Twan Huys heeft nog steeds geen spijt van Holleeder

Twan Huys heeft nog steeds geen spijt van de College Tour-uitzending die hij in 2012 maakte met topcrimineel Willem Holleeder. Dat heeft hij gezegd in het programma Tijd voor MAX. De uitzending met Holleeder wordt gezien als een smet op de mooie historie van het programma, maar Huys vindt het vooral vervelend dat iedereen hier steeds over begint. “Iedere keer als het weer even stil wordt, is er zo iemand als jij om me daaraan te herinneren“, sprak hij Martine van Os vermanend toe.

Huys staat nog steeds achter de keuze van toen. “Toen we de keuze hebben gemaakt om hem te interviewen – dat was op het moment dat elk journalistiek programma en elke krant een interviewaanvraag bij zijn advocaat had neergelegd – omdat hij zijn straf had uitgezeten en een vrij man was, en als je je straf hebt uitgezeten, mag je interviews geven.”

Maar iemand die in College Tour zit moet toch een voorbeeld zijn voor de studenten? “Dat hebben we ook meteen duidelijk gemaakt. We hebben het programma van opzet veranderd. Er was bijvoorbeeld geen openingsapplaus en standaard slotvraag wat zijn advies aan de kijkers thuis is. Dat hebben we allemaal veranderd.”

Toch is de Holleeder-uitzending heel leerzaam geworden, vindt Huys. “Er zaten momenten in dat programma waar je heel veel van kon leren, vreemd genoeg. Een goede vriend van mij is directeur van een VMBO in Amsterdam en die vertelde: ‘Onze maatschappijleer-leraren laten dit programma zien in de klas en de leerlingen steken daar ontzettend veel van op.‘”

Een van mijn vragen aan hem was namelijk: ‘Ik weet dat je een zoon hebt, wat zeg je als vader tegen je zoon als je de helft van je leven in de bak hebt gezeten? Hoe leg je uit wat jouw carrière is? Wat zeg je tegen hem?’ Toen zei hij: ‘Word niet zoals je vader.’ Dat was een zin die ik nooit eerder gehoord heb van hem. Ik ben zelf vader en dat vond ik heftig om te horen dat je dat tegen je kind zegt.”

Al met al schaamt Huys zich er niet voor. “Het programma is nog steeds een van de meest bekeken programma’s online. Alle uitzendingen van College Tour staan online en er wordt nog heel vaak naar gekeken.”

Foto: Omroep MAX

Meer in NTR

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Rob Kemps staat nog negen maanden onder contract bij SBS 6. Gaan ze verlengen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen