijker en de luisteraar. Dit is hoe het merendeel van de luisteraars het wil. Elke dag Rob Stenders op Radio 2 en Mieke en Peter op zaterdagochtend op Radio 1. Het merendeel van de Radio 2 luisteraars zit helemaal niet te wachten op Annemieke. Aardige meid maar nog een paar jaar te vroeg voor op 2. Ik vind het voorlopig zo een goede oplossing. Ook voor Annemieke.

 13. west

  Als we het BBC model invoeren gaat de luisteraar en kijker dat goed merken in zijn
  portemonee en zal het kijkgeld ingevoerd moeten worden op zeker 50 euro p.m.
  als het niet meer is! BBC heeft zoveel meer eigen radio en tv zenders / ook reg/ lokale / en com. dus om dat te bekostigen is zeker 2 of 3 miljard nodig
  Diegene die denken dat het gras groener is bij de Britten komen bedrogen uit!
  en als de omroepen zouden verdwijnen , wat ik overigs niet geloof, dan zullen de zwartkijkers nog eens met weemoed terugdenken toen de omroepen heel gewoos was !

 14. Achterbaks stuk stront

  Rot op man met je achterbakse AVROTROS inteelt clubje, oubollige rommel. Ik ben boos. Bejaarden die liggen te sterven in hun eigen stront dankzij jullie en je vrindje VVD die kunnen en mogen boos zijn. Ik ben boos arrrgggh.

 15. Lucia

  Slechte zet van npo. Ik hoorde ook via iemand die daar werkt dat de sfeer bij MAX ook behoorlijk slecht is en dat niemand daar heen wil…

 16. Gerdien

  AVRO/TROS begrijpt niet dat juist het duo Van der Weij-De Bie de Nieuwsshow uittilt boven het doorsnee radio 1 programma. Nu zitten er wekelijks totaal inwisselbare presentatoren zonder eigen smoel, zonder onderlinge chemie braaf de teksten van de redactie voor te lezen. Juist op de zaterdagochtend moet je -net als op zondag- afwijken van de doordeweekse programmering. Van der Weij en de Bie wisten precies de goede toon te treffen, nu is het slaapverwekkend. In plaats dat je denkt: ha! Het weekend begint! denk je: ik draai me nog maar eens om.

 17. Gerdien

  @Lucia: flauwekul. Het echte probleem is dat er binnen AVRO/TROS een bloedgroepenstrijd aan de gang is tussen de oude omroepen. Van der Weij en de Bie zijn van de TROS en moesten daarom weg, bij de AVRO proberen ze al jaren Jan Mom een prominentere rol op de radio te geven -wat in het verleden maar niet wilde lukken (gevalletje meer ambitie dan talent: zie je wel vaker in Hilversum) en zagen hierin een kans om hem eindelijk op een A-locatie kwijt te kunnen.

 18. Rubicon

  @Gerdien. Kappen nou. Is een libelle programmaatje. Boekje, achtergrond-itempje over ziekte, Willem Post, actueeltje etc. Praatje van 10/12 min en door. Echt bespaar me ‘juiste toon’ kolder. Luistercijfers nu zijn ook uitstekend. Enige die eigen geluid gaf was Martin Ros

 19. UruPukaPuka

  Kan niet wachten totdat Mieke van der Weij en Peter de Bie weer terug zijn op de zaterdagmorgen.

 20. karel

  Ik hoop dat de Tros/Avro nieuws show op de zaterdagmorgen op Radio 1 blijft.

  Eindelijk zullen we dan ook van die saaie Mieke van der Weij ( met haar teveel aan boeken rurbriekjes) en die chagrijnige en bluffer de Bie afkomen.

  Dus, Tros/Avro, ga in beroep tegen dit stelletje arrogante lieden,

  Ga de Tos/Avro Nieuw show, die onder dit stel steeds saaier werd en upgraden!

 21. Mediaprak

  @ opmerking van Eric van Stade:”. Zo maak je het voor presentatoren wel erg gemakkelijk om met iets wat een omroep jarenlang heeft opgebouwd naar een ander te gaan.” De (Tros)Nieuwsshow is niets meer dan de opvolger van Tros Ontbijt Soos, welke een imitatie / plagiaat was van Vara ZO (Letty Kosterman en Herman Stok). @BBC model voor NPO: Veel reageerders noemen het BBC model het voorbeeld van een openbare/publieke omroep. Terwijl juist de BBC haar organisatie wil modelleren naar Nederlands (lees NPO) voorbeeld. Duur studiocomplex in Londen (Television Centre) is verkocht en producenten en regio TV units worden aangespoord om, als Nederlandse omroepen, elkaar te beconcurreren met programma voorstellen. @De grootste miskoop is dat de Avro (en nu dus AvroTros) Jan Mom(pel) een vast dienstverband als hfd Radio Informatie hebben gegeven. Ex STAD/Radio Amsterdam pro krakers verslaggever en mislukt als hfd Radio 1 Journaal.

 22. Tv Man

  Wat een domme actie van AvroTros.
  Iemand wegsturen omdat ie nou eenmaal met pensioen moet is al een kulreden.
  Gelukkig hoef je je daar bij Max geen zorgen om te maken.
  Het duo de Bie/vd Weij uit elkaar halen is natuurlijk een vooropgezet plan geweest om de saaiste stem van Nederland (Jan Mom) ruim baan te geven.
  Je kon de aanvaring van verre zien aankomen. Planmatig de boel laten exploderen en dan Jan iedere week dit werkelijk unieke format leuk aan elkaar laten lullen met een enorme berg nontalenten aan zijn zijde.
  De fusie tussen AvroTros is een verstandshuwelijk, daar merk je als kijker niet zoveel van. Maar op radio is het wel merkbaar en bijzonder triest dat het zo loopt.

  Gelukkig voor de luisteraar blijft het duo de Bie/vd Weij bestaan.
  Max en de NPO blijken de enigen te zijn de zich druk maken om de luisteraar.
  Daar hebben ze bij AvroTros helaas geen tijd meer voor. Door het interne geneuzel ligt de focus daar geheel op de eigen navel. En ze staarden en staarden en vergaten dat je voor radio luisteraars nodig hebt, tevreden luisteraars.
  Jan Slagter kwam, zag en overwon.

 23. PH

  Dat Stenders en Stasse blijven is goed nieuws voor de luisteraar die de strijd eindelijk heeft gewonnen van de zenderbaasjes.
  Helaas gaat een fijn programma hierdoor verdwijnen: Het platenpaleis, iedere vrijdag tussen 20.00 en 22.00, een totaal ander programma wat op geen enkele zender te horen is, het Curry en van Inkel achtig geluid, waanzinnig leuke lekkere dansmuziek, dance classics met 2 top dj’s!
  Als je naar de reacties kijkt moet dit veel beluisterd worden. Hiermee begint het weekend pas echt! Maar hier komt helaas op 1 januari een eind aan omdat ze na al het geschuif Paul Rabbering op die plaats gaan zetten. Hiermee verliezen we weer een top programma dat 11 jaar lang heel veel luisteraars heeft laten genieten. Ik ben bang dat spotify nu in de auto aangaat want de sfeer zal niet meer terug komen. Jammer zenderbaasjes, weer een dure fout gemaakt. Maar ja, dat zal jullie een worst wezen, salaris is belangrijker dan meedenken met de luisteraar! In deze functie hoor je een muziekliefhebber te zijn maar dat stukje missen jullie!

 24. gerdien

  @Rubicon: behalve de presentatoren is er niks veranderd dus volgens jouw redenering is het nog precies hetzelfde libelleprogramma. Wat is dan de noodzaak om de presentatoren te vervangen? Als ze nou het lef hadden om met iets echt nieuws te komen is het logisch dat je andere presentatoren wil. Dit slaat nergens op.

 25. Willem

  Het Annemieke debacle komt voornamelijk door slecht leiderschap van de aartsluie Henk Bakhuizen aka Daniël Dekker. Henk doet alleen wat goed is voor Henk.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.